«Οι Έλληνες παίρνουν χρήματα για τα χρέη τους» - OlaDeka

«Οι Έλληνες παίρνουν χρήματα για τα χρέη τους»

Ο γερμανικός τύπος θεωρεί ότι ο πρόσφατος δανεισμός της Ελλάδας με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της οικονομίας της. Πάντως κυρίαρχο θέμα σήμερα είναι οι επιχειρήσεις στη Συρία.

H επιτυχημένη έκδοση τελευταία στην Ελλάδα ομολόγου τρίμηνης διάρκειας με το ιστορικό επιτόκιο του μείον 0,02% προκάλεσε εντύπωση όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Όπως σχολιάζει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, σε άρθρο με τον τίτλο «Οι Έλληνες παίρνουν χρήματα για τα χρέη τους», αυτό μέχρι τώρα ήταν προνόμιο χωρών, όπως η Γερμανία, που είχαν την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, κάτι όμως που δεν συμβαίνει με την Ελλάδα .

 Μείωση των αποδόσεων και λόγω νέας κυβέρνησης

Επενδύσεις πολλών δις ευρώ στο πρώην αεροδρόμιο των Αθηνών
Επενδύσεις πολλών δις ευρώ στο πρώην αεροδρόμιο των Αθηνών

Και ο σχολιαστής της διερωτάται;  «Σημαίνει ότι όλα πάνε και πάλι καλά στην Ελλάδα; Αντικατοπτρίζουν τα αρνητικά επιτόκια ότι βελτιώθηκε αισθητά η θέση της χώρας; Η μεγάλη μείωση των αποδόσεων είναι το αποτέλεσμα εξέλιξης σε ολόκληρο τον χώρο του ευρώ λόγω της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης» δίνει ο ίδιος την απάντηση. «Από αυτό το κλίμα επωφελείται και η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία, η οποία ανήκει επίσης στις ασθενείς χώρες της Ευρώπης. Αλλά οι αποδόσεις μειώνονται και λόγω της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που υποσχέθηκε μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και ελκυστικό περιβάλλον για ξένους επενδυτές. Κι αυτό υποδηλώνουν οι μειώσεις φόρων και η ιδιωτικοποίηση  ύψους πολλών δισεκατομμυρίων του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας. Είναι και το μεγαλύτερο πρότζεκτ της χώρας που μπλόκαρε επί χρόνια η προηγουμένη κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα».

Ολοκληρώνοντας ο σχολιαστής θέλει να επαναφέρει τους επενδυτές στην πραγματικότητα. «Τίποτα δεν δείχνει ότι οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων θα αυξηθούν και πάλι. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν όμως κατά νου ότι αυτό το επίπεδο δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας. Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη και δεν είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιτύχουν και ότι η χώρα θα μπορεί να επιστρέψει τα χρέη της», καταλήγει.

Βρυξέλλες, αφυπνιστείτε

Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας εγκαταλείπουν τις εστίες τους
Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας εγκαταλείπουν τις εστίες τους

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ μπήκαν στην 6η ημέρα και η αρθρογράφος της Handelsblatt, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα, καλεί τις Βρυξέλλες να αφυπνισθούν. «Εάν η ΕΕ δεν δείξει τώρα ότι δεν εκβιάζεται, πότε θα το κάνει;» διερωτάται. «Θέλει κανείς να φωνάξει στις Βρυξέλλε ότι πρέπει να αφυπνιστούν. Είναι καιρός ΕΕ να εναντιωθεί στον Ερντογάν χωρίς φόβο. Και επειδή αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει με στρατιωτικά μέσα, τα οικονομικά και διπλωματικά όπλα είναι τα μόνα, που μπορεί η ΕΕ να χρησιμοποιήσει. Και θα πρέπει να το κάνει αυτήν την εβδομάδα με αποφασιστικότητα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημιουργία ζώνης ασφάλειας πλάτους 30 χιλιομέτρων και μήκους 480 χιλιομέτρων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Δεν είναι τίποτα άλλο από μια σχεδιαζόμενη εθνοκάθαρση στην περιοχή, που θα οδηγήσει σε κατοχή. Παρόλα αυτά το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ δεν καταδίκασε με σαφήνεια τις επιθέσεις. Το ίδιο και ο Γ. Γραμματέας του Νάτο Γενς Στόλτενμπεργκ. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη βόρεια Συρία. Όλα αυτά αποτελούν ενθάρρυνση για τον πρόεδρο Ερντογάν».

Αλλά ποιος τελικά ωφελείται από την στρατιωτική επιχείρηση; Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε πρωτοσέλιδο σχόλιό θεωρεί ως επωφελούμενο τον τούρκο πρόεδρο, γιατί, όπως επιχειρηματολογεί, για μια ακόμη φορά μια κρίση που αυτός πυροδότησε ενισχύει τη θέση του στο εσωτερικό. «Η επιχείρηση στη βόρεια Συρία εξουδετερώνει δύο κινδύνους για την ηγεμονία του. Βάζει σφήνα ανάμεσα στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που στηρίζει την στρατιωτική επιχείρηση και το φιλοκουδικό HDP, που την αποκηρύσσει.  Εκτός αυτού σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή, δεν πρόκειται να ιδρύσουν δικό τους κόμμα όσοι αποσχίστηκαν από το κυβερνών κόμμα του AKP, όπως οι ίδιοι τουλάχιστον εξήγγειλαν ότι θα το κάνουν. Λόγω όμως έλλειψης διεθνούς στήριξης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να αρκεστεί σε λιγότερα από τους αρχικούς στόχους της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης”. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει έναν μακράς διάρκειας πόλεμο και θα μπορούσε να διατηρήσει το γόητρό της».

Ειρήνη Αναστασοπούλου 

DW

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria