Καστοριά 1917: Το απίστευτο ντοκουμέντο επενδυμένο με τη φωνή από τον Χρυσό Δούκη - OlaDeka

Καστοριά 1917: Το απίστευτο ντοκουμέντο επενδυμένο με τη φωνή από τον Χρυσό Δούκη

Προέρχεται από το αρχείο του Γαλλικού Στρατού [ANNALES DE LA GUERRE 48 – EN ORIENT: https://www.iwm.org.uk/collections/it…

Το παρόν βίντεο επενδύθηκε με ένα ηχητικό ντοκουμέντο του 1930 από τις ηχογραφήσεις της Μέλπως Μερλιέ, όπου ο Καστοριανός Χρυσός Δούκης τραγουδά δύο τραγούδια από την μουσική παράδοση της πόλης της Καστοριάς.
– Ακούγονται:
το συρτό «Ένα Σαββάτο βράδυ» και
το τραπεζιάτικο «Κατέβαιναν οι τσαρσινοί».

Σχετικά με τον Χρυσό Δούκη υπάρχουν στο ΜΛΑ οι εξής ελάχιστες πληροφορίες κάτω από μια φωτογραφία του στην οποία εμφανίζεται με στολή μακεδονομάχου:
«Είναι 46 χρόνων [άρα γεννημένος το 1884], απόφοιτος δημοτικού σχολείου, γουναράς. Μένει στην Καστοριά. Τραγούδησε 10 τραγούδια. Το 1908 πήγε στην Αμερική. Στα 1912-13 έκαμε αντάρτης. Στα 1916 πήγε στην Άμυνα. Στα 1918 πήγε στρατιώτης. Στα 1929 έγινε αξιωματικός».

Μαζί με την ηχογράφηση Καστοριανών Μακεδονικών τραγουδιών, η Μέλπω Μερλιέ ηχογράφησε το 1930 και τραγούδια από την Αλεξάνδρεια και τη Νάουσα Ημαθίας, από το Δρυμό Θεσσαλονίκης και από την Εράτυρα Κοζάνης. Πρόκειται για τις παλαιότερες γνωστές ηχογραφήσεις Μακεδονικών τραγουδιών.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria