Θλίψη για τον θάνατο του ευπατρίδη και εξαίρετου οικογενειάρχη Κωσταραζινού ομογενή Αχιλλέα Καραγκούνη - OlaDeka

Θλίψη για τον θάνατο του ευπατρίδη και εξαίρετου οικογενειάρχη Κωσταραζινού ομογενή Αχιλλέα Καραγκούνη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. O ευπατρίδης και εξαίρετος οικογενειάρχης Αχιλλέας Καραγκούνης δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών στην Αστόρια έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στους οικείους και στους συγγενείς, αλλά και σε αρκετούς άλλους Αστοριείς, οι οποίοι είχαν την τύχη και το προνόμιο να το γνωρίσουν.
Το απόγευμα της Τετάρτης, 11 Σεπτεμβρίου 2019, οι συγγενείς και οι φίλοι συγκεντρώθηκαν στο Γραφείο Τελετών «Antonopoulos Funeral Home» για να προσκυνήσουν τη σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Το πρωί της Πέμπτης, 12 Σεπτεμβρίου 2019, συγκεντρώθηκαν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς και παρακολούθησαν με συγκίνηση τη νεκρώσιμη ακολουθία και εν συνεχεία τον ενταφιασμό του στο κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery».

Ο θάνατός του καταλυπεί τη σύζυγό του Χρυσούλα, το γένος Τσιτσή, τα παιδιά Αναστάσιο και Παρασκευή Καραγκούνη, Πολυξένη και Στέφανο Αμανατίδη, Χρήστο και Καλλιόπη Καραγκούνη, τα εγγόνια, Χαρίκλεια Αμανατίδη, Λάζαρο Αμανατίδη, Αχιλλέα Καραγκούνη, Χρυσούλα Καραγκούνη, Αχιλλέα Καραγκούνη και Μαρία Καραγκούνη, τα αδέλφια, τα ανίψια τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ, στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

O Αχιλλέας γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1937 στο Κωσταράζι της Καστοριάς, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του Χρήστος και Θωμαϊς Καραγκούνη έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Αχιλλέα και την Σταυρούλα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Αχιλλέας υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό, στο τμήμα καταδρομών και ήταν από τους πρώτους αλεξιπτωτιστές.

Αν και οι γονείς τους ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, εν τούτοις ο Αχιλλέας ασχολήθηκε με τα υδραυλικά και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε τη δική του εταιρεία υδραυλικών εργασιών, η οποία κατέστη μια από τις πιο μεγαλύτερες στην Καστοριά.
Καθοριστικό ρόλο στη ζωή του έπαιξε η γνωριμία και ο έρωτας με την Χρυσούλα το γένος Τσιτσή. Ο Αχιλλέας και η Χρυσούλα τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά τον Αναστάση το 1964, την Πολυξένη το 1968 και τον Χρήστο το 1972, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και το πιο σημαντικό τα δίδαξαν με το προσωπικό τους παράδειγμα.
Ο Αχιλλέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανέγερση του Γυμνασίου Κωσταραζίου, το οποίο χτίστηκε με τις δωρεές των συγχωριανών και το οποίο δωρίστηκε στο κράτος. Πάντοτε έθρεφε ιδιαίτερη αδυναμία για τη νεολαία και γι αυτό ασχολήθηκε πολύ νωρίς με τα σχολεία και τις σχολικές επιτροπές.

Πρωτοστάτησε στην εγκατάσταση κεντρικού συστήματος θέρμανσης στο δημοτικό σχολείο, καθώς επίσης και στο Γυμνάσιο.

Ο ερχομός της οικογένειας Καραγκούνη στην Αμερική και δη στην Αστόρια έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πλειοψηφία της πρώτης γενιάς των μεταναστών.

Αρχικά ήρθε ο Αναστάσιος,  το 1987, για να εργαστεί στις Γούνες και μετά από πέντε χρόνια κατάφερε να φέρει και τον αδελφό του τον Χρήστο. Η αδελφή τους η Πολυξένη ήρθε μετά τους αρραβώνες με τον Στέφανο Αμανατίδη.

Ο Αχιλλέας και η Χρυσούλα παρέμειναν στην Καστοριά λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων και ανέμεναν με λαχτάρα τα καλοκαίρια να έρθουν τα παιδιά και τα εγγόνια.
Το 1995, όταν έκλεισε τη δική του εταιρεία ήρθαν στην Αμερική για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και το πιο σημαντικό να μεγαλώσουν τα εγγόνια σε ελληνοπρεπές περιβάλλον και με τις ίδιες αρχές και αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν και τα παιδιά τους.
Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά
Το Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά αμέσως μετά τον θάνατο του Αχιλλέα Καραγκούνη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:
 
«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το βιολογικό τέλος του αγαπημένου μας Αχιλλέα Καραγκούνη, ετών 82 από το ιστορικό και γραφικό συνάμα Κωσταράζι, Καστοριάς, πατρός των σημαντικών υποστηρικτών του Ιερού Ιδρύματος, του ζεύγους Τζένης και Στέφανου Αμανατίδη, καθώς και των Αναστασίου και Χρήστου Καραγκούνη.
 
Ο αείμνηστος Αχιλλέας υπήρξε υπόδειγμα γονέα, ευπρεπούς, σώφρονα και καλοσυνάτου ανθρώπου. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Ιδρύματος, εκφράζει στους οικείους του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τους ευχόμαστε να τον θυμούνται με αγάπη και να τιμούν με σεβασμό τη μνήμη του. Θα μνημονεύεται δε ο Αχιλλέας στις πάνδημες επιμνημόσυνες δεήσεις του Ιδρύματος.
 
Προσευχόμαστε όπως ο Μεγαλοδύναμος, δια των μεσιτειών της Παντάνασσας Σουμελιώτισσας, αναπαύσει τον Αχιλλέα σε τόπο φωτεινό, χλοερό και αναψύξεως απαλλαγμένο από κάθε πόνο, οδύνη, λύπη και στεναγμό.
 
Ας είναι αιωνία η μνήμη του!», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η οικογένεια σεβόμενη την αγάπη του εκλιπόντα για τη νέα γενιά αποφάσισε να καλέσει τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο Σύλλογο Καστοριέων «Ομόνοια» με την ένδειξη Προγράμματα Νεότητας, στη διεύθυνση 150-28 14th Ave, Whitestone, NY, 11357.
Η παραπάνω ανάρτηση, αποτελεί άρθρο της ομογενειακής ιστοσελίδας «Αναμνήσεις – Πάνθεον του Ελληνισμού» www.anamniseis.net/, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του ομίλου «Anamniseis Media Group» και στόχος της, είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο χώρο της ομογένειας, της γενέτειρας και του απανταχού ελληνισμού, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria