Αντωνιάδης στη Φλώρινα: Η σήραγγα της Κλεισούρας είναι ένα έργο τυφλό. Δεν ξέρω αν θα τελεσφορήσει - OlaDeka

Αντωνιάδης στη Φλώρινα: Η σήραγγα της Κλεισούρας είναι ένα έργο τυφλό. Δεν ξέρω αν θα τελεσφορήσει

«ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΟΜΩΣ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ 70ΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΤΟ ΑΞΟΝΑ»

Η σήραγγα της Κλεισούρας είναι ένα έργο τυφλό. Δεν ξέρω αν και κατά πόσον θα τελεσφορήσει, αν θα εγκριθεί και παρακάτω από τις αρμόδιες επιτροπές είτε ευρωπαϊκές είτε εθνικές γιατί αυτό που εξετάζεις είναι η σχέση κόστους – οφέλους, δηλαδή κατά πόσο αυτό το έργο είναι ανταποδοτικό και σε πόσο χρονικό διάστημα θα κάνει απόσβεση του κεφαλαίου. Δηλαδή είναι σαν να κάνουμε έναν τετράιχνο δρόμο Φλώρινα-Πρέσπες! Μα όταν η κίνηση είναι δέκα ή είκοσι αμάξια την ημέρα, μπορούμε εμείς να ξοδέψουμε 200εκ για αυτόν τον δρόμο ο οποίος θα αποσβεστεί πότε; μετά από 15 χρόνια;  Από μόνα τους τα αποτελέσματα λένε ότι είναι απαγορευτικός!

Δεν χρειάζεσαι τετράιχνο δρόμο όταν από αυτόν περνάνε δέκα αμάξια την ημέρα.Αυτός ο δρόμος είναι ένας εσω-περιφερειακός δρόμος, ενώνει την Πτολεμαϊδα με την Καστοριά και δεν τις ενώνει ουσιαστικά, εκεί που βγαίνει, βγαίνει σε κάτι δρόμους που χρειάζεται άλλα τόσα χρήματα για να ολοκληρωθεί!

Δηλαδή θα ήταν προτιμότερο για την Περιφέρεια και πιο παραγωγικό να δώσει 10-20 εκατομμύρια στην Καστοριά σε κάποιους άλλους δρόμους που έχουν περισσότερη κίνηση και να δώσει 10 εκ στην Πτολεμαΐδα ή στην Κοζάνη και άλλα 10 στη Φλώρινα και να κάνεις άλλους δρόμους, ή να βελτιώσει τη σύνδεση ή κάποιες εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο, όπως και της Κοζάνης και κάποια άλλα, παρά εκεί.

Απλώς το πρόβλημα είναι εκεί το οποίο βλέπω και διαισθάνομαι και εγώ είναι ότι προφανώς είναι η μόνη έτοιμη μελέτη, ολοκληρωμένη η οποία μπορεί απευθείας και να δημοπρατηθεί, δεν είναι το θέμα όμως αυτό, πρέπει μέχρι τα τέλη του 23 να έχει ολοκληρωθεί το έργο. Αυτό είναι το πρόβλημα μας! Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει απορροφήσει αυτά τα χρήματα. Δεν μπορεί και αυτό να γίνει έργο «γέφυρα», γιατί τα χρήματα ουσιαστικά χάνονται! Τι σημαίνει έργο «γέφυρα»; Σημαίνει ότι από τα χρήματα από τα οποία έχουμε τα 70 να απορροφήσουμε τα 20, τα υπόλοιπα όμως 50 χάνονται για μας! Απλώς μας επιτρέπεται να πάρουμε τα 20 και να το συνεχίσουμε την επόμενη… Να κερδίσουμε 20 εκ δηλαδή από αυτά τα 70 από τα οποία τα 50 θα χαθούν!

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχει μπει και δυστυχώς δεν έχουμε να αντιτάξουμε τίποτα γιατί να σας πω και κάτι άλλο ακόμη και η μελέτη ο δρόμος Φλώρινα-Πισοδέρι είναι πιο παραγωγικός. Συνδέει το δρόμο Φλώρινα – Πρέσπες που είναι τουριστικός προορισμός και συνδέει τη Φλώρινα με το χιονοδρομικό που είναι κι αυτός τουριστικός προορισμός. Και έχει πάρα πολύ κίνηση το Χειμώνα. Αλλά και αυτή η μελέτη έχει μείνει πίσω και θέλει άλλες 300.000 για να ολοκληρωθεί. Και δεν ολοκληρώνεται εδώ και τόσο καιρό.

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου πάντως ο κ. Αντωνιάδης ξεκαθάρισε ότι ακόμη και να μην περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές η σήραγγα της Κλεισούρας, ο κάθετος άξονας Φλώρινα- Εγνατία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό των 70 εκ αφού δεν είναι ώριμο το έργο. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση..» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή το έργο της σήραγγας δεν είναι ανταγωνιστικό στον κάθετο άξονα. Ήταν πριν από 2-3 χρόνια όταν εμείς έπρεπε να τρέξουμε με χίλια» Ευθύνες για το ότι δεν έγινε τίποτα για τον κάθετο, έχουν όλοι και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Αξίζει να παρακολουθήσετε στο τέλος του video τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους αναφορικά με την σιδηροδρομική γραμμή και την πιθανότητα να χάσει η Φλώρινα τη σύνδεση από την Καστοριά λόγω της σήραγγας της Κλεισούρας καθώς και την πιθανότητα να υφίσταται ένα «σχέδιο» υποβάθμισης της Φλώρινας με αντίστοιχη αναβάθμιση της Καστοριάς!

Δείτε το video της συνέντευξης από το radio-lehovo.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria