«Πίσω που;...» Απάντησε πρόσφυγας που ήρθε στην Κορησό όταν τον ρωτήσαμε αν σκέφτεται να γυρίσει πίσω - OlaDeka

«Πίσω που;…» Απάντησε πρόσφυγας που ήρθε στην Κορησό όταν τον ρωτήσαμε αν σκέφτεται να γυρίσει πίσω

Ανήλικος πρόσφυγας στην Κορησό: «Είναι ωραίο να ζεις στην Ελλάδα – Θέλω να πάω σχολείο, να σπουδάσω και να δουλέψω»

Το oladeka.com επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας στην Κορησό Καστοριάς όπου πριν δυο μέρες αφίχθησαν οι 6 πρώτοι ανήλικοι πρόσφυγες.

Ο κ. Ρήγας Αντώνης,  συντονιστής της δομής «Κοινωνικό ΕΚΑΒ» στην Κορησό για ασυνόδευτα ανήλικα, μας είπε:

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και δυο μέρες, ήρθαν τα πρώτα άτομα, έξι (6) άτομα από την Αμυγδαλέζα, περιμένουμε την επόμενη ομάδα τη Δευτέρα και ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πιάσουμε τον αριθμό γύρω στα 35 άτομα όπως έχουμε συμφωνήσει με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

antonis-rigas

Πρόκειται για παιδιά ασυνόδευτα, ανήλικα, έχουν περάσει από πολέμους, από εμπόλεμες ζώνες, από φτώχεια, έχουν φτάσει στα νησιά, έχουν περάσει στη θάλασσα, τα πιο πολλά με τραυματικές εμπειρίες. Προσπαθούμε να τους δώσουμε το καλύτερο φιλικό περιβάλλον και μια αίσθηση όποιας οικογένειας μπορούμε να δώσουμε, έτσι ώστε ανά αισθανθούν κατ΄ αρχάς ότι βρίσκονται σε φιλόξενο μέρος.

Επίσης θέλω να πω και από το χωριό της Κορησού εδώ, ότι προσπαθούμε να μη δώσουμε καμία απολύτως ευκαιρία για κακά σχόλια και μέχρι στιγμής φαίνεται να το καταφέρνουμε. Διατηρούμε τους χώρους καθαρούς, εσωτερικά νομίζω ότι προσφέρουμε το καλύτερο και ελπίζω στη συνέχεια να είμαστε όλο και πιο θετικοί.

Το προσωπικό που έχει προσληφθεί, το επιστημονικό και οι φροντιστές μας, κατ΄ αρχάς οι περισσότεροι απ΄ αυτούς είχαν ήδη μια εμπειρία σε αντίστοιχες δομές φιλοξενίας με πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι περισσότεροι είναι ντόπιοι από τη γύρω περιοχή και την ίδια την Κορησό.

Καθημερινά εκτός από διάφορες εκπαιδευτικές λειτουργίες που θα αξιοποιήσουμε,  θα αξιοποιήσουμε επίσης τα τοπικά σχολεία της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης και θέλουμε να πούμε ότι δεχόμαστε ήδη προσφορές από εθελοντές για αθλητικές δραστηριότητες, για εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις για την καλύτερη δυνατή χρήση του χρόνου των παιδιών.

Η δομή από το πρόγραμμα φιλοξενίας του Υπουργείου Οικονομικών έχει διάρκεια ένα χρόνο, με προϋποθέσεις μπορεί να πάει και στα τρία χρόνια, αλλά απ΄ όσο βλέπουμε την κατάσταση στα νησιά δεν υποβαθμίζονται οι αριθμοί των προσφύγων που έρχονται και φοβόμαστε ότι όλο αυτό θα διαρκέσει.»

anilikos-prosfygas

Ανήλικος πρόσφυγας

Ένας από τους έξι ανήλικους πρόσφυγες της δομής Κορησού μας είπε τα εξής:

«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί οι άνθρωποι εδώ μου μιλάν πολύ ωραία, με εμπιστεύονται και μου φέρονται πολύ καλά.

Ξεκίνησα από το Αφγανιστάν, και αφού πρώτα πέρασα το Ιράν και την Τουρκία έφτασα στην Ελλάδα με βάρκα.

Θα θελα να πάω σχολείο και μόλις το τελειώσω να πάω στο πανεπιστήμιο και μετά να εργαστώ. Δεν είναι είναι τόσο σημαντικό για μένα το τι θα σπουδάσω, αλλά θα μου άρεσε να σπουδάσω φωτογραφία.

Είναι ωραίο να ζεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι καλή μαζί μου, θα μπορούσα να μείνω εδώ για περισσότερο από 2 με 3 μήνες.

Για μένα το πιο δύσκολο θέμα στο ταξίδι αυτό ήταν η γλώσσα και η συνεννόηση μου. Αν βρεθείς σε μία τέτοια κατάσταση, το πιο βασικό είναι η γλώσσα.»

met

Μεταφραστής πρόσφυγας 

Τη συζήτηση με τους ανήλικους της δομής Κορησού διευκόλυνε o νεαρός Αφγανός μεταφραστής arnaizi που περπάτησε πολλά χιλιόμετρα για να απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν, όπου έχασε τον πατέρα του και τα αδέρφια του μέσα στο γνωστό κλίμα που επικρατούσε εκεί, πέρασε στην Τουρκία και από εκεί έφτασε στη Λέσβο με τον γνωστό τρόπο, δηλαδή με φουσκωτή βάρκα και παρέμεινε εκεί τρία χρόνια και έξι μήνες από το 2016.

«Κάποια στιγμή πήρα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και έτσι πήγα στην Αθήνα και μετά στα Ιωάννινα όπου εργάστηκα ως δημοσιογράφος και τώρα είμαι εδώ στην Καστοριά. Θέλω να μάθω την ελληνική γλώσσα, να τελειώσω το σχολείο και να πάω στο πανεπιστήμιο, αυτό είναι πολύ σοβαρό και σημαντικό για μένα.»

Ζητήσαμε την άποψη του για τους έλληνες:

«Οι έλληνες είναι πολύ ευχάριστοι άνθρωποι, μου αρέσουν πολύ! Οι έλληνες με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ! Βεβαίως σε κάθε χώρα υπάρχουν και καλοί και κακοί άνθρωποι. Επειδή θα υπάρχει ένας κακός άνθρωπος κάπου, δεν σημαίνει ότι όλοι θα είναι επίσης κακοί…Στην Ελλάδα πάντως με έχουν βοηθήσει πολύ. Ευχαριστώ τους Έλληνες!»

Όταν τον ρωτήσαμε αν σκέφτεται να επιστρέψει πίσω μας είπε:

«Πίσω, που; Στο Αφγανιστάν έχει μείνει η μητέρα μου αλλά έχω χάσει τον πατέρα μου και τα αδέλφια μου»

1

prosfyges-korisos

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria