Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης - Πόσο θα κοστίσουν πέλετ και καυσόξυλα - OlaDeka

Ακριβότερο φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης – Πόσο θα κοστίσουν πέλετ και καυσόξυλα

Οι θερμοκρασίες πέφτουν στη Βόρεια Ελλάδα αλλά οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης, πέλετ και καυσόξυλων… τραβούν την ανηφόρα

Με άγριες διαθέσεις μπήκε ο χειμώνας σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κάνοντας επιτακτική για νοικοκυριά και επιχειρήσεις την ανάγκη για προμήθεια είτε πετρελαίου θέρμανσης είτε καυσόξυλων και πέλετ, στα οποία έχουν πλέον στραφεί οι περισσότεροι καταναλωτές για λόγους οικονομίας.

Στη Δυτική Μακεδονία το θερμόμετρο τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί να ξεκολλήσει τα πρωινά από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Στη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα, η θερμοκρασία το πρωί της Δευτέρας κυμαινόταν στους 3-4 βαθμούς Κελσίου, με τον υδράργυρο να πέφτει ακόμα πιο χαμηλά στα ορεινά χωριά και στις κωμοπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Αντίθετα, τα ύψη τραβούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και οι τιμές του πέλετ αλλά και των καυσόξυλων παρά τις μεγάλες ποσότητες φθηνής ξυλείας που έπεσαν φέτος στην αγορά.

Από 1,05 ευρώ το λίτρο και πάνω…

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή του πάντως να μην κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρατηριούχων, φέτος η τιμή του θα φτάσει στο 1,05 ευρώ το λίτρο, αλλά στην επαρχία οι καταναλωτές θα χρειαστεί να το πληρώσουν μέχρι και 10 λεπτά ακριβότερο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι υψηλότερη κατά περίπου 8 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Ασμάτογλου επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάσταχτη και τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ώστε αφενός τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και αφετέρου να αυξηθούν (λόγω υψηλότερης ζήτησης) τα έσοδα του Δημοσίου.

Πέλετ

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι ο λόγος που οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε άλλες φθηνότερες λύσεις θέρμανσης με κύριες το πέλετ και τα καυσόξυλα. Το πέλετ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα κυμανθεί φέτος περίπου στα 229 ευρώ ως 240 ευρώ ο τόνος (0,229 ως 0,240 ευρώ το κιλό. Οι συσκευασίες των 15 κιλών πωλούνται στα ειδικά καταστήματα περίπου στα 4 ευρώ ως 4,79 ευρώ.

Καυσόξυλα

Στα περυσινά επίπεδα διατηρούνται και οι τιμές στα καυσόξυλα. Οι τιμές τους ανάλογα με το είδος της ξυλείας και τον τρόπο παράδοσής τους, κυμαίνονται  από 60 ως και 110 ευρώ το κυβικό. Τα καυσόξυλα από οξυά ή δρυ έχουν μεγαλύτερη θερμική απόδοση από άλλες ξυλείες για αυτό και είναι πιο ακριβά.

Σέιχ Σου και Χαλκιδική

Η τιμή τους θεωρείται υψηλή, αφού τους προηγούμενους μήνες έπεσαν στην αγορά μεγάλες ποσότητες φθηνής ξυλείας κυρίως στην κεντρική μακεδονία. Αιτία ήταν η ξύλευση μεγάλου μέρους του πάρκου – δάσους του Σέιχ Σου αλλά και η καταστροφή από το σφοδρό μπουρίνι στη Χαλκιδική που έριξε πολλά δέντρα. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου 8.000 χωρικά καυσόξυλων συγκεντρώθηκαν από την ολοκλήρωση της αναγκαστικής υλοτόμησης στο 90% της πευκόφυτης έκτασης 3.500 στρεμμάτων του Σέιχ Σου, η οποία προσβλήθηκε από το φλοιοφάγο έντομο «Tomicus piniperda», σύμφωνα με τους υλοτόμους. Ένα χωρικό αντιστοιχεί σε περίπου 300 κιλά. Στη Χαλκιδική μετά το σφοδρό μπουρίνι που χτύπησε μεγάλο μέρος του νομού το περασμένο Καλοκαίρι χρειάστηκε να κοπούν περίπου 4.000 δέντρα!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria