Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπά για 1.400.000 μαθητές - OlaDeka

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπά για 1.400.000 μαθητές

Σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα τους υποδεχθούν περίπου 129.000 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την ελληνική κοινωνία καθώς ξεκινά η σχολική χρονιά και μαζί αρχίζει να κινητοποιείται ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μοιάζει με μια «τεράστια μηχανή», η οποία δίνει ώθηση σε εκατομμύρια ανθρώπους με κυρίαρχους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς και τους εκατοντάδες φορείς εκπαίδευσης (και όχι μόνο) οι οποίοι κινούνται παράλληλα με τα σχολεία. Από τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, έως και τα καταστήματα τα οποία ειδικά στην έναρξη της χρονιάς έχουν την… τιμητική τους.

Την Τετάρτη το πρωί θα καταφθάσουν στα δημόσια σχολεία της χώρας 1.400.000 μαθητές όλων των βαθμίδων. Σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα τους υποδεχθούν περίπου 129.000 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές. Μαζί τους και 20.500 αναπληρωτές, οι οποίοι καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στις 13.300 σχολικές μονάδες της χώρας σχολεία όλης της χώρας.

Και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, θα συμπληρώσουμε ότι ήδη έχουν σταλεί στα σχολεία και 28 εκατομμύρια βιβλία, τα οποία μοιράζονται στους μαθητές, που φοιτούν στα σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού! Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, η υπουργός Νίκη Κεραμέως θα μεταβεί στο νησί της Λέρου εν όψει του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά. Το πρωί της Τετάρτης 11 του μήνα, η κυρία Κεραμέως αρχικά θα παρευρεθεί στον αγιασμό των σχολείων της Λέρου και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κάλυμνο, για τον αγιασμό άλλων δύο σχολείων.

Οσον αφορά στους μαθητές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το διδακτικό έτος χωρίζεται σε τρία τρίμηνα:

Α΄ τρίμηνο: από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου. Β΄ τρίμηνο: από 11 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Μαρτίου. Γ΄ τρίμηνο: από 11 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουνίου.

Eπίσης, για φέτος, παρά το γεγονός ότι άλλαξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν θα γίνουν ιδιαίτερες αλλαγές όσο αφορά στη φοίτηση των παιδιών, προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν.

Στο δημοτικό, δεν αλλάζει κάτι, πέραν της πρόθεσης του υπουργείου να επαναφέρει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις. Επίσης θα συνεχίσει να ισχύει ο θεσμός «Η τσάντα στο σχολείο», έτσι για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένει στο σχολείο.

Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:

– Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.

– Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Ωστόσο, οι αλλαγές που φέρνει η νέα ηγεσία είναι:

– Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «Πράσινα» δηλαδή ελεύθερης πρόσβασης» και «Κόκκινα» με εξετάσεις.

– Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία

– Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.

Επίσης οι απόφοιτοι του 2019, αν θέλουν να ξαναδοκιμάσουν το 2020 την τύχη τους για εισαγωγή στα ΑΕΙ, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν στις Πανελλαδικές 2019.

Τα δημόσια σχολεία σε αριθμούς

Μαθητές: 1.400.000

Εκπαιδευτικοί: 129.000 μόνιμοι / 20.558 αναπληρωτές.

Σχολικές Μονάδες: 13.300

Σχολικά Εγχειρίδια: 28.000.000.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria