ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλεπάλληλες γκάφες της κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκθέτουν την χώρα - OlaDeka

ΣΥΡΙΖΑ: Οι αλλεπάλληλες γκάφες της κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκθέτουν την χώρα

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ – ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Όταν η γκάφα είναι γιγαντιαία, το υπουργείο Πολιτισμού αντί να αναλάβει τις ευθύνες του προκαλεί με νέες γκάφες, αδιαφορώντας αν διασύρει τη χώρα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με απαράδεκτα δελτία τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Ωστόσο, η απάντηση ήρθε πιο γρήγορα απ’  όσο αναμενόταν, καθώς το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα στον Σκάι: «Θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού»,  εφόσον υποβληθεί επισήμως αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στον Observer ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα κατεβάσει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού από την επίσημη ιστοσελίδα του τη διάψευση ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε το δανεισμό των Γλυπτών; Θα ζητήσει συγγνώμη για τις λοιδορίες και τις προκλητικές του διατυπώσεις;

Όπως και να έχει, το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών αποτελεί ολέθριο ολίσθημα και αλλαγή εθνικής στρατηγικής από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να διασκεδαστεί, όσες προσθήκες και επιπλέον πατριωτικές δηλώσεις κι αν κάνει. Αναμένεται τώρα η συνέχεια σε αυτό το ολισθηρό έδαφος που επέλεξε ο πρωθυπουργός.

2/09/2019

ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ:

Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους.

Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης.

Θα την καλέσω μόνο, να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ:

Ακολουθούν δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού για το θέμα σε ανύποπτο χρόνο και του προέδρου του μουσείου που αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ακόμη και η ΝΔ αναγνωρίζει ότι το αίτημα για δανεισμό δεν έχει σχέση με την πάγια ελληνική θέση. 

Αντώνης Σαμαράς, υπουργός Πολιτισμού, Ιούνιος 2009 στα Εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης:

“Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την ιδιοκτησία των μαρμάρων. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δύο αιώνες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου. Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε και να την αποκαταστήσουμε».

https://www.in.gr/2009/06/20/culture/me-aitima-tin-epistrofi-twn-marmarwn-ta-egkainia-toy-moyseioy-tis-akropolis/

Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός 5 Δεκεμβρίου 2014:  «Τα γλυπτά του Παρθενώνα δε δανείζονται και δε παραχωρούνται»

Ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των Γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!» https://www.neakriti.gr/article/ellada-nea/1192382/orgi-samara-gia-ton-daneismo-twn-glyptwn/

https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/764404/samaras-ta-glupta-tou-parthenona-de-daneizodai-kai-de-parahoroudai

 
 
Δ. Παντερμαλής διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης 30 Ιανουαρίου 2019

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutshclandfunk και σε εκπομπή με θέμα την «Aντιδικία για το θέμα της λεηλασίας της Ακρόπολης», ο κ. Παντερμαλής είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των Γλυπτών. Γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα δανεισμού τους, αλλά επιστροφής τους”.

https://www.enikos.gr/society/622912/pantermalis-i-moni-lysi-einai-i-pliris-epistrofi-ton-glypton-tou-

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria