Μια ώρα συζητούσαν Μητσοτάκης και Ερντογάν - Επί τάπητος προσφυγικές ροές και Κυπριακό - OlaDeka

Μια ώρα συζητούσαν Μητσοτάκης και Ερντογάν – Επί τάπητος προσφυγικές ροές και Κυπριακό

Σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση -διάρκειας περίπου μιας ώρας- του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

 Αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δένδιας και Τσαβούσογλου, να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

 Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

 

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά.

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

 

Ακαρ: Θερμό το κλίμα – Ανυπομονούμε για θετική επανεκκίνηση των σχέσεων

Σε πολύ καλό και θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, είπε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  του ανταποκριτή του real.gr, Θανάση Τσίτσα, στη Νέα Υόρκη, ο τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μία θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας – Αγκυρας και ότι ανυπομονούν γι αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας -Τουρκίας για επίλυση των διαφορών.

Ο Χουλουσί Ακάρ απέφυγε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα «όχι προκλήσεις όχι γεωτρήσεις».

Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τους όρους αναφοράς, απάντησε «αυτά είναι λεπτομέρειες».

 

Οι επαφές Μητσοτάκη και η συνέντευξη στο Bloomberg

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει επίσης στο Global Business Forum του Bloomberg. Στο περιθώριο του Forum ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών. Θα είναι το τρίτο συνεχόμενο  ραντεβού με μεγαλοεπενδυτές σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει ως άξονες τη μείωση των φόρων και τις αποκρατικοποιήσεις

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με ομιλία του σε ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ελληνοαμερικανικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria