Στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να γνωρίζει το εάν θα υπάρξει έξτρα δημοσιονομικός χώρος για εφέτος, ήτοι το ακριβές ύψος του «υπερπλεονάσματος».

Εφόσον μια τέτοια εξέλιξη πιστοποιηθεί, ανάλογα με τις προβλέψεις αλλά και τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις (π.χ. αποφάσεις ΣτΕ για τα αναδρομικά) το τελευταίο δίμηνο, θα ληφθούν αποφάσεις για έξτρα παροχές ή κάλυψη έξτρα δαπανών χωρίς επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,903 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε έλλειμμα 272 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά δημόσια έσοδα αυξημένα κατά 2,421 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και τις δαπάνες μειωμένες κατά 965 εκατ. ευρώ.

Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα 2,903 δισ. ευρώ θα «αυγατίσει» και από πηγές που έως σήμερα δεν είχαν υπολογιστεί. Ενδεικτικά, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη εντοπίσει ελαστικές δαπάνες ύψους 248 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν φέτος.

Παράλληλα, από το κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος δόσης δανείου πρώτης κατοικίας εκτιμάται πως θα περισσέψουν 148 εκατ. ευρώ, καθώς με βάση τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της ρύθμισης εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να δαπανηθούν περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν υπάρξει έξτρα δημοσιονομικός χώρος η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει πως δεν θα υπάρξει χορήγηση κοινωνικού μερίσματος.

Πηγή