Καρυπίδης: «Από τα αποδυτήρια είναι φάουλ ο νυν Περιφερειάρχης» - OlaDeka

Καρυπίδης: «Από τα αποδυτήρια είναι φάουλ ο νυν Περιφερειάρχης»

«Κρύος ιδρώτας» στην Δ. Μακεδονία με τα πρώτα δείγματα γραφής του Κασαπίδη

Με την κυβέρνηση να συζητά για «έκτακτο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ» , με την απολιγνιτικοποίηση της περιοχής και το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων να έχουν πέσει στο τραπέζι, με τους εργαζόμενους σχεδόν στα κάγκελα , με την πιθανή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ που έχει αναλάβει να φέρει τα δίκτυα φυσικού αερίου στην περιοχή ο νέος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται να μην κατανοεί τα δραματικά γεγονότα που έρχονται στην περιοχή μας , που η ίδια η κυβερνηση του προσπαθεί να αναδείξει καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Οι πρώτες κινήσεις του στον νευραλγικό τομέα της Ενεργείας δειχνουν τουλάχιστον μια άγνοια των θεμάτων και ίσως μια διστακτικότητα ή και έλλειψη ενδιαφέροντος να «θέσει την ατζέντα » των συζητήσεων και να ορίσει ενδεχομένως τις «κόκκινες γραμμές» . Το ίδιο και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας του.

Η πρώτη ψυχρολουσία

Έτσι ο κ . Κασαπίδης προ ημερών άκομψα, προσπάθησε να επιβάλλει την άποψη του στον Δήμο Γρεβενών σχετικά με την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου από ιδιωτική εταιρεία , αφήνοντας τεράστια ερωτηματικά για τον (μη) ρόλο της ΔΕΔΑ στην δημοπράτηση των έργων οπως είχαν δρομολογηθεί.

Στους έκπληκτους και απροετοίμαστους παρευρισκόμενους του δήμου, (δήμαρχος αντιδήμαρχοι εντεταλμένοι σύμβουλοι υπηρεσιακοί παράγοντες), ο νέος Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι «ως πολιτική επιλογή του ιδίου αλλά και της κυβέρνησης προκρίνεται η εμπλοκή των ιδιωτών στην διαχείριση και κατασκευή των δικτύων αερίου από την αναποτελεσματική ΔΕΔΑ».

Ο πρώτος που πήρε τον λόγο ήταν ο δήμαρχος Γιώργος Δασταμάνης ο οποίος δήλωσε την δυσάρεστη έκπληξη του για τα όσα ανέφερε ο Κασαπίδης καθώς και την ριζική του διαφωνία στους όποιους σχεδιασμούς της περιφέρειας χωρίς μάλιστα να έχει ερωτηθεί ο δήμος. Αναφέρθηκε μάλιστα σε έντονο ύφος ότι «ουδείς μπορείς να επιβάλλει στο δήμο την συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις που άλλοι έχουν επιλέξει χωρίς μάλιστα να έχουν ρωτήσει τον δήμο εάν συμφωνεί.

Στην προσπάθεια του ο κ Κασαπίδης να γίνουν πιο ελκυστικές οι προτάσεις του προς τους θορυβημένους αυτοδιοικητικούς , υποσχέθηκε ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ που θα αποδεσμευτούν από την ΔΕΔΑ θα μπορούν «να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις του δήμων η της εθνικής κυβέρνησης».

Στο δήμο Γρεβενών υπάρχει έντονη αναστάτωση για το θέμα, θεωρούν ότι η εξέλιξη του έργου βρίσκεται λίγο πριν η ΔΕΔΑ προχώρηση στην δημοπράτηση κατασκευής των πρώτων εγκαταστάσεων που θα αποθηκεύεται το υγροποιημένο (LNG) Φυσικό Αέριο που θα φτάνει με φορτηγά στην πόλη και αδυνατούν να εξηγήσουν τις βαθύτερες προθέσεις αυτής της αιφνιδιαστικής ενέργειας του Κασαπιδη που δείχνει να ακυρωνει την συνέχεια του κράτους και της πολιτικής διοίκησης στην οποία εργάστηκαν σκληρά αυτοδιοικητικοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού για να την φέρουν εις πέρας.

Η ανησυχία Χτύπησε κόκκινο

Η ανησυχία για τους χειρισμούς του και τον βαθμό κατανόησης των ενεργειακών θεμάτων χτύπησε κόκκινο όταν η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος κράτησαν σοβαρούς προβληματισμούς και ξεκάθαρες αποστάσεις , από την » πρόταση Κασαπίδη » για την τεχνολογία του υδρογόνου.

[ να θυμίσουμε ότι η «πρόταση Κασαπίδη» δεν είναι καινούργια και ΔΕΝ ειναι εμπορικά εφαρμόσιμη . Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης που απο το 2016 συμμετέχει στην» Κοινή Πρωτοβουλία για το Υδρογόνο και τις Κυψέλες Καυσίμου (FCH 2 JU)» που αποτελεί ένα Πανευρωπαϊκό εγχείρημα για την προώθηση των εν λόγω τεχνολογιών . Στο παραπάνω πλαίσιο, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ρούσης Αλεξανδρής ενώ από την πλευρά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρευρέθηκε στην εκδήλωση ο Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης Καθηγητής Γεώργιος Μαρνέλλος, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή των τεχνολογιών υδρογόνου.]

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ρώτησε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια τον Σωκράτη Φάμελλο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση, με αποτέλεσμα να ανοίξει μια συζήτηση για το κατά πόσο η συγκεκριμένη επιλογή είναι αυτό που χρειάζεται η Δυτική Μακεδονία για την αντιμετώπιση της μετάβασης από τη λιγνιτική παραγωγή.

Σπυράκη και Φάμελλος έδειξαν τον έντονο προβληματισμό τους, με την Ευρωβουλευτή της ΝΔ μάλιστα να καλεί τον Περιφερειάρχη να επιλέξει τακτική «γρήγορης νίκης» και όχι σχεδίων τα οποία δεν μπορούνε να δώσουν άμεσες λύσεις: «Έχει βάθος χρόνου αλλά οι άνθρωποι αύριο θέλουν μια δουλειά. Αυτό ας μην το παραβλέψουμε στην προσπάθεια μετάβασης. Μέχρι να συμβεί αυτό που περιγράψατε, πρέπει η Δυτική Μακεδονία να περάσει σε δίκαιη μετάβαση και όχι σε κατάσταση ΣΟΚ», τόνισε η Μαρία Σπυράκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Αν. Υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υπογράμμισε πως πρέπει να μιλάμε για ζητήματα που είναι πιο άμεσα: «Η συνάντηση στην Βρυξέλλες θα είναι συνάντηση διαγωνισμού ιδεών. Δεν έχουν ανοίξει άξονες, πρέπει να δούμε από που θα χρηματοδοτηθεί αυτό το project, δεν ξέρω αν σας ταιριάζει, αν σας δώσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Δε θα το έβαζα ως πρώτη επιλογή γιατί έχει μικρό επαγγελματικό αποτύπωμα».

Ο Γιώργος Κασαπίδης, αντιλαμβανόμενος τους προβληματισμούς των δύο έμπειρων, σε ανάλογα ζητήματα πολιτικών, ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου προσπαθώντας να εξηγήσει το σχέδιο και την πρωτοβουλία η οποία θα παρουσιαστεί στις 9 Οκτωβρίου, χωρίς όμως και πάλι να δείχνει πως πείθει την κα Σπυράκη και τον κ. Φάμελλο. Λίγο αργότερα μάλιστα, στήθηκε «πηγαδάκι» Κασαπίδη- Σπυράκη, με την Ευρωβουλευτή να τονίζει πως η περιοχή πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στα βήματα που θα επιλέξει για το πέρασμά της στη μεταλιγνιτική εποχή.

Σωκράτης Φάμελλος και Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια των κεντρικών τοποθετήσεων τους έβαλαν υψηλά στην ατζέντα το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με τον πρώην Υπουργό να καλεί τον Περιφερειάρχη να το εκμεταλλευτεί, ενώ η Ευρωβουλευτής χαρακτήρισε «ιερό δισκοπότηρο» της περιοχής το Ταμείο σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις της για την επόμενη μέρα.

Θεόδωρος Καρυπίδης: «Από τα αποδυτήρια είναι φάουλ ο νυν Περιφερειάρχης»

Ο πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Kαρυπίδης, ο οποίος έχει τρέξει από το μηδέν το θέμα «Φυσικό Αέριο» στην Δυτική Μακεδονία, καταφέροντας να αλλάξει διακρατική συμφωνια ώστε ο TAp να δημιουργήσει δύο εξόδους αναμονής φυσικού αερίου στην περιοχή μας και συνεργαζομενος με την ΔΕΔΑ να έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτηση των δικτύων,δήλωσε:

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria