Δ. Μακεδονία: Ποιο φυσικό αέριο; Πάμε για υδρογόνο! - OlaDeka

Δ. Μακεδονία: Ποιο φυσικό αέριο; Πάμε για υδρογόνο!

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στη Σύνοδο των Περιφερειών της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου 2019 στις Βρυξέλλες, αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή υδρογόνου με ηλιακή ενέργεια.

Αυτό επισήμανε χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης από το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, όπου πραγματοποιείται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια, τονίζοντας ότι το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει ένα από τα ενεργειακά καύσιμα της περιοχής, προς πώληση, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως βασική πρώτη ύλη για τις μεταφορές και τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής.

Ο κ. Κασαπίδης χαρακτήρισε «φιλόδοξη» την πρωτοβουλία  αυτή, η οποία όπως είπε «ανταποκρίνεται στα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» για να περάσει η Δυτική Μακεδονία, «χωρίς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις» στη νέα εποχή με «τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

«Πρέπει να γίνει ένας γιγάντιος μετασχηματισμός, που απαιτεί ένα γιγάντιο πρόγραμμα μετάβασης στη νέα εποχή», ανέφερε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, φέροντας ως αντίστοιχο παράδειγμα αυτό που ακολούθησε η περιοχή το 1950 με την έναρξη της εκμετάλλευσης του λιγνίτη.

Όπως επισήμανε ο κ. Κασαπίδης ο λιγνίτης στη νέα εποχή «θα συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα, σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε ποσοστό 17% από το 34% που ήταν το 2016», ενώ πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς θα χαθούν 12.000 θέσεις εργασίας», οι οποίες τόνισε ότι «οφείλει ο νέος σχεδιασμός να βρει τρόπο για να το καλύψει».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης για την καινοτόμο συσκευή Prometheus-5 της εταιρίας ΕΛ.ΒΙΟ, που δημιουργήθηκε ως παρακλάδι του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρόκειται για μία μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας η οποία παράγει υδρογόνο από νερό και με τη χρήση υγραερίου, φυσικού αέριου ή Βιοαερίου και το οποίο μετατρέπει σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της εταιρίας και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Ξενοφών Βερύκιος εκδήλωσε ενδιαφέρον, έτσι ώστε στη μαζική παραγωγή της συσκευής αυτής να χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία της περιοχής, τόσο στην κατασκευή των μηχανουργικών όσο και των άλλων της τμημάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης, αφού χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα εξετάσει περαιτέρω την περίπτωση αυτή.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria