Έντονες διαφορές για την πολιτική της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία ανέδειξαν οι σημερινές συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, τα κλιμάκια των Θεσμών προέβαλαν –για ακόμη μια φορά- ενστάσεις στο μέτρο των μηνιαίων δόσεων ζητώντας να επιβληθούν αυστηρά κριτήρια στους οφειλέτες που κάνουν χρήση της διευκόλυνσης πληρωμής.

Συγκεκριμένα για τις δόσεις προς την Εφορία και το αίτημα της κυβέρνησης για επέκταση από τις 12 στις 24 δόσεις και από τις 24 στις 48, οι Θεσμοί ζητούν επιτακτικά την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Όσον αφορά στις 120 δόσεις, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ζητούν, επιπλέον των εισοδηματικών κριτηρίων, να επιβληθούν και περιουσιακά κριτήρια. Η λογική των επιχειρημάτων τους συνίσταται στο ότι «πώς γίνεται κάποιος που χρωστάει να έχει αυτοκίνητο, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία» και για τον λόγο αυτό απαιτούν τη ρευστοποίηση της περιουσίας από τους ίδιους τους οφειλέτες προκειμένου να εξοφλήσουν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από αυτά εξαιρείται η κύρια κατοικία, ωστόσο, ενστάσεις διατυπώνουν και για τις άτοκες δόσεις που προβλέπουν οι πάγιες ρυθμίσεις. Αναφέρουν δε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραδείγματα από άλλες –εύπορες- χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι δόσεις για χρέη στο Δημόσιο, όχι μόνο δεν είναι άτοκες αλλά φέρουν επιτόκιο πιο υψηλό από το τρέχον προκειμένου αυτό να λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να καταλήξουν οι τεχνικές συνομιλίες σε αδιέξοδο και τα ζητήματα αυτά να μεταφερθούν σε ανώτερο επίπεδο και, συγκεκριμένα, στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών που έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Πηγή