Ο ΓΥΡΟΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ - OlaDeka

Ο ΓΥΡΟΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

Ντονέρ νόστιμο και άοσμο…

Η κάπνα και η μυρωδιά από τα μαγαζιά που πουλάνε ντονέρ και κεμπάμπ είναι συχνά ενοχλητικές για τους περιοίκους. Δήμοι και ιδιώτες στη Γερμανία αναζητούν λύσεις.

Ανεξάρτητα αν κανείς περπατάει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Κολωνίας ή του Μάνχαϊμ τα προβλήματα που ξεπηδούν από τα μαγαζιά που πουλάνε ντονέρ και κεμπάμπ είναι τα ίδια. Η κάπνα και η μυρωδιά είναι συχνά ενοχλητικά για τους περιοίκους. Οι γείτονες παραπονιούνται συχνά ότι δεν μπορούν να καθίσουν το καλοκαίρι στα μπαλκόνια τους και δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρά τους. Η ανησυχία αυτή απλώνεται σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

Στην Κολωνία και στο Μάνχαϊμ εστιάτορες και ιδιώτες αναζητούν από κοινού μια λύση, η οποία κάποιες φορές στηρίζεται και από τους δήμους σε τεχνολογικό επίπεδο.

Συχνά οι πιο εύποροι εστιάτορες τοποθετούν ειδικά φίλτρα, τα οποία τραβάνε την τσίκνα και από άλλα μαγαζιά. Στην Κολωνία αυτή η εκστρατεία έχει την επωνυμία «Νόστιμο κεμπάμπ με καθαρό αέρα». Αλλά και στο Μάνχαϊμ παρατηρείται κινητικότητα γύρω από το θέμα. Ο Γιλμάζ Ακιλμάκ θέλει να κάνει το μαγαζί του πρότυπο για τους συναδέλφους του. Στην Τουρκία ανακάλυψε μια συσκευή, η οποία δεν τραβάει μόνο την κάπνα αλλά και τη μυρωδιά και κοστίζει 30.000 ευρώ.

Λύσεις από δήμους και πολίτες

Κάνει θραύση το ντονέρ στην Κολωνία

Μέχρι σήμερα είχε δαπανήσει 125.000 ευρώ σε μια ειδική κατασκευή, η οποία τελικά τραβούσε την κάπνα αλλά όχι τη μυρωδιά. Στόχος του είναι να συμμετάσχει και ο δήμος στα έξοδα, μια και όπως λέει πληρώνει φόρο επιτηδεύματος και απασχολεί 300 εργαζόμενους. Ο δήμος πάντως ανταπαντά πως αυτά τα έξοδα βαρύνουν τον επιχειρηματία.

Οι αρχές έχουν διάφορες ιδέες, όπως για παράδειγμα την κατασκευή ψηλότερων καμινάδων, οι οποίες όμως θα χαλούσαν την αισθητική της πόλης, ή ακόμα τη σύσταση ομάδων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του χρόνου θα κάνουν μετρήσεις και στο τέλος θα συντάξουν μια έκθεση για τις εκπομπές του καπνού και τη μυρωδιά.

Για τον Αντρέας Χούπκε, δημοτικό σύμβουλο στην Κολωνία, όλα αυτά τα μέτρα διαρκούν πολύ. Εδώ και τέσσερα χρόνια αγωνίζεται στην περιοχή του Αϊγκελστάιν, όπου υπάρχουν πολλά μαγαζιά με ντονέρ, ώστε κάτοικοι και μαγαζάτορες να μπορούν να αναπνεύσουν ελεύθερα. Η κάπνα από τα κάρβουνα είναι επιβλαβής για την υγεία πιστεύει. Το ίδιο πιστεύει και ο παιδίατρος Κρίστιαν Ντέρινγκ, ο οποίος λέει πως «η κάπνα από τα κάρβουνα αρρωσταίνει». Κατά τη διάρκεια του ψησίματος του κρέατος στα κάρβουνα, παράγεται μια πολύ λεπτή σκόνη, η οποία μέσω της αναπνοής πηγαίνει στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι αύξηση του κινδύνου για καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα. Εκτός αυτού, η λεπτή αυτή σκόνη θα μπορούσε να προκαλέσει άσθμα, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και καρκίνο. Ακόμη έγκυες διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή παιδιά.

Ο γιατρός όμως είναι αισιόδοξος. Έξι εστιάτορες στο Αϊγκελστάιν μαζί με μηχανικούς αναζητούν λύσεις. Σύντομα το ντονέρ μπορεί να είναι όχι μόνο νόστιμο αλλά και ακίνδυνο.

Γιούλια Γκιρτς

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria