Ορκωμοσία Πάνου Κεπαπτσόγλου - Η ομιλία του - OlaDeka

Ορκωμοσία Πάνου Κεπαπτσόγλου – Η ομιλία του

Στην κατάμεστη αίθουσα του  Πολιτιστικού Κέντρου του Άργους Ορεστικού, πραγματοποιήθηκε  σήμερα το βράδυ  από τον Σεβασμιώτατο, Μητροπολίτη Καστοριάς, κ. Σεραφείμ  η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων και των Συμβούλων Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Άργους Ορεστικού.

orkomosia-kepaptsoglou

kep

kepa

H 0μιλία Του Πάνου Κεπαπτσόγλου

Σήμερα, σε μια κορυφαία από πλευράς συμβολισμών αλλά και ουσίας διαδικασία συγκεντρωθήκαμε εδώ όλοι οι αιρετοί του Δήμου Άργους Ορεστικού, για να δεσμευτούμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ότι και την επόμενη τετραετία θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους δημότες μας με πρωτεύοντα ρόλο τις αρχές της δημοκρατίας και των συνταγματικών αρχών της ελληνικής Πολιτείας.

Ανοίγει λοιπόν σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών. Έχουμε μπροστά μας μία καινούρια δημοτική θητεία, δηλαδή μία ακόμη ευκαιρία να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ώστε ο τόπος μας να μοιάσει ακόμη παραπάνω, σε αυτό που ονειρευόμαστε, αλλά και σε αυτό που αξίζει τόσο σε εμάς, όσο και στα παιδιά μας.

Απόψε λοιπόν δεν ορκιζόμαστε μόνο για τις υποχρεώσεις μας για την τετραετία που ανοίγεται εμπρός μας, αλλά δίνουμε όρκο και για την ανεξαρτησία, την πολυφωνία, τη δημοκρατία, την ομοψυχία και την συνεργασία.

Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει.  Όλοι μας, ανάλογα με τον ρόλο που η ετυμηγορία των συνδημοτών μας επέλεξε, επιφορτιζόμαστε με το έργο της δημιουργίας και της προόδου.

Σε μία εποχή με κύριο χαρακτηριστικό την ταχύτητα και τους ραγδαίους ρυθμούς εξέλιξης σε κάθε τομέα, οποιαδήποτε ολιγωρία έχει πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με παλαιότερες εποχές. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να εγκλωβιστεί στη λογική, αλλά και την πρακτική της απλής διαχείρισης, των στείρων διαξιφισμών, της μικροπολιτικής ιδιοτέλειας. Είναι ανάγκη ζωτική, ώστε οι διαφορετικές προσεγγίσεις, οι διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες του καθενός μας, να μην υψώνονται ως διαχωριστικά τείχη, αλλά αντίθετα να αποτελούν τους παραπόταμους, που θα ενώνονται στο ένα και κύριο ποτάμι της βούλησής μας. Της βούλησης μας να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Είναι στο χέρι μας, το τι πρόσημο θα θέσουμε στην αδιαμφισβήτητη επιθυμία μας, να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας. Ας κάνουμε λοιπόν την ποικιλία των απόψεών μας, γιατί όχι, ακόμη και τις διαφωνίες μας, ευκαιρία σύνθεσης και ενότητας.

Εκτός από την ενότητα, που σέβεται και ευνοεί τη διαφορετικότητα και την ποικιλία των θέσεων στην άσκηση της διοίκησης, θα ήθελα να τονίσω και κάτι ακόμη: Το γεγονός ότι κανέναν μας δεν πρέπει να εκφράζει η λογική της ανάθεσης. Η λογική δηλαδή που θέλει τον πολίτη απλό θεατή των αποφάσεών μας. Η αντίληψη που θέλει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να είμαστε ένα δημοτικό συμβούλιο στεγανοποιημένο, με κλειστές πόρτες και γραφεία, χωρίς καμία επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες και την κοινωνία. Αυτή η πολιτική κουλτούρα ως διοίκηση δεν μας εξέφρασε ποτέ και είναι ανάγκη, κατά την επόμενη θητεία, να εργαστούμε ακόμη περισσότερο στη βάση αυτή. Αποτελεί δημοκρατικό καθήκον μας και όρο δίκαιης και αξιοπρεπούς διοίκησης, ο συνεχής και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους συνδημότες. Με πρώτη έγνοια μας τον άνθρωπο, τον άνεργο νέο και τον δοκιμαζόμενο οικογενειάρχη, τους ηλικιωμένους, τους απόρους, τις γυναίκες, τη σπουδάζουσα νεολαία, τους μετανάστες αλλά και τον αγρότη, τον έμπορο και όσους τολμούν ακόμη να επενδύουν και να επιχειρούν στην εσχατιά αυτή της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Αυτούς άλλωστε σήμερα υποσχεθήκαμε ότι θα υπηρετούμε, με μοναδικό γνώμονα το συλλογικό συμφέρον.

Διαλεκτική σύνθεση λοιπόν και συνεχής διάλογος με τους συνδημότες, θεωρούμε ότι αποτελούν τα αναγκαία συστατικά για μία γόνιμη και παραγωγική θητεία. Διαφορετικά, μάλλον θα περιπέσουμε στη δυσάρεστη θέση εκείνων, που δεν διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον τους, αλλά απλώς τα παρακολουθούν αμέτοχοι να περνούν από μπροστά τους.

Στη νέα τετραετία που ξεκινά, θα βρεθούμε ενώπιον προβλημάτων αλλά και προκλήσεων. Στόχος μας, και σε αυτό νομίζω ότι εκφράζω όλους τους παριστάμενους, πρέπει να είναι η μεταβολή όλων αυτών, σε ευκαιρίες διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, της απόλυτης διαφάνειας στη λειτουργία του Δήμου, της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους, της ανεξαρτησίας από πάσης φύσεως εξαρτήσεις, του σεβασμού στο περιβάλλον, την ιστορία και την ταυτότητα του τόπου. Με άλλα λόγια, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η δημοκρατία και ο πολιτισμός, να διακατέχουν με τη συμβολή μας, κάθε πτυχή του δημόσιου βίου.

Ίσως αυτό να είναι το σπουδαιότερο έργο που θα έχουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Σπουδαιότερο από κάθε ανάπλαση, από κάθε καινοτομία, από οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια γίναμε μάρτυρες στην πατρίδα μας στενάχωρων καταστάσεων, κατά τις οποίες όλα τα προαναφερθέντα καταστρατηγήθηκαν, λιγότερο ή περισσότερο. Διαρρηγμένος κοινωνικός ιστός, έξωθεν παρεμβάσεις, ανισότητα, φτωχοποίηση και τόσα άλλα που κάθε άλλο παρά ευχάριστους συνειρμούς δημιουργούν για το μέλλον. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Δήμος δεν είναι φυσικά η ανατροπή όλων αυτών. Κάτι τέτοιο αποτελεί εγχείρημα προς εκπλήρωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η πρόκληση για εμάς είναι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε το γκρίζο που συσσωρεύτηκε τόσα χρόνια στο μυαλό και την καρδιά μας, να αρχίσει σιγά σιγά να αποκτά χρώμα. Να αποτινάξουμε, όσο είναι δυνατό, την ακεφιά, την αδιαφορία και την έλλειψη οράματος, που μαστίζει τους περισσότερους από τους συμπολίτες μας.

Και αυτό θα γίνει όταν παύσουμε να αναλωνόμαστε στη μιζέρια και τον καιροσκοπισμό, όταν θέσουμε ως στόχο την εξαφάνιση κάθε συμπεριφοράς και νοοτροπίας, που τρέφεται από τον ατομικισμό, τα μικροσυμφέροντα και τη λογική των «ημετέρων».

Με τη συλλογικότητα και τον εθελοντισμό που μας διακρίνει ως κοινωνία και ως δημοτική αρχή, θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια και για όσο χρειαστεί να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους αναξιοπαθούντες συνδημότες μας.

Στο σημείο αυτό όμως θα ήθελα να τονίσω και κάτι ακόμη. Ειπώθηκε βέβαια και προεκλογικά αλλά η ένταση κάθε φορά τέτοιων περιόδων δημιουργεί συνθήκες στις οποίες ουσιαστικές καταστατικές θέσεις και απόψεις παρερμηνεύονται, ή προσπερνώνται εύκολα. Πότε θεωρούνται μεγαλοστομίες, πότε κοινοτοπίες, πότε λόγια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Πρόκειται για την προεκλογική αλλά και πάγια θέση και δέσμευσή μας ότι αντίπαλοί μας δεν υπήρξαν ποτέ πρόσωπα, παρά μόνο αντιλήψεις. Πρακτικές και φυσικά τα προβλήματα, που κάθε φορά ανακύπτουν.

Και σε αυτή τη θητεία βασική μας επιδίωξη θα είναι η αναμέτρηση με το κατά πόσο εκπληρώνονται οι παράμετροι, που τέθηκαν μόλις παραπάνω. Η αναμέτρηση δηλαδή με τις συγκεκριμένες προεκλογικές μας δεσμεύσεις, η αναμέτρηση με το όραμά μας. Η αντιπολίτευση για εμάς δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα προς αντιμετώπιση ή εχθρός προς εξουδετέρωση. Αντιλαμβανόμαστε την αντιπολίτευση ως θεμελιώδη όρο για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Προσβλέπουμε σε μία αντιπολίτευση αντικειμενική, καλόπιστη, δημιουργική και παραγωγική. Τη χρειαζόμαστε και την απαιτούμε. Διότι έτσι όλοι γινόμαστε πιο χρήσιμοι, με πλατύτερους ορίζοντες και διεισδυτικότερη ματιά, σε αυτά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και να σχεδιάσουμε.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

 

Σήμερα εγκαινιάζουμε τη νέα δημοτική μας θητεία. Σήμερα διαβεβαιώνουμε τους εαυτούς μας και τους συνδημότες μας, ότι θα εργαστούμε με ανιδιοτέλεια και συνέπεια για το καλό και την πρόοδο του Δήμου μας. Εύχομαι η σημερινή εκδήλωση, η δεύτερη γιορτή της δημοκρατίας μετά τις εκλογές, να μη χαθεί από τη μνήμη μας, ως μία τυπική διεκπεραίωση, σαν ένα ανούσιο τελετουργικό μιας καθιερωμένης διαδικασίας παράδοσης – παραλαβής. Εύχομαι η ενότητα της κοινής μας παρουσίας σήμερα εδώ, με δεδομένη την κοινή επιθυμία να προσφέρει ο καθένας μας τον καλύτερο εαυτό του, να μας συνοδεύουν αδιάκοπα κατά τη διάρκεια της νέας τετραετίας. Οι πολίτες μάς αξιώσατε και μας αναδείξατε εδώ που στεκόμαστε σήμερα. Μακάρι να μας αξιώσει και ο Ύψιστος, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο τηρώντας αλλά δίνοντας υπόσταση ουσιαστική στις πρόνοιες του Συντάγματος, ως καλοί πατριώτες, όπως άλλωστε και το ίδιο επιτάσσει.  Η αίσθηση, ότι αποτελούμε εντολοδόχους των συμπολιτών μας και όχι εντολοδότες τους, ας αποτελεί από εδώ και πέρα κάθε σκέψη και πράξη του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Εύχομαι υγεία, έμπνευση και καλή δύναμη σε όλους.

Σας ευχαριστώ.

0

kep-o

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria