Καταργήθηκε «αναδρομικά» ο βάσιμος λόγος απόλυσης εργαζομένου - OlaDeka

Καταργήθηκε «αναδρομικά» ο βάσιμος λόγος απόλυσης εργαζομένου

Αναδρομικά «κλείδωσε» το νέο καθεστώς για τις απολύσεις, καθώς εκδόθηκε η εγκύκλιος με τις απαραίτητες διευκρινιστικές οδηγίες.

Όπως γίνεται σαφές με την εν λόγω εγκύκλιο η υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί με “βάσιμο λόγο” τις απολύσεις μισθωτων αορίστου χρόνου καταργείται αναδρομικά αφότου ίσχυσε  δηλαδή από 17 Μαΐου του 2019.

Κατά συνέπεια θεωρείται πλέον ότι από τις 17-05-2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της καταργούμενης διάταξης) η καταγγελία της εργασιακής σχέσης είναι έγκυρη εφόσον έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ (τ. Ι ΚΑ) μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί 

«Υπέγραψα σήμερα την εγκύκλιο με την οποία καταργούνται στην πράξη οι αναχρονιστικού, μεσαιωνικού θα έλεγα, χαρακτήρα προβλέψεις για το ηλεκτρονικό ‘φακέλωμα’ των εργαζομένων που επιχείρησε, λίγες μέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ήδη στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ είχαν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν τους απολυμένους σε αδυναμίας εύρεσης δουλειάς την επόμενη μέρα. Κάποια παραδείγματα: «αργός και οκνηρός, ανεπαρκής, αδικαιολόγητες απουσίες, ιατρικοί λόγοι, κ.λπ.» Όλα αυτά πλέον διαγράφονται και οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την υπονόμευση του επαγγελματικού τους μέλλοντος” δήλωσε σχετικά ο υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων γιάννης βρούτσης.

Συνεπώς και σύμφωνα πάντα με την σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου έχει το χαρακτήρα μονομερούς αναιτιώδους δικαιοπραξίας, το κύρος της δηλαδή δεν εξαρτάται από την ύπαρξη νόμιμης αιτίας και λαμβάνει χώρα, εκτός αν έχει περιορισθεί με συμφωνία των μερών ή με διάταξη νόμου. Η καταγγελία ως εκ τούτου δεν είναι καταχρηστική όταν δεν υπάρχει αιτία. Η δε καταχρηστικότητα υφίσταται μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι όπως αυτοί περιγράφονται στον Αστικό Κώδικα (π.χ. η απόλυση απαγορεύεται αν υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος).

Ειπλέον παύει εφεξής η υποχρέωση του εργοδότη να συμπληρώνει στο «Έντυπο Ε6 – Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)» πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.

Υπενθυμίζεται πως με τον νόμο 4623/2019 που είχε ψηφίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία τον περασμένο μάιο, προβλεπόταν ότι στους λόγους/προϋποθέσεις εγκυρότητας της απόλυσης θα προστίθετο και η συνδρομή βάσιμου λόγου υπό την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. Εισαγόταν δηλαδή η έννοια «του βάσιμου λόγου», ως σωρευτικό κριτήριο, για το έγκυρο της καταγγελίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας με την σημερινή  εγκύκλιο “καθορίζεται η επαναφορά στο προϊσχύον πλαίσιο προστασίας της εργασίας που θεμελιώνεται στις διατάξεις του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα και των νόμων 2112/20 και 3198/55, σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα και του γράμμα του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, προστατεύοντας ιδίως τους εργαζόμενους από κινδύνους που συνεπάγονταν οι καταργούμενες ρυθμίσεις, όπως:

α) την ηλεκτρονική καταγραφή των λόγων ενδεχόμενης απόλυσης τους και, κατά συνέπεια, την βέβαιη υπονόμευση της μελλοντικής επαγγελματικής τους πορείας

β) την οιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση σχετικά με το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους

γ) την εξώθησή τους σε  συνεχείς δικαστικές εμπλοκές”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria