Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΒΟΓΑΤΣΙΩΤΕΣ ΔΩΡΗΤΕΣ & ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ - OlaDeka

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΒΟΓΑΤΣΙΩΤΕΣ ΔΩΡΗΤΕΣ & ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

Στις 18 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Βογατσιώτες Δωρητές και Ευεργέτες» στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Βογατσικό Καστοριάς με αθρόα συμμετοχή και την παρουσία δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κα Μάρθας Σιώτα, με στόχο την ανάδειξη επιφανών ανθρώπων με καταγωγή από το Βογατσικό. Φέτος ήταν η πέμπτη χρονιά πραγματοποίησης αυτού του θεσμού, ο οποίος υλοποιήθηκε από νέες επιστήμονες του Βογατσικού, υπό τον συντονισμό της κα Σιώτα, τις:

Αλεξάνδρα Τακαντζιά, απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

Αναστασία Σκανδάλη, Ασκούμενη Δικηγόρος, απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Θεωρίας Δικαίου και Διεπιστημονικών Νομικών Επιστημών με ειδίκευση στο Δίκαιο της Πληροφορικής.

Ευαγγελία Τακαντζιά, απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι προαναφερθείσες παρουσίασαν τους ευεργέτες και πολλούς δωρητές από το χωριό τους, το Βογατσικό. Οι προσωπικότητες για της οποίες μίλησαν ήταν οι: Σπύρος Νικολάου, Ράλλης Πλιούφας, Μενέλαος Μήκας, Σύλλογος του εν Μότρεαλ του Καναδά Βογατσιωτών «Η Πρόοδος», Αλέξανδρος Λέτσας, Ιωάννης Καρακάσης, Αθανάσιος Τζημάκας, Χρήστος Δαγκλές, Κωνσταντίνος Κατσές και η σύζυγός του Σουλτάνα, Βενετία Πόλιου, Σύλλογος Αποδημούντων Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», Σπυρίδων Δημητριάδης, Κωνσταντίνος και Αθανάσιος Σιμώτας, Γεώργιος Καρύδης, αδελφοί Σουρνόπουλοι (Σιούρνου), αδελφοί Φουρκιώτη, Δήμος Οικονόμου, Παύλος Κουτσουλιώτης, Ανδρέας Βαπορίδης, Νικόλαος Ασπροκκλησιώτης, Σπύρος Τακαντζιάς, Κωνσταντίνος Κουφογιάννης, Αναστασία Καπαχτσή-Τάσσιου, Χρυσόστομος Τζημάκας, π.Νικόλαος Γαλιλαίος και ανώνυμοι πιστοί. Όλοι αυτοί προσέφεραν κατά το δυνατόν για τη γενέτειρά τους το Βογατσικό. Ενδιαφέρθηκαν για τη μόρφωση των νέων, τη συμπαράσταση των αδυνάτων, την ύδρευση, τον φωτισμό και των καλλωπισμό του χωριού, καθώς και τη διαφύλαξη της ορθόδοξης πίστης. Προτίμησαν να συμβάλουν στο κοινό καλό παρά να επιλέξουν την  προσωπική τους καλοπέραση.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν ελάχιστες πληροφορίες για τον Αθανάσιο Ρουσόπουλο και την προσωπική του  βιβλιοθήκη, την οποία οι κληρονόμοι του δώρισαν στο Βογατσικό. Όμως, λόγω του ότι το Βογατσικό κάηκε ολοσχερώς το 1912, δεν υπήρχε χώρος να στεγάσει τη βιβλιοθήκη. Με αυτήν την αφορμή το Βογατσικό έχασε αυτήν τη σπουδαία δωρεά και μέχρι και σήμερα, που πια υπάρχουν κτίρια να τη στεγάσει, το υλικό της βιβλιοθήκης δεν επέστρεψε σε αυτό.

Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκε από τη διοργανώτριά  την κα Σιώτα ότι το θέμα της επόμενης εκδήλωσης θα είναι ο Ίωνας Δραγούμης με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατό του. Ακόμη, ζήτησε από τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, κ. Πάνο Κεπαπτσόγλου, να κλείσει με χαιρετισμό την εκδήλωση, μιας και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Δήμου. Ο δήμαρχος συνεχάρη και τις τέσσερεις για την πενταετή τους πορεία και την αξιόλογη δουλειά τους. Η εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, ολοκληρώθηκε με κέρασμα για όλους όσους παρευρέθηκαν εκεί, μια χορηγία των Βογατσιωτών καταστηματαρχών.

0

1

2

3

4

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria