Στον αέρα οι τοποθετήσεις 52 γενικών γραμματέων - Καταγγελίες ΚΙΝΑΛ - OlaDeka

Στον αέρα οι τοποθετήσεις 52 γενικών γραμματέων – Καταγγελίες ΚΙΝΑΛ

Θέµα καταστρατήγησης του νόµου που ορίζει τη διαδικασία τοποθέτησης των γενικών γραµµατέων θέτει η αντιπολίτευση – «Αξιοκρατικά τα κριτήριά µας», απαντά ο πρωθυπουργός

Στον αέρα βρίσκονται οι 52 νέοι γενικοί γραµµατείς υπουργείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς δεν υπάρχει νόµος πάνω στον οποίο να βασίζεται η επιλογή τους.

Πυρά για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν εξαπέλυσε το ΚΙΝΑΛ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δηµοκρατία ότι «αντικαθιστά τους άριστους µε τους αρεστούς και τους άξιους µε τους κολλητούς». Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να υποβαθµίσει τη βαρύτητα του θέµατος υποστηρίζοντας ότι θα φέρει νοµοθετική διάταξη για να καλύψει το κενό που έχει δηµιουργηθεί. Κανένας από τους νέους γενικούς γραµµατείς δεν έχει διορισθεί µε ΦΕΚ και το µόνο που κάνει προς το παρόν η κυβέρνηση είναι να καταργεί και να συγχωνεύει γενικές γραµµατείες µε προεδρικά διατάγµατα δηµιουργώντας και σύγχυση, καθώς παραλείπει ολόκληρες ∆ιευθύνσεις υπουργείων.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Στο θέµα παρενέβη αργά χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας στο Twitter κείµενο στο οποίο σηµείωνε: «Προχωρήσαµε χωρίς καµία καθυστέρηση στη στελέχωση του κρατικού µηχανισµού µε αξιοκρατικά κριτήρια και στη δηµιουργία µιας πιο λειτουργικής και λιγότερο δαπανηρής δοµής. Γιατί πιστεύουµε πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να µπορεί να υπηρετεί µε αποτελεσµατικότητα τους πολίτες». Στο βίντεο που συνόδευε το πρωθυπουργικό Twitter τονιζόταν ότι µειώθηκαν κατά 30% οι γενικές γραµµατείες και ότι στελεχώθηκαν «χωρίς κοµµατικές αγκυλώσεις και βάσει αυστηρής δεοντολογίας µε πρόσωπα άξια από την αγορά και την κοινωνία».

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Προχωρήσαμε χωρίς καμία καθυστέρηση στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια και στη δημιουργία μιας πιο λειτουργικής και λιγότερο δαπανηρής δομής. Γιατί πιστεύουμε πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να μπορεί να υπηρετεί με αποτελεσματικότητα τους πολίτες.

Είχε προηγηθεί από νωρίς η παρέµβαση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο επεσήµανε, µεταξύ άλλων, ότι ο µόνος γενικός γραµµατέας που τυπικά είναι νόµιµος είναι ο αρµόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Μιλτιάδης Κλάπας, καθώς µόνο αυτός είχε επιλεγεί µέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ που προβλέπει ο εν ισχύι νόµος 4369/2016. Παρά ταύτα, η νέα κυβέρνηση είχε ζητήσει την παραίτηση Κλάπα όπως αποκάλυψε το «Εθνος» στις 16/7 («Μπρα ντε φερ για την παραίτηση γενικού γραµµατέα») και µάλιστα πριν ανακοινώσει τα νέα ονόµατα των γενικών γραµµατέων. Ακολούθησε η ανακοίνωση των ονοµάτων σε δύο δόσεις αλλά και το Προεδρικό ∆ιάταγµα 84 µε το οποίο καταργούνται γενικές γραµµατείες, µεταξύ των οποίων και εκείνη του κ. Κλάπα, ο οποίος και αποχώρησε από τη θέση του. Ταυτόχρονα, όµως, διαπιστώνεται πως ολόκληρες ∆ιευθύνσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που επίσης καταργήθηκε, δεν µνηµονεύονται ως υπαγόµενες στη Γενική Γραµµατεία Μετανάστευσης που συστήνεται.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, η κυβέρνηση έχει δύο δρόµους να ακολουθήσει: α) Να διορίσει αµέσως και επισήµως τους νέους γραµµατείς που ανακοίνωσε πατώντας στον νόµο 4369/2016 (τον οποίο κατήγγειλε) και στην πρόνοιά του να καλύπτονται οι θέσεις προσωρινά µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία µέσω ΑΣΕΠ, είτε β) να νοµοθετήσει µια νέα διαδικασία και µετά να ανακοινώσει τον διορισµό αυτών που ήδη ανακοίνωσε.

Έως τότε οι θέσεις των γενικών γραµµατέων θα µένουν κενές και ταυτόχρονα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος διαχείρισης των περίπου 7.000 ανθρώπων που υπέβαλαν δικαιολογητικά και µπήκαν στην αξιολόγηση µε την ελπίδα να επιλεγούν βάσει του νόµου 4369/2016, όπως αναφέραµε και σε πρόσφατο άρθρο στο «Εθνος» («Κόντρα για τους γενικούς γραµµατείς των υπουργείων», 3/7/2019). «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ‘‘συνέχεια του κράτους’’ και για αξιοκρατία και διαφάνεια στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση διήρκεσαν όσο και η προεκλογική περίοδος» επεσήµανε στη δική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η Νέα ∆ηµοκρατία γύρισε τα ρολόγια της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης χρόνια πίσω, στις εποχές που βασίλευε η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία, ο κοµµατισµός».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι κοµµατικοί αυτοί διορισµοί αντίκεινται στον νόµο 4369/2016, µε τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δροµολόγησε µια εµβληµατική µεταρρύθµιση στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση». Υπενθυµίζει ακόµη ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και περίπου 7.000 αιτήσεις υποψηφιότητας έχουν υποβληθεί στην κρίση ανεξάρτητου οργάνου επιλογής, µε συµµετοχή µελών του ΑΣΕΠ, και ότι «η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σηµαντικό πυλώνα της διοικητικής µεταρρύθµισης, όπως αυτός περιγράφεται στη ‘‘Μεταρρύθµιση στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση 2020’’ και η χώρα αξιολογείται ειδικά για το θέµα αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Τίποτα από τα παραπάνω, όµως, δεν έχει σηµασία για την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας που αντιλαµβάνεται το κράτος ως λάφυρο και τη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση ως τσιφλίκι της. Αντικαθιστά τους άριστους µε τους αρεστούς και τους άξιους µε τους κολλητούς. Τι είχες, Κυριάκο µου, τι είχα πάντα…» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για κατάφωρη παραβίαση του νόµου µιλάει το ΚΙΝΑΛ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σχετικά µε τη διαδικασία που ακολουθεί για την τοποθέτηση των γενικών γραµµατέων έκανε χθες το Κίνηµα Αλλαγής. Τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, όσο και ο αρµόδιος για θέµατα ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, κατήγγειλαν τον τρόπο µε τον οποίο προωθείται η τοποθέτηση γενικών γραµµατέων, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του ισχύοντος νόµου 4369/16.

Οπως τονίζεται, «µε το Π∆84/2019 ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε θέσεις διοικητικών γραµµατέων, κάνοντας ένα βήµα 10 χρόνια πίσω: Με τη βούλα του ιδίου παύει όλη η διαδικασία για την αξιοκρατική επιλογή των γραµµατέων από το ΑΣΕΠ και αυτοί πλέον τοποθετούνται ως αποκλειστικές κοµµατικές επιλογές». Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι «ο συγκεκριµένος νόµος συµφωνήθηκε µε τους δανειστές ως εµβληµατική πράξη αποκοµµατικοποίησης του κράτους, προβλέποντας τη µετεξέλιξη των γενικών γραµµατέων σε διοικητικούς γραµµατείς».

Σηµειώνεται ότι ο νόµος ψηφίστηκε επί της αρχής και από τη Ν∆, ενώ επισηµαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση µε φωτογραφικές προκηρύξεις οι οποίες απορρίφθηκαν από τους θεσµούς, καθώς στην «Εκθεση Προόδου» της τρόικας στις αρχές Ιουλίου υπογραµµίζεται ότι µόνο µία θέση πληροί τα κριτήρια. Αναφερόµενος στη διαδικασία που ακολουθείται σήµερα -πάντα µε την επισήµανση ότι οι ενστάσεις δεν αφορούν τα επιλεγέντα πρόσωπα, αλλά την πολιτική αντίληψη που εκφράζει η Ν∆-, ο Π. Καρκατσούλης υπογραµµίζει ότι «η κυβέρνηση ή θα αλλάξει τον νόµο νοµιµοποιώντας εκ των υστέρων τις επιλογές που έκανε ή θα παραδεχτεί πως δεν ενδιαφέρεται για την αποκοµµατικοποίηση του κράτους».

«Για εµάς το ζήτηµα της αποκοµµατικοποίησης είναι προτεραιότητα» συµπλήρωσαν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, προτείνοντας στην κυβέρνηση, µέχρι να αποκατασταθεί η νοµιµότητα, είτε οι αρµοδιότητες να ασκηθούν προσωρινά από τον υφυπουργό σε κάθε υπουργείο είτε να δοθούν στους γενικούς διευθυντές των υπουργείων. Να σηµειωθεί ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, δίνοντας έµφαση στην αποκοµµατικοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης γραµµατέων στα υπουργεία, είχε προωθήσει τη διαδικασία µέσω του Opengov, δηλαδή µε ανοιχτή πρόσκληση για κάθε θέση και επιλογή βάσει προσόντων και βιογραφικού.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria