«Σκληρό παζάρι» στην Ανατολική Μεσόγειο - Εκτός «Turkish Stream» η Ελλάδα - OlaDeka

«Σκληρό παζάρι» στην Ανατολική Μεσόγειο – Εκτός «Turkish Stream» η Ελλάδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στο γεωπολιτικό πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου

Με σκληρό παζάρι προς την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στο γεωπολιτικό πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε ότι υπήρξε συμφωνία για 20 μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι δεν θα κάνει πίσω στην ενεργοποίηση των S-400.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό η Ελλάδα τίθεται οριστικά εκτός του υπό σχεδίαση ρωσοτουρκικού αγωγού «Turkish Σtream». Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του αγωγού θα περάσει από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Όπως ανέφερε ο Θανάσης Αυγερινός το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ρωσία δίνει χείρα βοηθείας στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την Τουρκία για την πραγματοποίηση γεωλογικών ερευνών στη Μεσόγειο».

Πάντως ο υπουργός δεν έγινε πιο συγκεκριμένος, ωστόσο αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Russneft σε ένα τεράστιο κοίτασμα στο Ζοχ της Αιγύπτου. Μάλιστα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS αναφερόμενο στις δηλώσεις του υπουργού και στην περιοχή έγραψε γενικόλογα ότι υπήρχουν συνοριακές διαφορές μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνουν. Παράλληλα ο Θανάσης Αυγερινός εκτίμησε ότι αυτό το γεγονός είναι ένα καμπανάκι για τη διπλωματία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου σχολιάζοντας τις ενέργειες της Μόσχας ανέφερε ότι η πρώτη παρτίδα χάθηκε από τους Αμερικανούς καθώς η απάντηση του προέδρου της Τουρκίας είναι καθαρή. Το ερώτημα είναι, όμως, τι θα κάνουν οι Αμερικανοί στη Μεσόγειο. Και αυτό γιατί οι Ρώσοι έχασαν τον πόλεμο στα Βαλκάνια και δεν θα θελήσουν να χάσουν στη Μεσόγειο. Όσον αφορά τους S-400 οι επιλογές των Αμερικανών είναι μηδενικές. Η μόνη επιλογή που τους μένει είναι να προχωρήσουν κατά της Τουρκίας στο Ιράν.

Αναφορικά με το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου σχολίασε πως η μεγάλη «σύγκρουση» θα γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Όμως, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την Ρωσία και την Τουρκία στη Μεσόγειο καθώς από τη στιγμή που η αμερικανική πλευρά θα αποφασίσει να ενισχύσει τον άξονα που περνάει από το Ισραήλ, συνεχίζει στην Κύπρο και φτάνει στην Ελλάδα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria