Ισχυρός σεισμός στην Αττική - OlaDeka

Ισχυρός σεισμός στην Αττική

Τσελέντης: Από το ρήγμα της Πάρνηθας που προκάλεσε τον σεισμό το 1999 τα 5,1 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ έγινε αισθητή πριν από λίγο στο νομό Αττικής. Όλος ο νομός και ο Πειραιάς ταρακουνήθηκαν πολύ. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 12 χιλιόμετρα. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αττικής, κοντά στην Πάρνηθα. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν η Μαγούλα και πιο συγκεκριμένα σε απόσταση 3 χλμ.

Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ όλες οι μαρτυρίες από ανθρώπους στην Αττική, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το ethnos.gr κάνουν λόγο για ισχυρή δόνηση. Άνθρωποι στη Νίκαια ανέφεραν ότι έπεσαν οι πίνακες στο σπίτι τους, ενώ στον Πειραιά ήταν και εκεί έντονο το κούνημα. Σε περιοχές της Αθήνας υπάρχουν πληροφορίες για μικροζημιές σε σπίτια, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Άνδρο και τη Νάξο. Σε διάφορες περιοχές της Αθήνας ο κόσμος έχει βγει από τα σπίτι του κι έχει συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους, ενώ ελικόπτερο Super Puma πετάει στη Δυτική Αττική για να αναφέρει τυχόν ζημιές. Η Πυροσβεστική αναφέρει πως μέχρι τώρα υπάρχουν 15 κλήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων από ασανσέρ.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες». Επίσης σε λίγη ώρα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Βίντεο τη στιγμή του σεισμού:

23 people are talking about this

Τσελέντης: Από το ρήγμα της Πάρνηθας που προκάλεσε τον σεισμό το 1999 τα 5,1 Ρίχτερ

Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακατοίκητο σπίτι κατέρρευσε στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Ερμού, ενώ στον περιφερειακό του Υμηττού έπεσαν βράχοι. Ηδη από τις 14:10 που έγινε ο πρώτος σεισμός και σε λιγότερο από μία ώρα, υπήρξαν άλλοι 10 μετασεισμοί μεγάθους 2,4R έως 3,2R. Προς το παρόν υπάρχει αναφορά για έναν τραυματία στον Αγιο Παντελεήμονα.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, ενώ υπάρχουν αναφορές για προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ethnos.gr με τα κεντρικά γραφεία της Πυροσβεστικής, αναφέρθηκε πως όλα τα πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», δηλώνει ο σεισμολόγος στο OPEN TV

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε στο Open TV για τον σεισμό που ταρακούνησε πριν από λίγη ώρα την Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας που είχε προκαλέσει τον μεγάλο σεισμό στην πρωτεύουσα το 1999.

«Πρόκειται για τον κύριο σεισμο, αν και είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε συμπεράσματα τόσο νωρίς», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για επόμενο δυνατό σεισμό. Αναμένονται μετασεισμοί αλλά όχι του ίδιου μεγέθους σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη.

«Δεν περιμέναμε να δώσει άμεσα σεισμό το συγκεκριμένο ρήγμα άλλα έδωσε», δήλωσε στο Οpen TV.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria