Ενας προς ένας οι στόχοι και τα νομοσχέδια που φέρνει άμεσα η νέα Κυβέρνηση - OlaDeka

Ενας προς ένας οι στόχοι και τα νομοσχέδια που φέρνει άμεσα η νέα Κυβέρνηση

Οι προτεραιότητες 8 μεγάλων υπουργείων – Οι αλλαγές της κυβέρνησης – Ποιες αλλαγές έρχονται και σε ποια υπουργεία δίνεται βαρύτητα

Ο νεοεκλεγείς Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε από τις πρώτες κιόλας μέρες «ζωής» της νέας του κυβέρνησης να δώσει τον «ρυθμό» που θα ακολουθήσουν όλα τα υπουργεία συντονισμένα, προκειμένου να επιδείξουν ένα συντεταγμένο κυβερνητικό έργο με ουσιαστικό αποτελέσματα προς την κοινωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε στο κυβερνητικό Συμβούλιο που έγινε την Τετάρτη, μοιράστηκαν σε όλους τους υπουργούς, φάκελοι με τις αρμοδιότητες των υπουργείων. Οι συγκεκριμένοι φάκελοι περιέχουν για το κάθε υπουργείο ένα εξαμηνιαίο σχεδιασμό με στοχευμένες κατευθύνσεις  αλλά και με καθορισμό των επόμενων βημάτων σε νομοθετικό επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα περνούν από το «μικροσκόπιο» των επιτελείων και κάποια νομοσχέδια που είχε έτοιμα η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να αξιολογηθούν.

Ανάπτυξης: Μεγάλο «στοίχημα» η επένδυση του Ελληνικού

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είχε το πρώτο του ραντεβού με τα νέα του καθήκοντα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου για την επένδυση στο Ελληνικό. Όπως είπε και ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης η πρώτη αυτή συνάντηση είχε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο.

Υπουργός Ανάπτυξης και οι «στρατηγοί» του (υφυπουργούς Χρίστο Δήμα, Νίκο Παπαθανάση και Γιάννη Τσακίρη) έχουν ως στόχο στρατηγικές επιλογές στα θέματα που διαχειρίζεται το υπουργείο όπως η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις,νέες καλύτερες δουλειές, η διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και η λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους λιτού και αποτελεσματικού στην υπηρεσία του πολίτη.

Σε αυτό το πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση, στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

  1. Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας αδειοδοτήσεων
  2. Απλοποίηση σχέσεων κράτους-επιχειρήσεων
  3. Ενίσχυση ρευστότητας
  4. Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
  5. Διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  6. Στήριξη νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες σε θέματα του υπουργείου

Οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες σε θέματα του υπουργείου ορίστηκαν ως εξής:

  1. Εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών στην αδειοδοτική διαδικασία και όταν αυτές δεν τηρούνται, μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε μια υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού
  2. Βελτίωση πλαισίου λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων.
  3. Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με δημιουργία αυτοματοποιημένου και σύντομου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών και απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.
  4. Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και απορρόφηση διαθέσιμων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
  5. Επιτάχυνση υλοποίησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020.
  6. Θέσπιση συγκεκριμένων ημερομηνιών προκήρυξης και επιτάχυνση αποτελεσμάτων των προκηρύξεων.
  7. Σχεδιασμός νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
  8. Διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups).
  9. Δημιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες.
  10. Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς.

Υγείας: Ο φάκελος του Κικίλια

Τους δικούς του στόχους και τις προτεραιότητες έλαβε στον μπλε φάκελο ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας από το Μέγαρο Μαξίμου.  Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε ανακούφιση των ασθενών ειδικά στον τομέα των φαρμάκων, θα πρέπει να υλοποιήσει σχέδιο για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, ενώ μεταξύ άλλων θα πρέπει να κάνει στους επόμενους μήνες προσλήψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Βέβαια πάνω πάνω στις προτεραιότητες είναι και η διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους με αυστηρούς ελέγχους όπως είχε προαναγγείλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις εκλογές.

Ειδικότερα οι άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες είναι:

  1. Αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.
  2. Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο
  3. Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.)
  4. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες
  5. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.)
  6. Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.
  7. Άμεση θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία.
  8. Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.
  9. Προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

Ενίσχυση των νοσοκομείων με: 

  • 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα
  • 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας.

Δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης. Σε ότι αφορά τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές από την προηγούμενη κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς θα πρέπει να γίνει εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.

Ενέργειας: Η διάσωση της ΔΕΗ

Οκτώ προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος – μεταξύ των οποίων η διάσωση της ΔΕΗ- περιέγραψε από την μεριά του ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Χατζηδάκης είναι:

  • Εφαρμογή σχεδίου διάσωσης για τη ΔΕΗ που θα είναι προς όφελος καταναλωτών και εργαζομένων και θα δώσει νέα προοπτική στην εταιρία. «Η εταιρεία, τόνισε, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω»
  • Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, που θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη σε πολλά επίπεδα.
  • Ολοκλήρωση όλων των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου, με γνώμονα μια πολιτική πολλαπλών πηγών και οδεύσεων για τους αγωγούς.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας με πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε επί της προηγούμενης θητείας του στο υπουργείο, το 2009, και προσέθεσε ότι θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες που, «πέρα από το θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, θα δώσουν ώθηση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και θα αυξήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ θα δημιουργήσουν, παράλληλα, ευκαιρίες για επενδύσεις και νέες δουλειές».
  • Σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον χωροταξική πολιτική που βάζει τέλος στην άναρχη δόμηση. Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για το οποίο όπως σημείωσε ο υπουργός αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή.
  • Οργανωμένα σχέδια για την αναβάθμιση της προστασίας των δασών.
  • Εφαρμογή καλών ευρωπαϊκών πρακτικών στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

Εξωτερικών: Τουρκία και Συμφωνία των Πρεσπών

Tις βασικές προτεραιότητές του, παρουσίασε το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση πάντα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανάμεσα στις παρακάτω προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο Εξωτερικών διακρίνεται ο περιορισμός των επιπτώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ο επανακαθορισμός της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία. Ο νέος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μπήκε απευθείας στα «βαθιά» με αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία  και τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών είναι:

  1. Αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ, με ουσιαστική συμβολή στην θεσμική συζήτηση για την επόμενη ημέρα (Brexit, άμυνα κ.ά.).
  2. Ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας μας με παραδοσιακούς συμμάχους, και ταυτόχρονη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διεθνούς συνεργασίας με όρους αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος.
  3. Επανακαθορισμός της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία.
  4. Σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της προώθησης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής.
  5. Περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  6. Ενοποίηση των επιμέρους δομών για την εξωστρέφεια σε έναν ενιαίο φορέα (Δημιουργία δομής στο Υπ. Εξωτερικών).
  7. Στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ταχεία επιστροφή ΦΠΑ, ωράριο τελωνείων κλπ).

Οικονομικών: Έρχεται τον Αύγουστο το φορολογικό νομοσχέδιο

Μέχρι τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έχει ψηφισθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Το νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι το δεύτερο που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεσή του στη Βουλή αναμένεται να γίνει έως το τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για το υπουργείο Οικονομικώνείναι: ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, να δοθεί αξία στην ακίνητη περιουσία, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, και παράλληλα υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους μέσα από ένα σύγχρονο κράτος, λιτό και αποτελεσματικό στην υπηρεσία του πολίτη

Στους στόχους για τον τομέα του υπουργείου περιλαμβάνονται: Διασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας, ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση ρευστότητας, διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενίσχυση του περιβάλλοντος ψηφιακής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας, καλύτερες υπηρεσίες με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη, μείωση της επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και μείωση διοικητικών και φορολογικών βαρών στην ακίνητη περιουσία

Οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής:

  1. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.
  2. Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020.
  3. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας
  4. Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων
  5. Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  6. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  7. Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.
  8. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι Euro 10.000 χωρίς μείωση του αφορολόγητου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  9. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  10. Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι Euro 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.
  11. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας.
  12. Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
  13. Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
  14. Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (B2G).

Ενδεικτικά συμπεφωνημένα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς

  1. Αξιολόγηση των σχεδίων δράσης της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  2. Πρόοδος στην στελέχωση της ΑΑΔΕ με στόχο 12500 υπαλλήλους
  3. Σχέδιο 2019-2022 παρακολούθησης διαφόρων έργων συμπεριλαμβανομένου του ορισμού εκτελεστικού συμβουλίου.
  4. Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών της ΑΑΔΕ
  5. Βελτίωση των δυνατοτήτων του ΓΛΚ (προσωπικό, εκπαίδευση, πόροι) για να μπορεί να ελέγχει τις προτάσεις χρηματοδότησης.
  6. Κατηγοριοποίηση κατά ταμείο και κατά δραστηριότητα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021
  7. Περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού.
  8. Υιοθέτηση ενοποιημένης προσέγγισης για την κατάρτιση των π/υ μέσω της μεταφοράς της ευθύνης για τον ορισμό ανωτάτων ορίων δαπανών στο ΓΛΚ.
  9. Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος εξόφλησης, με στόχο 0,5 δισ. ανεξόφλητα.
  10. Λήψη απόφασης περί της διαλύσεως ή επεκτάσεως της εντολής του ΤΧΣ (στα μέσα του 2022)
  11. Περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα
  12. Εφαρμογή επιχειρησιακού προγράμματος αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ

Προστασίας του Πολίτη: «Επιχείρηση» Εξάρχεια

Αν και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το οποίο στόχος είναι να χτυπήσει την ανομία δεν έχουν έρθει αρκετές πληροφορίες μέχρι στιγμής -λόγω της επιχειρησιακής προετοιμασίας- το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης είναι αποφασισμένος. Και αυτό αποδεικνύεται καθώς ήταν ο πρώτος από τους υπουργούς που προχώρησε σε άμεσες και σαρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία με το ξήλωμα της ηγεσίας της και ήδη έχει θέσει στο τραπέζι σχέδιο για τον «καθαρισμό» της Αθήνας και ειδικότερα των Εξαρχείων.

Το σχέδιο του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, είναι να τεθεί η περιοχή των Εξαρχείων υπό αστυνομικό κλοιό με έντονη αστυνομική παρουσία και με στοχευμένες επιχειρήσεις θα γίνονται έφοδοι σε σπίτια όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση όπλων αλλά και σε χώρους όπου βρίσκουν καταφύγιο οι κουκουλοφόροι. Η επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας αναμένεται να διαρκέσει για όσο χρειαστεί μέχρι να καθαρίσει η περιοχή.

Συνοπτικά το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για την ασφάλεια

  1. Άμεση ενίσχυση στις μάχιμες υπηρεσίες
  2. Η εντονότερη παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ στους δρόμους
  3. Βάρος στις εποχούμενες περιπολίες
  4. Επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ
  5. Αντιμετώπιση παραβατικότητας στα Εξάρχεια
  6. Αντιμετώπιση παρεμπορίου
  7. Έλεγχος στα υπό κατάληψη  κτίρια

Το πρόγραμμα της Δικαιοσύνης

Το τρίπτυχο ασφάλεια, επενδύσεις, και ενίσχυση της διαφάνειας αποτελεί τις προτεραιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως φαίνεται από τον κατάλογο των θεμάτων που πήρε στα χέρια του ο νέος υπουργός Κώστας Τσιάρας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εάν και ο υφυπουργός κ. Δημήτρης Κράνης σημείωσε με νόημα κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, ότι «δεν ερχόμαστε να γκρεμίσουμε αλλά να βελτιώσουμε» αναφερόμενος κυρίως στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που έγιναν πεδίο έντονης προεκλογικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης πήρε «εντολή» να προχωρήσει τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, τώρα που έχει στα χέρια της στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.  Ετσι, στις άμεσες κυβερνητικές αρμοδιότητες που αφορούν την δικαιοσύνη συγκαταλέγονται οι εξής ενέργειες:

  • Η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου και η  επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’. Αλλαγές προβλέπονται και στο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων.
  • Η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αρμόδιας να κάνει προτάσεις για τροποποιήσεις των διατάξεων του  Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα. Μεταξύ των διατάξεων που έφεραν την μεγαλύτερη αντίδραση είναι αποφυλακίσεις πολύ-ισοβιτών (με βραχιολάκι Θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συνενώνονται όλοι οι σχετικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.
  • Η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις που αφορούν επενδύσεις από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.
  • Η δημιουργία Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης με σκοπό τη συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων από τη λειτουργία των δικαστηρίων.
  • Η επέκταση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, η έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών και ψηφιακή καταγραφή και αποθήκευση των πρακτικών.
  • Η διενέργεια του διαγωνισμού για την δεύτερη φάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ).
  • Η υιοθέτηση όλων των συστάσεων της επιτροπής GRECO σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Παιδείας: Κατάργηση του ασύλου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας, με νούμερο ένα προτεραιότητα την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Γι΄αυτό τον λόγο άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος αναμένεται να βρεθεί την Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας.

Εξάλλου, στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, όπως τις ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, στο υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνεται και σειρά στόχων για την Παιδεία. Αρχικά, η κατάργηση του ασύλου, για την «πραγματική προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών».

Στη συνέχεια, η απελευθέρωση του σχολείου από τον έλεγχο του υπουργείου, παραχωρώντας έτσι στην πράξη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Επίσης, έμφαση αναμένεται να δοθεί στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων και την απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων πληροφορικής και ξένων γλωσσών.

Ακόμα, προτεραιότητα αποτελεί ο ουσιαστικός σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, από το γυμνάσιο, καθώς επίσης και η ενίσχυση του θεσμού των προτύπων και των πειραματικών σχολείων, αλλά και η ίδρυση πρότυπων επαγγελματικών λυκείων. Επιπρόσθετα, στο πλάνο των δράσεων για την Παιδεία περιλαμβάνεται και ο ανασχεδιασμός της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τέλος, στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Όλα τα παραπάνω, εντάσσονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο δημόσιο σχολείο, της ανάδειξης της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως εργαλείο απασχόλησης και της αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, που ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria