Εκλογές 2019: Αυτά θα είναι τα πρόσωπα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη - OlaDeka

Εκλογές 2019: Αυτά θα είναι τα πρόσωπα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ποιο θα είναι το «µείγµα» των στελεχών του υπουργικού συμβουλίου με το οποίο θα κυβερνήσει για την επόμενη τετραετία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Βουλευτικές εκλογές: Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή και μετά τα φλας, τις δηλώσεις και την παράσταση νίκης, έρχεται η ώρα τού σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, με το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ήδη στην Πειραιώς έχει αποφασιστεί η επόμενη ημέρα, έχουν οριστεί τα υπουργεία τα οποία θα συγχωνευτούν, οι αρµοδιότητες οι οποίες θα κατανεµηθούν από την αρχή, προκειμένου να μπει σε άμεση εφαρμογή το τολµηρό σχέδιο µεταρρυθµίσεων, όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την επόμενη ημέρα -και τα όσα αυτή φέρνει- έχουν ήδη συσκεφθεί στη Νέα Δημοκρατία και οι τελικές αποφάσεις λήφθησαν το µεσηµέρι της προηγούµενης Τετάρτης, στα κεντρικά γραφεία του κόµµατος. Εκεί, όπως έγραψε το Έθνος της Κυριακής, συντάχθηκε το πρώτο και -σε µεγάλο βαθµό- τελικό σχέδιο των προεδρικών διαταγµάτων για την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, τις συγχωνεύσεις των υπουργείων, τον διορισµό των υπουργών, τον ορισµό των γραµµατειών, αλλά και αποφάσεις που αφορούν στον προσδιορισµό των αρµοδιοτήτων µεταξύ των υπουργείων. Ταυτόχρονα, ανανέωση, πείρα και γνώση του αντικειµένου φαίνεται πως είναι τα βασικά κριτήρια του προέδρου της Ν∆ για τη συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συµβουλίου.

Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου αναµένεται να είναι ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, εξ απορρήτων σύµβουλος του σηµερινού προέδρου της Ν∆ και άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης και µε σηµαντικές αρµοδιότητες συντονισµού του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει, κατά πληροφορίες, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Ακης Σκέρτσος.

Κοµβικό ρόλο αναλαµβάνει, όπως όλα δείχνουν, ο µέχρι σήµερα αντιπρόεδρος της Ν∆ Αδωνις Γεωργιάδης, που τοποθετείται, σύµφωνα µε τις έως τώρα πληροφορίες, στο ενισχυµένο µε αρµοδιότητες αναφορικά µε τα επενδυτικά πρότζεκτ υπουργείο Ανάπτυξης. Σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Οικονοµικών διατηρεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τον σηµερινό διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Ν∆, Στέλιο Πέτσα, φέρουν οι πληροφορίες να αναλαµβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, µολονότι το όνοµά του έχει ακουστεί και για επιτελική θέση στο Μέγαρο Μαξίµου. Στο υπουργείο Υποδοµών φαίνεται πως κατευθύνεται ο Κώστας Αχ. Καραµανλής, ενώ στο νέο υπουργείο Επικρατείας (πρώην Ψηφιακής Πολιτικής) τοποθετείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η εκκρεµότητα της συγχώνευσης ή µη του υπουργείου Πολιτισµού µε το Τουρισµούαποµένει για να αποσαφηνιστεί το χαρτοφυλάκιο της Ολγας Κεφαλογιάννη. Κοντά στο υπουργείο Αµυνας βρισκόταν όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα ο Βασίλης Κικίλιας, το όνοµα του οποίου, µαζί µε αυτό του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πάντως έχει ακουστεί και για το αναβαθµισµένο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εντός κυβερνητικού σχήµατος αναµένεται να βρεθεί ο Νίκος ∆ένδιας, που είχε ακουστεί προ εβδοµάδων για το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως οδεύει ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν∆ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ µένει να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος που θα έχει ο Μάκης Βορίδης. Το τελευταίο χρονικό διάστηµα πύκνωσαν, εξάλλου, οι πληροφορίες ότι υπουργικό θώκο καταλαµβάνει και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ τουΈθνους, έχει ακουστεί το όνοµα του Κώστα Τασούλα και, εσχάτως, του Κώστα Τζαβάρα.

Σύµφωνα, επίσης, µε τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Εσωτερικών συγχωνεύεται µε το ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη µε το Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ ασαφές παραμένει αυτή την ώρα κατά πόσον θα συγχωνευθεί το υπουργείο Πολιτισµού µε αυτό του Τουρισµού. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής -που µετονοµάζεται σε «Επικρατείας», µε έδρα το Μέγαρο Μαξίµου- µεταβιβάζονται όλες οι αρµοδιότητες που αφορούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους και των συναφών δράσεων της δηµόσιας διοίκησης, που µέχρι πρότινος υπάγονταν στο υπουργείο ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης. Επιπλέον, στο υπουργείο Ανάπτυξης συγκεντρώνεται η ευθύνη όλων των επενδυτικών πρότζεκτ, για το ξεµπλοκάρισµα των οποίων θα επιλαµβάνεται, χάριν της ταχείας δροµολόγησής τους, και το ενισχυµένο από άποψη αρµοδιοτήτων και παρεµβατικότητας Μέγαρο Μαξίµου.

Σε κάθε περίπτωση, την Δευτέρα (8/7) στη μία θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο και για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής. Την επόμενη ημέρα το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ορκιστεί, για να ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει η εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων, για να πάρει σειρά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Από τις 21 Ιουλίου και μετά, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria