Πάνε περίπατο οι κυρώσεις ΗΠΑ προς Τουρκία - OlaDeka

Πάνε περίπατο οι κυρώσεις ΗΠΑ προς Τουρκία

G20: Ανυποχώρητος ο Ερντογάν για τους S-400 – Ο διάλογος με Τραμπ

Δεν είχαν άλλη επιλογή εξαιτίας του Ομπάμα λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος – «Είναι μια περίπλοκη κατάσταση»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την απόκτηση των S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει.

Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟέχουν ενταθεί. Σε δηλώσεις που έκανε πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023.

Ευθύνες στον Ομπάμα ότι η Τουρκία αγόρασε τους S-400 από Ρωσία

Kατά τη διάρκεια της συνάντησης Τραμπ –  Ερντογάν και σύμφωνα με το hellasjournal.com, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για το γεγονός, όπως είπε, ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να αγοράσει αντιπυραυλικό σύστημα από την Αμερική. Σημείωσε χαρακτηριστικά πριν από τη συνάντηση, και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει το ρωσικό σύστημα. Στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζονται τα εξής:

«Σήμερα ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών θεμάτων που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για βελτίωση του διμερούς εμπορίου και επίτευξη κοινών στόχων στη Συρία. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Πριν από τη συνάντηση ο κ. Τραμπ είπε ότι θα συζητούσε με τον κ. Ερντογάν την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία. «Το συζητούμε», είπε, και τόνισε ότι είναι «περίπλοκη» κατάσταση. «Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό», δήλωσε ο κ. Τραμπ. Ο Τραμπ είπε ότι είναι διατεθειμένος να αναζητήσει έναν τρόπο για να δουν το θέμα των κυρώσεων. Ερωτηθείς εάν οι Η.Π.Α. θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σχετικά με την αγορά πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, ο Τραμπ απάντησε: «Το εξετάζουμε».

Ερωτηθείς ξανά αν θα επιβάλει κυρώσεις για τις ενέργειες της Τουρκίας με την αγορά των S-400, o κ. Τραμπ είπε: «Είναι μια περίπλοκη κατάσταση επειδή ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε το δικαίωμα να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. … Δεν είχε επιτραπεί από την κυβέρνηση του Ομπάμα να τα αγοράσει μέχρι (να αναγκαστεί) να κάνει μια συμφωνία για την αγορά άλλων πυραύλων. Γι ‘αυτό αγοράζει το άλλο σύστημα και στη συνέχεια ξαφνικά λένε καλά, μπορείτε τώρα να αγοράσετε το σύστημά μας. Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό.»

Ο κ. Τραμπ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν διαφορετικές λύσεις και παραδέχονται ότι «είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό». Επανέλαβε ότι στον Ερντογάν «απαγορεύτηκε» να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα από την κυβέρνηση Ομπάμα. «Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Η Τουρκία ήταν ένας φίλος μας – και έχουμε κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είμαστε ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος. Θα είμαστε πολύ μεγαλύτερος.»

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το σύστημα S-400 είναι προτεραιότητα για την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε φίλο του τον κ. Ερντογάν. Είναι κάποιος με τον οποίο έχω έρθει κοντά από πολλές απόψεις. Είπε ότι η συνάντηση θα έχει «σε μεγάλο βαθμό» σχέση με το εμπόριο, και αναμένει ότι αυτό θα «τετραπλασιαστεί» με την Τουρκία. Ο κ. Τραμπ παρατήρησε επίσης την τουρκική αντιπροσωπεία – «κοιτάξτε αυτούς τους ανθρώπους και πόσο ωραίο είναι. Σαν να είναι σε casting». «Δεν υπάρχει στούντιο του Χόλιγουντ όπου θα μπορούσατε να φτιάξετε αυτά τα άτομα», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας γέλασαν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι κάποια στιγμή θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Ο διάλογος των δυο ηγετών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ:

Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι τιμή μου να είμαι με έναν φίλο μου, κάποιος με τον οποίο έχω έρθει πολύ κοντά, από πολλές απόψεις, και κάνει πολύ καλή δουλειά ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Και έχουμε μια συνάντηση που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το εμπόριο. Κάνουμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και αναμένουμε να μπορέσουμε να τετραπλασιάσουμε αυτό το εμπόριο με την Τουρκία. Νομίζουμε ότι θα είναι υπέροχο. Είναι μεγάλοι τεχνίτες. Έχουν εξαιρετικά προϊόντα. Και το ανοίγουμε (το εμπόριο). Κάνουμε επίσης στρατιωτικές συναλλαγές και αγοράζουν πολλούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Και είναι τιμή να είμαι μαζί σας, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Και κοιτάξτε αυτούς τους ανθρώπους, πόσο ωραίοι είναι. Κοίτα τους. Είναι τόσο εύκολο να εργαστείς μαζί τους. Κεντρικό casting. Δεν υπάρχει στούντιο του Hollywood όπου θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ανθρώπους που μοιάζουν με αυτούς. Παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:

(Όπως ερμηνεύεται.) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω ότι είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε εδώ στη Σύνοδο Κορυφής της Οζάκα. Και τώρα πηγαίνουμε προς την εκπλήρωση του στόχου ενός όγκου συναλλαγών ύψους 75 δισ. δολαρίων. Και υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά, το πιο σημαντικό, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση. Και η στρατηγική εταιρική σχέση μας ενθαρρύνει επίσης να δημιουργήσουμε αλληλεγγύη σε πολλούς τομείς και πιστεύω ακράδαντα ότι η αλληλεγγύη μας θα συνεχιστεί σε όλη τη στρατηγική εταιρική σχέση. Ευχαριστώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ;

Κύριε Πρόεδρε, τι θα κάνετε για τα S-400s; Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις αν τους αποκτήσουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ:

Λοιπόν, το συζητάμε. Έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση επειδή δεν επιτρέπεται στον Πρόεδρο να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. Έτσι, όταν αγόρασε τα άλλα – τα S-200s ή τα 400s – όταν τα αγόρασε, ήθελε να το κάνει αυτό, αλλά δεν του επιτράπηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα να τα αγοράσει μέχρι να κάνει μια συμφωνία για να αγοράσει άλλους πυραύλους. Έτσι αγοράσε ένα άλλο πύραυλο και, ξαφνικά, λένε, “Λοιπόν, μπορείτε τώρα να αγοράσετε τον πύραυλό μας”. Δεν το κάνετε – δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος – έτσι θα μπορούσατε –

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ:

Αναζητούμε διαφορετικές λύσεις. Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό. Εξετάζουμε διαφορετικές λύσεις. Αλλά απαγορεύτηκε να το αγοράσει μέχρι να πει ότι αγόρασε κάτι άλλο. Και τότε, μόλις αγόρασε κάτι άλλο, του λένε, “Εντάξει, μπορείτε να το αγοράσετε”. Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Η Τουρκία ήταν ένας φίλος μας και έχουμε κάνει – έχουμε κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είμαστε ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος. Θα είμαστε πολύ μεγαλύτεροι. Νομίζω ότι τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λίγα. Νομίζω ότι σύντομα το εμπόριο θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορείτε να μεταχειριστείτε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, όπως έκανε η κυβέρνηση του Ομπάμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Θα συζητήσετε τη δολοφονία του Jamal Khashoggi στο προξενείο Σαουδικής Αραβίας; ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επικυρώσετε (δεν ακούγεται);

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ:

Θα έχουμε μια συνέντευξη Τύπου πίσω στο ξενοδοχείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Θα επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ:

Το εξετάζουμε. Αλλά είναι διπλό – είναι δρόμος δύο δρόμων. Δεν θα πουλούσαν στον Πρόεδρο – δεν τον άφηναν – δεν τον άφηναν να αγοράσει τον πυραύλο που ήθελε να αγοράσει, που είναι ο Patriot. Και τότε, αφού αγοράζει από κάποιον άλλο, του λένε “Τώρα θα σας πουλήσουμε τον Patriot”. Πρέπει να σας πω, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι κάποιος με τον οποίο έγινα φίλος. Και πρέπει να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους δίκαια. Αυτό το καταλαβαίνετε. Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους δίκαια. Και δεν νομίζω ότι αντιμετωπίστηκε δίκαια. Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίσθηκε δίκαια.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό σας τώρα, κύριε Πρόεδρε. Είστε αυτός που αποφασίζει. Θα επιβάλετε τις κυρώσεις;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ:

Θα σας δούμε στο ξενοδοχείο στις 3:30, όπου θα μιλήσουμε για την Κίνα. Αλλά είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με την Κίνα. Θα έλεγα, μάλλον, ακόμα καλύτερα από το αναμενόμενο. Και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Κύριε Πρόεδρε, πηγαίνετε στην Τουρκία τον Ιούλιο; Θα πάτε στην Τουρκία τον Ιούλιο, κύριε Πρόεδρε;

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Πότε πηγαίνετε στην Τουρκία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ TΡΑΜΠ:

Σε κάποιο σημείο θα πάω στην Τουρκία. Έχω προσκληθεί και θα το καταφέρω

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria