Κρυφό παζάρι της Ε.Ε. με την Τουρκία - Το παρασκήνιο της απόφασης - OlaDeka

Κρυφό παζάρι της Ε.Ε. με την Τουρκία – Το παρασκήνιο της απόφασης

Τσίπρας και Αναστασιάδης άσκησαν πιέσεις σε Ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα που ο Τσαβούσογλου έκανε «παζάρι»

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν Αθήνα και Λευκωσία για την πρώτη αυστηρή ευρωπαϊκή απόφαση προς την Άγκυρα, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεωνστην Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του Open TV Χρήστο Τσιγουρή. Ωστόσο για να υπάρξει αυτή η απόφαση έπρεπε να συμβούν 3 + 1 σημεία που έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο και έχουν ως εξής:

– Σύνοδος του Νότου: Πριν από λίγες μέρες οι ηγέτες του Νότου συγκεντρώθηκαν στη Μάλτα και από εκεί οι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλευγγύη τους στον Κυπριακό λαό. Γι αυτό και ο πρόεδρος της Κύπρου έσπευσε να τους ευχαριστήσει.

– Σύγκλιση Μακρόν – Τσίπρα: Ο ανοιχτός δίαυλος και η και συνεχής επικοινωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Γαλλίας εδώ και 1,5 χρόνο επεκτείνεται και στο στρατιωτικό επίπεδο. Δεν είναι καθόλου τυχαία  η αναφορά του προέδρου της Γαλλίας καθώς υπάρχει συνομιλία για να πάρει η Ελλάδα φρεγάτες.

-Συμφωνία των Πρεσπών: Η Ελλάδα εμφανίστηκε σε μία δοκιμαζόμενη Ευρώπη να κλείνει μία Συμφωνία που ήταν σε εκκρεμότητα και αντί να ήταν εστία προβλημάτων έγινε εστία σταθερότητας.

– Τελευταίος παράγοντας είναι η στάση της Τουρκίας. Δηλαδή η στάση που κράτησε στο παρασκήνιο. Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι οι κινήσεις των Τούρκων στοχεύουν στη διγλωσσία καθώς από τη μία υπήρξε μία σκληρή στάση και από την άλλη πλευρά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Δευτέρα τηλεφωνούσε στους Ευρωπαίους ομολόγους του και κάτω από το τραπέζι έκανε παζάρι.

Δηλαδή ενώ δημόσια είχε μια σκληρή ρητορική στο παρασκήνιο ζητούσε να ενεργοποιηθεί μία απόφαση του 2011 για δημιουργία μεικτής επιτροπής σε σχέση με το φυσικό αέριο που έχει εντοπιστεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους και μένει να φανεί εάν τα μέτρα θα αποδώσουν ή θα είναι πιο δύσκολες οι επόμενες μέρες.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria