Έτοιμη να λειτουργήσει από τη Δευτέρα είναι η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, αφού τα συστήματα των τραπεζών και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους«κουμπώνουν» άψογα.

Αυτό διαπιστώθηκε μετά από δοκιμή που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr,  στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να ελεγχθεί η εύρυθμη «συνεργασία» ανάμεσα στις δύο πλατφόρμες.

Η πρώτη (εξωτερική) είναι η διεπαφή μέσω της οποίας θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους οι δανειολήπτες και η δεύτερη (εσωτερική) είναι η πλατφόρμα που θα αντλεί τα στοιχεία των δανειοληπτών, θα τα επεξεργάζεται και θα καταλήγει στην πρόταση ρύθμισης που θα κάνουν  οι τράπεζες στους οφειλέτες. Την πρώτη πλατφόρμα έχει «στήσει» η ΕΓΔΙΧ και τη δεύτερη πλατφόρμα οι τράπεζες.

Πλήρης ικανοποίηση σε τράπεζες και Θεσμούς

Την απόλυτη ικανοποίησή τους εκφράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί, για την έγκαιρη παράδοση της πλατφόρμας πρώτης κατοικίας από το επιτελείο της ΕΓΔΙΧ, καθώς έντονες ήταν οι ανησυχίες ότι θα χρειαστεί παράταση για την ολοκλήρωση του σύνθετου έργου. Κάτι τέτοιο, όμως, θα περιέπλεκε σημαντικά την κατάσταση, αφού μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ενδέχεται να επέφερε καθυστερήσεις στην παράδοση της πλατφόρμας.

Ικανοποιημένες εμφανίζονται και οι τράπεζες, οι οποίες «βλέπουν» στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μια βιώσιμη λύση για την αποπληρωμή «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, για μεγάλο μέρος αυτών των απαιτήσεων η είσπραξη θεωρούνταν ιδιαίτερα αμφίβολη, καθώς πρόκειται για νοικοκυριά με πραγματική αδυναμία πληρωμής. Με την κρατική επιδότηση, όμως, και την τυποποιημένη λύση που θα προσφέρουν οι τράπεζες -με σημαντική επιμήκυνση του δανείου– εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος των κόκκινων οφειλετών θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τη ρύθμιση που θα αποδεχθεί από τις πιστώτριες τράπεζες μέσω της πλατφόρμας.

Σημειώνεται ότι στόχος του νέου πλαισίου, που διαδέχθηκε τον Νόμο Κατσέλη,  ήταν να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές με την επιβολή μιας σειράς κριτηρίων και προϋποθέσεων, καθώς και την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου. Οι τραπεζικοί κύκλοι διατυπώνουν την αισιοδοξία τους ότι ο νέος νόμος πετυχαίνει τον στόχο αυτό.

Πηγή