Καστοριά: Καταγγελία για παράνομη κίνηση ταχύπλοων σκαφών στη λίμνη - OlaDeka

Καστοριά: Καταγγελία για παράνομη κίνηση ταχύπλοων σκαφών στη λίμνη

Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια να κινούνται εντός της λίμνης Καστοριάς εξαιρετικά ταχύπλοα σκάφη όπως π.χ. jetski και criscrafts.
Μπορεί να είναι εντυπωσιακά σαν σπορ και σε όλους μας να αρέσουν σαν εικόνα αλλά δημιουργούν πολλά προβλήματα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την όχληση όλων των υδρόβιων πουλιών που διαμένουν και αναπαράγονται στη λίμνη Ορεστιάδα και πέριξ αυτής.
Τα περισσότερα είδη της ορνιθοπανίδας της λίμνης (άνω των 250) μάλιστα είναι προστατευόμενα είδη και η όχλησή τους είναι τεράστια από τον θόρυβο, τους κυματισμούς κ.α. που προκαλούνται από τις μεγάλες ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη όπως για παράδειγμα αυτά που χρησιμοποιούνται για το σκι στη λίμνη.

Τα πουλιά αυτά χρειάζονται ήσυχο περιβάλλον για την διαβίωση και την αναπαραγωγή τους και εκτός των άλλων, οι έντονοι κυματισμοί των ταχύπλοων σκαφών δημιουργούν προβλήματα στις φωλιές τους που βρίσκονται εντός των καλαμώνων περιμετρικά (εντός) της λίμνης.
Επίσης οι ισχυροί κινητήρες των συγκεκριμένων σκαφών δημιουργούν αναμόχλευση του ιζήματος που έχει επικαθίσει στο πάτο της λίμνης εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ζήτημα μόλυνσης των υδάτων σε εποχές που όλοι μας προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα νερά της λίμνης.
Έχουμε διαπιστώσει άπειρες φορές ιδίοις όμμα σι, αυτά τα σκάφη να οργώνουν κυριολεκτικά ολόκληρη τη λίμνη σε ελάχιστα λεπτά με τρομερά υψηλές ταχύτητες, αποτελώντας κίνδυνο ατυχήματος ακόμα και για τους υπόλοιπους χρήστες της λίμνης π.χ. αθλητές, ψαράδες.
Σας ενημερώνουμε ότι εκτός των ατομικών παραβατικών ενεργειών σχετικά με κίνηση ταχύπλοων σκαφών, υπάρχει και “σύλλογος φίλων θαλάσσιου σκι” ο οποίος δραστηριοποιείτε στη λίμνη της Καστοριάς από το καλοκαίρι του 2018. emailothskastorias@gmail.com
Πράγμα απαράδεκτο για εμάς.

Γεγονός είναι ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου συλλόγου από το 2018, είναι αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη όχληση στην ορνιθοπανίδα της λίμνης μας και στην μόλυνση των υδάτων αυτής, καθότι χρησιμοποιεί πολύ ισχυρούς κινητήρες στα σκάφη της τα οποία πρέπει να αναπτύσσουν εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου σπορ.
Σε όλα αυτά τα στοιχεία έχουμε καταλήξει ύστερα από μεθοδικές και σχεδόν καθημερινές παρατηρήσεις μας στη λίμνη και στο περιβάλλον πέριξ αυτής και όχι μόνο.
Απορίας άξιο είναι το πως επετράπη η λειτουργία ενός τέτοιου συλλόγου σε μία λίμνη ενταγμένη στο δίκτυο “Natura2000” και ανακηρυγμένη ως μνημείο φυσικού κάλλους από το υπουργείο πολιτισμού. Πολλά και εύλογα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν… Πιθανό όμως είναι και οι φορείς να μη γνωρίζουν τις απαγορεύσεις και να έσφαλαν. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που διαπιστώσαμε και ΄μεις οι ίδιοι κατά καιρούς την άγνοια ή την ελλιπή ενημέρωση των υπεύθυνων σχετικά με την νομοθεσία και το θέμα γενικότερα.
Σε τέτοιες περιοχές επιτρέπονται μόνο οι ήπιες μορφές ανάπτυξης.
Σας ενημερώνουμε ότι ήδη άλλες τρεις ομάδες/σύλλογοι οι οποίοι στο παρελθόν δραστηριοποιούνταν με το σκι στη λίμνη της Καστοριάς, έχουν συμμορφωθεί και έχουν απεντάξει από τις δραστηριότητές τους αυτό το σπορ. Ένας εκ των οποίων είναι και ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς ο οποίος αφαίρεσε το σκι σαν άθλημα ακόμα και από το καταστατικό λειτουργίας του.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιληφθεί κανείς για την απαγόρευση κίνησης ταχύπλοων σκαφών στη λίμνη Ορεστιάδα όπως επιβάλλεται σε προστατευμένες λίμνες και περιοχές οι οποίες μάλιστα είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000.
Σας αναφέρουμε το παράδειγμα της λίμνης Πλαστήρα στην οποία απαγορεύεται η κίνηση ταχύπλοων σκαφών.
Και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως η καταγγελία μας δεν αναφέρεται στα “παραδοσιακά καστοριανά καράβια ” (ψαρόβαρκες),  γιατί όλα αυτά δεν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

Το καλοκαίρι του 2018 είχαμε την απαράδεκτη δράση πολλών jetski στη λίμνη μας χωρίς να επιληφθεί κανείς επί του θέματος.
Σας παραθέτουμε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαπιστώσετε σε τι αναφερόμαστε:
Τις τελευταίες μέρες γίναμε δυστυχώς μάρτυρες του ίδιου φαινομένου από τον συγκεκριμένο σύλλογο θαλάσσιου σκι, σε μία περίοδο πολύ ευαίσθητη για τα ψάρια της λίμνης μας, καθώς τα αυγά που έχουν αφήσει στα καλάμια της λίμνης οι θηλυκοί κυπρίνοι (γριβάδια) περιμένοντας την γονιμοποίησή τους από τα αρσενικά, καταστρέφονται από τους τρομερά έντονους κυματισμούς.
Πληροφορίες μας λένε πως τους έχει γνωστοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η καταγγελία αλλά δε δείχνουν να νοιάζονται και κινούνται καθημερινά για πολλές ώρες εντός της λίμνης με υψηλές ταχύτητες.
Το γεγονός έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο, την περιφέρεια, τον δήμο, τον φορέας διαχείρισης λίμνης, και άλλες πολλές υπηρεσίες, φορείς και πανελλήνιους συλλόγους όπως την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Αναμένουμε έως ότου επέμβει το Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς (το οποίο έχει ενημερωθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες) για να τους σταματήσει, μιας και αυτό είναι υπεύθυνο, λόγο μη ύπαρξης λιμενικού σώματος στην πόλη μας.
Η λίμνη μας πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία και να γίνει πόλος έλξης τουριστών.
Η κίνηση ταχύπλοων σκαφών δεν βοηθάει σε τίποτα…
Κοινοποιήσατε το γεγονός και εσείς για ευαισθητοποίηση των φορέων και του κοινού.
Ας μη καταστρέφουμε άλλο το οικοσύστημά μας.
Θα το πληρώσουμε ακριβά…
Με εκτίμηση
Ομάδα Φίλων Οικολόγων-Ενεργών Πολιτών Καστοριάς.
Σαρωμένη Εικόνα
Σαρωμένη Εικόνα

Απάντηση-για-κίνηση

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria