Διαγνωστικά κέντρα: Προς αναστολή των κινητοποιήσεων παρά το αδιέξοδο - OlaDeka

Διαγνωστικά κέντρα: Προς αναστολή των κινητοποιήσεων παρά το αδιέξοδο

Oι εκπρόσωποι των φορέων αναμένεται να εισηγηθούν αναστολή των κινητοποιήσεων

Χωρίς να ικανοποιηθεί το βασικό τους αίτημα αποχώρησαν για άλλη μία φορά από το γραφείο του υπουργείου Υγείας Ανδρέα Ξανθού, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων.

Ωστόσο η εικόνα φαίνεται πως αλλάζει καθώς οι εκπρόσωποι των φορέων αναμένεται να εισηγηθούν αναστολή των κινητοποιήσεων δεδομένου ότι θεωρούν πως λόγω των εκλογών δεν μπορεί να δοθεί λύση στο χαράτσι των 55 εκατ. ευρώ που τους επιβλήθηκε για το 2018. Έτσι σκοπεύουν να συνεχίζουν τον αγώνα τους με τη νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Η έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας παρουσία του Ανδρέα Ξανθού και εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (Γ. Πατούλης) αλλά και του συντονιστικού οργάνου των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηριακών γιατρών, δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήλπιζε ο κλάδος.

Το συντονιστικό όργανο επανέλαβε το αίτημα να μετακινηθούν 50 εκατ. ευρώ που υπάρχουν διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ από εισφορές Ευρωπαίων πολιτών, στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαγραφεί το χαράτσι των 50 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2018.

Ο υπουργός Υγείας όμως όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr επικαλέστηκε και πάλι αδυναμία να μεταφερθούν τα κονδύλια, αφού ισχυρίστηκε ότι και σε επικοινωνία με τον αν.υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, του διευκρινίστηκε ότι δε νομιμοποιείται να αλλάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Η πρόταση του Ανδρέα Ξανθού

Πάντως η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων από την πλευρά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

Προς τέλος οι κινητοποιήσεις

Πάντως παρότι ο κλάδος έφυγε με άδεια χέρια από το υπουργείο Υγείας, στη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για να εκτιμηθεί η συνάντηση, οι περισσότερες εισηγήσεις θα βαίνουν προς αναστολή των κινητοποιήσεων, τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Μάλιστα πολλοί θεωρούν ότι επειδή στο τέλος δε θα δοθεί τίποτε από τη νυν κυβέρνηση, είναι άσκοπο να ταλαιπωρούνται άδικα οι ασθενείς. Γι’ αυτό και θα εισηγηθούν το τέλος των κινητοποιήσεων και τη συνέχιση των όποιων κινήσεων με την επόμενη κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου.

Παρατείνονται τα παραπεμπτικά

Πάντως πριν ακόμη συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παρατείνει την ισχύ των παραπεμπτικών που έχουν στα χέρι τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μέχρι 21 Ιουνίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria