Πότε ανοίγει ο νέος μεθοριακός σταθμός Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας - OlaDeka

Πότε ανοίγει ο νέος μεθοριακός σταθμός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – VIDEO

Στα Πρέσπεια 2019 τα οποία πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε καλοκαιριού (Αύγουστος) και δυόμιση χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εξετάζει να επαναλειτουργήσει πιλοτικά τη μεθοριακή διάβαση στον Λαιμό Πρεσπών η κυβέρνηση.  Η συγκεκριμένη δίοδος  παρέμενε κλειστή  επί 50 χρόνια και η επαναλειτουργία της θα μειώσει κατά 100 χλμ. την απόσταση με την Οχρίδα.

Το αίτημα έθεσε την Πέμπτη (9.5) ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης  κατά τη διάρκεια επιθεώρησης των εργασιών στο Λαιμό από την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, προτείνοντάς της να τοποθετηθούν προσωρινά οικίσκοι, προκατασκευασμένα φυλάκια και πρόχειρα καταλύματα και στις δύο πλευρές των συνόρων, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες.

Η υπουργός δήλωσε ότι είναι θετική στην πρόταση τονίζοντας ότι θα ανάψει το πράσινο φως μόνο αν και εφόσον δώσουν θετική γνωμοδότηση και οι υπόλοιποι φορείς που εμπλέκονται όπως η αστυνομία και η ΑΑΔΕ.  Στο άνοιγμα της μεθοριακής διάβασης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί από Αθήνα και Σκόπια είναι θετική και η γειτονική χώρα.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Πρεσπών τόνισε ότι η μεθοριακή διάβαση αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μετά από δυόμιση χρόνια δεδομένου ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν κτίρια για τα τελωνεία καθώς και άλλες αναγκαίες υποδομές. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των έργων από το στρατό με τη διάνοιξη του δρόμου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυρωθεί και το νέο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προκειμένου να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο κατασκευής του μεθοριακού σταθμού με τη τοποθέτηση χαλικιού.

Η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να κυρωθεί το επόμενο διάστημα από το ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα και η αντίστοιχη κοινή υπουργική απόφαση λειτουργίας του τελωνείου. Το έργο της διάνοιξης του μεθοριακού σταθμού στο Λαιμό Πρεσπών χρηματοδοτείται από πρόγραμμα Interreg και έχει ύψος 5 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κατασκευή ενός δίδυμου κτιρίου διαβατηριακού ελέγχου στις δύο πλευρές των συνόρων, δρόμο πρόσβασης εκατέρωθεν, καθώς και έργα ανάπλασης στο χωριό Λαιμός, το πρώτο που θα συναντά όποιος θα εισέρχεται από το δήμο Ρέσεν της Βόρειας Μακεδονίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – VIDEO oladeka.com

0

1

01

2

3

 

4

5

6

7

11

111

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria