Κόκκινα δάνεια: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα - OlaDeka

Κόκκινα δάνεια: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

Τιτλοποιήσεις 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαΐου στις τράπεζες

Εντείνουν τις ενέργειές τους οι τράπεζες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα δρομολογηθούν τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων 25 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων.

της Αμαλίας Κάτζου
[email protected]

Σε ό,τι αφορά στην Εθνική Τράπεζα, ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς στην ενημέρωση των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου επεσήμανε ότι τα NPEs στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 1,1 δισ. ευρώ στη διάρκεια του α΄ τριμήνου και θα μειωθούν περαιτέρω κατά 3,2 δισ.ευρώ στη διάρκεια της χρονιάς. Για το σύνολο του έτους προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 11,1 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του 2020 προβλέπεται να μειωθούν στα 8,9 δισ. ευρώ (πτώση 2,2 δισ.) και στο τέλος του 2021 στα 4,3 δισ. ευρώ (πτώση 4,6 δισ.). Συνολικά, στην τριετία 2019-21 θα μειωθούν κατά 11,1 δισ. ευρώ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ονομαστικής αξίας 5,9 δισ. ευρώ, από ρευστοποιήσεις 2,2 δισ. ευρώ και από ανακτήσεις και οριστικές διευθετήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ. Σχετικά με το κόστος η διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «τρέχει» ήδη από τη Δευτέρα και στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα.

Για το 2019 η τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει έτι περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ως εξής:

* Μέχρι το καλοκαίρι κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (κάρτες, καταναλωτικά κ.λπ.) με τον κωδικό Mirror.

* Κατά 700 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης καταγγελμένων επιχειρηματικών -μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων- δανείων με εξασφαλίσεις. Η πώληση του εν λόγω πακέτου θα πραγματοποιηθεί το β΄ εξάμηνο του 2019.

Για το 2020 η τράπεζα εξετάζει, μεταξύ άλλων, την πώληση ενός πακέτου ύψους 200 εκατ. ευρώ με ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της από ανακτηθείσες εγγυήσεις μη οργανικών επιχειρηματικών δανείων.

Το πρότζεκτ Symbol και το τίμημα

Σχετικά με το πρότζεκτ Symbol, την πρώτη πώληση από την τράπεζα χαρτοφυλακίου με ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να ανακηρυχθεί η κοινοπραξία Elliott – Centerbridge. Κύκλοι προσκείμενοι στη διαδικασία αποκάλυψαν ότι η κοινοπραξία έχει δώσει τιμή που προσεγγίζει το 30% του οφειλόμενου κεφαλαίου. Υπό την προϋπόθεση ότι η περίμετρος του χαρτοφυλακίου θα παραμείνει η ίδια, το τίμημα είναι υψηλό και το deal θα είναι άκρως επιτυχημένο για την Εθνική.

Σημειώνεται ότι η Εθνική, σε αντίθεση με τις Πειραιώς και Alpha Bank, έβαλε πωλητήριο σε ένα χαρτοφυλάκιο με πολύ περισσότερα δάνεια (περίπου 13.000), τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 7.900 ακινήτων. Βεβαίως, η μέση αξία του ενεχύρου είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή των πρότζεκτ Amoeba (Πειραιώς) και Jupiter (Alpha).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, καθώς η καθαρή λογιστική αξία των απαιτήσεών της ανέρχεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 220 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής σχεδιάζει να ξεκινήσει εντός των επόμενων δύο μηνών διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για δάνεια αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών και βιομηχανοστασίων.

Στην τελική ευθεία το mega deal

Από την πλευρά της, η Eurobank «τρέχει» τη διαδικασία για το mega deal που επιδιώκει προκειμένου να μειώσει φέτος κατά 9,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, αναλαμβάνοντας προϋπολογισμένη ζημία έως 1,4 δισ. ευρώ.

«Τρέχει» η διαδικασία

Την Τετάρτη το απόγευμα επενδυτές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του πρότζεκτ Pillar (τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών 2,1 δισ. ευρώ) υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές. Ταυτόχρονα, υπεβλήθησαν και μη δεσμευτικές προσφορές για το πρότζεκτ Cairo και την πώληση τουλάχιστον του 70% της FPS. Fortress, Lone Star, PIMCO και Elliott έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν και το πρότζεκτ Cairo μαζί με την αγορά της FPS. Η Cerberus, που είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για το Pillar δηλώνοντας το ενδιαφέρον της για Cairo και FPS, φέρεται να έχει αποσυρθεί. Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία, θα αποτελέσει το πρώτο mega deal στα εγχώρια κόκκινα δάνεια, από το οποίο η Eurobank εκτιμά ότι θα βάλει στα ταμεία της περίπου 400-500 εκατ. ευρώ και θα αποενοποιήσει κόκκινα δάνεια 9,5 δισ. ευρώ με μια προϋπολογισμένη ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις που δεν θα ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ.

Στην τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών δανείων οφειλόμενου κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ (πρότζεκτ Pillar), ο προτιμητέος επενδυτής καλείται να αγοράσει το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note). Στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας 7,4 δισ. ευρώ, πρόκειται για το πρότζεκτ Cairo, εκ των οποίων τα περίπου 7 δισ. ευρώ είναι είτε καταγγελμένα είτε σε βαθιά καθυστέρηση και τα υπόλοιπα NPEs.

Με τις δύο τιτλοποιήσεις ονομαστικής αξίας 2,1 + 7,4 δισ. ευρώ και την αποενοποίηση που θα επέλθει, εφόσον πωληθεί ικανός αριθμός ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειωθούν κατά 9,5 δισ. ευρώ φέτος, ενώ θα υπάρξει και οργανική μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας για τη φετινή χρονιά είναι τα NPEs να υποχωρήσουν στα 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 16% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ στο τέλος της τριετίας προβλέπεται να μειωθούν στα 3,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 8,8% των συνολικών χορηγήσεων.

Αλλαγές στον σχεδιασμό από την Πειραιώς

Σε τροποποιήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με αντικείμενο την ανάθεση διαχείρισης του συνόλου σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στα τέλη της περσινής χρονιάς, με τους ενδιαφερόμενους να είναι δύο: η Cerberus και η κοινοπραξία Intrum – PIMCO.

Αν και στην Πειραιώς κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τον διαγωνισμό, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το πώς εξελίσσεται η διαδικασία υποστηρίζουν ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη διεύρυνση του αντικειμένου της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ειδικότερα, η τράπεζα φέρεται να συζητά την ανάθεση διαχείρισης και των ανακτηθέντων ακινήτων πέραν των NPEs. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η περίμετρος του προς διαχείριση χαρτοφυλακίου, οπότε και θα μεταβληθεί η προσδοκώμενη απόδοση για τους ενδιαφερόμενους κι επομένως θα πρέπει να προσφέρουν διαφορετική τιμολόγηση στην Πειραιώς. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, τότε θα είναι απολύτως δικαιολογημένη η καθυστέρηση που καταγράφεται ως προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η καθαρή αξία ανακτηθέντων ακινήτων της μητρικής του Ομίλου Πειραιώς ανερχόταν στο τέλος του 2018 στο 1,02 δισ. ευρώ έναντι 890 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Σήμερα η διαχείριση ανακτηθέντων ακινήτων διενεργείται από τη Μονάδα Αξιοποίησης Ακινήτων (Real Estate Owned – REO) με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, ενώ οι διαδικασίες πώλησης επιβλέπονται από την ίδια σε συνεργασία με την Piraeus Real Estate.

Eν τω μεταξύ, πληροφορίες λένε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές στους συσχετισμούς στο εσωτερικό της κοινοπραξίας Intrum – PIMCO, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποτελεί το «φαβορί» του διαγωνισμού, αν ληφθούν υπόψη οι έντονες φήμες ότι το ενδιαφέρον της Cerberus έχει ατονήσει. Πάντως, από την πλευρά της Πειραιώς επιμένουν ότι η Cerberus παραμένει στο παιχνίδι της διεκδίκησης.

Οσον αφορά στο σχήμα Intrum – PIMCO, η Intrum θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση των προβληματικών assets της τράπεζας εφόσον η κοινοπραξία συμφωνήσει με την Πειραιώς. Η PIMCO θα περιοριστεί είτε στη συμπληρωματική αγορά από την Πειραιώς μικρού χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων NPEs με ονομαστική αξία της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ είτε στην κάλυψη μέρους της έκδοσης Tier II ομολόγου, που ενδέχεται να ακολουθήσει.

Η ανάθεση διαχείρισης θα πραγματοποιηθεί με εισφορά της εσωτερικής διεύθυνσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της Piraeus Legacy Unit (PLU) σε μια νέα θυγατρική, η οποία θα υπογράψει με την Πειραιώς πολυετή σύμβαση διαχείρισης. Από τη συναλλαγή η Πειραιώς εκτιμάται ότι θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας ισόποσα τον δείκτη κύριων εποπτικών κεφαλαίων της (Common Equity Tier I – CET I). Το επόμενο βήμα μετά την υπογραφή σύμβασης αγοραπωλησίας, εφόσον οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές είναι ευνοϊκές, είναι η έκδοση Tier II ομολόγου της τάξης των 200 έως 500 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 102 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 19 Μαΐου 2019.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria