Κωνσταντίνος Κυζάκης: «Γιατί με την Κατερίνα Σπύρου» - OlaDeka

Κωνσταντίνος Κυζάκης: «Γιατί με την Κατερίνα Σπύρου»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κύριε Κυζάκη, έχετε ξανά ασχοληθεί στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινά, πείτε μας τρία πράγματα που έχετε κάνει για το Δήμο σας και την περιοχή σας, τα Κορέστεια
Όντως το 2010 ο τότε Δήμαρχος κ. Χατζησημεωνίδης με επέλεξε να εκπροσωπήσω από την Δημοτική Ενότητα Κορεστείων τον συνδυασμό του. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω Καλλικράτη. Κληθήκαμε να συγκεντρώσουμε όλη την διοίκηση και τα οικονομικά των παλαιών δήμων σε έναν. Τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περιμέναμε γιατί συγκεντρώθηκε ένα ποσό της τάξης των 7.000.000 ευρώ σε χρέη και υποχρεώσεις προς τρίτους. Εδώ οφείλω να τονίσω ότι ο πρώην Δήμος Κορεστείων παρέδωσε θετικό πρόσημο στο ταμείο του.

Παρόλα αυτά με σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς Προέδρους των Κοινοτήτων καταφέραμε αρκετά. Σας αναφέρω ενδεικτικά μερικά έργα που πραγματοποιήθηκαν ειδικά στα Κορέστεια μιας και με ρωτήσατε.
Εκτός των υποχρεώσεων που είχαμε προς τους πολίτες όπως ηλεκτροφωτισμό, καλλωπισμό, καθαριότητα και κλπ, κατασκευάσαμε τα εξής έργα:
– Αγροτική οδοποιία σε όλη την Δημοτική Ενότητα.
– Κατασκευή αγροτικού δρόμου στο Μακροχώρι, ένα πάγιο αίτημα ετών των κατοίκων.
– Καλλιέργεια πηγών Μακροχωρίου.
– Ηλεκτροφωτισμός εξόδου Νέου Οικισμού Κορεστείων σε ένα άκρως επικίνδυνο σημείο.

Αφήνω τελευταίο και εδώ οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς που με τις δικές του ενέργειες σε συνεργασία με τον Δήμο πραγματοποιήθηκε το 2012 η τοποθέτηση δικτύου δωρεάν ίντερνετ προς όλους τους κατοίκους των χωριών Άνω Μελάς ,Μελάς, Μακροχώρι και Άγιος Αντώνιος. Ένα δίκτυο το οποίο λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

Διαπιστώσαμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία αρκετούς νέους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Σωστή η παρατήρηση σας για τους νέους υποψήφιους σε όλους τους συνδυασμούς, φυσικά ο τόπος μας θέλει όραμα, νέες και καινοτόμες ιδέες  φυσικά χωρίς αντιπαλότητες γιατί ο σκοπός μας είναι κοινός για το καλό του τόπου μας.

Εκλεχθήκατε για πρώτη φορά με τον Μ. Χατζησυμεωνίδη και ήσασταν ένας πετυχημένος Πρόεδρος στην Α/Βμια Εκπαίδευση του Δήμου Καστοριάς. Τι έχουν να περιμένουν οι πολίτες τώρα από εσάς αν εκλεγείτε; 
Είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής επιτροπής τα έτη 2011-2014. Πράγματι ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα η συγκέντρωση πάνω από 30 Σχολικών Επιτροπών σε μία. Συνεργαστήκαμε με όλους τους ενεργούς συλλόγους γονέων αλλά και τις διδασκαλικές όλων των σχολικών μονάδων για να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Παραλάβαμε υποχρεώσεις σε τρίτους, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας για την κακή κατανομή της επιχορήγησης στις Σχολικές μας Επιτροπές. Στην παράδοση μας το 2014 είχε δημιουργηθεί ένα χρέος στις ΔΕΚΟ το οποίο δεν θα το είχαμε δημιουργήσει αν τα σχολεία μας ήταν ενεργειακά αυτόνομα. Το αν ήταν πετυχημένη η θητεία μας το κρίνουν οι πολίτες και όχι εμείς. Με τον ίδιο ζήλο όπως και τότε θα τρέξουμε πάλι αν εκλέγουμε, αυτό να το γνωρίζουν όλοι χωρίς ατομικό συμφέρον και με αφιερωμένο πολύ από τον προσωπικό μας χρόνο.

Είστε υποψήφιος στα Κορέστεια, ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την περιοχή, τι θα προσπαθήσετε να υλοποιηθεί άμεσα;
Ναι είμαι υποψήφιος στα Κορέστεια εκπροσωπώντας όμως και όλο τον Δήμο Καστοριάς.
Το 2014 δεν καταφέραμε να εκλέγουμε αλλά σε συνεργασία με τον τοπικό ΤΟΕΒ Κορεστείων είχαμε θέσει στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με νέες βάνες στα υπάρχοντα αρδευτικά δίκτυα.

Υπήρχε μελέτη για κατασκευή νέου αρδευτικού στον Άνω Μελά το οποίo θα άρδευε 80 νέα στρέμματα στην περιοχή με πρόβλεψη το αποθεματικό του νερού να ενίσχυε την δεξαμενή άρδευσης του Μακροχωρίου. Εστιαζόμαστε στον πρωτογενή τομέα γιατί πολλοί νέοι της περιοχής και όχι μόνο στράφηκαν σ αυτόν. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα είμαστε ο πρώτοι που θα τους βοηθήσουμε να δημιουργηθεί συνεταιρισμός η μια ομάδα αγροτών για προβολή και προώθηση των προϊόντων που παράγουν.

Έχουμε σχέδιο για την εμπλούτιση του πόσιμου νερού στο Νέο Οικισμό Κορεστείων από διαφορετική πηγή. Σήμερα η τροφοδότηση γίνεται με αντλία ρεύματος πράγμα που κοστίζει στους κατοίκους. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ και την Περιφέρεια θα δώσουμε την ιδέα μας για να δούμε αν είναι εφικτή να υλοποιηθεί και στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε λεπτομερή αναφορά.


Ποιο είναι το σχόλιο σας για το έως σήμερα έργο της δημοτικής αρχής;
Η κάθε Δημοτική αρχή είναι η συνέχεια της προηγούμενης. Όπως το 2014 αφήσαμε εμείς μια παρακαταθήκη έτσι και η τωρινή αφήνει πίσω της ένα έργο. Το πόσο μεγάλο η μικρό θα είναι θα το δούμε στην πορεία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν τρέξει το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης των  δημοτικών κτιρίων για τεράστια εξοικονόμηση οικονομικών πόρων που ήδη ξεκίνησε η τωρινή Δημοτική αρχή, η επόμενη θα πρέπει να το συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο. Ελπίζουμε να είμαστε εμείς την επόμενη μέρα… και δεν είναι τυχαίο και το όνομα του συνδυασμού μας «ΕΝΕΡΓΕΙΑ».

Κοιτώντας στα μάτια έναν άνεργο συμπολίτη σας τι θα του λέγατε  για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;
Δύσκολη ερώτηση. Κανείς δεν είναι μάγος από την μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει τα πάντα και να προσφέρει δουλειές, οποίος το πει αυτό λέει ψέματα. Σας ανάφερα πριν τον πρωτογενή τομέα στον οποίο στράφηκαν πολλοί νέοι. Δυστυχώς στις μέρες της κρίσης δημιουργήθηκε και μια νέα ομάδα ανέργων όπως οι  γουνοποιοί, οι οικοδόμοι και οι άνεργοι στον χώρο της εστίασης. Κακά τα ψέματα η γούνα είναι «άρρωστη» και δεν μπορεί από μόνη της να δώσει ώθηση στον δήμο μας. Εστιάζουμε λοιπόν  στον τουρισμό.

Κοινό εισιτήριο σε όλους τους προσβάσιμους χώρους με μεγάλα λεωφορεία αλλά και σε μη προσβάσιμους με αγορά μικρότερων λεωφορείων, άρα πρόσληψη οδηγών αλλά και ξεναγών στις 22 τουλάχιστον επισκέψιμες βυζαντινές εκκλησίες. Καλύτερη προβολή του Δήμου μας η Καστοριά, μπορεί να μην έχει θάλασσα αλλά είναι περιοχή με 12 μήνες τουρισμό. Εκκλησιαστικό, χειμερινό, Αθλητικό κλπ.

Άρα εκμετάλλευση του ήδη υπάρχοντος χιονοδρομικού κέντρου στο Βίτσι με δικαίωμα επέκτασης του σε ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Δεν είναι λόγια του αέρα, πριν το 2010 η τότε Δημοτική αρχή του Δήμου Βιτσίου, βρέθηκε πολύ κοντά σε συμφωνία με μεγάλη εταιρία του εξωτερικού για την εκμετάλλευση του χιονοδρομικού. Αν γίνουν πράξη όλα αυτά θα βοηθήσουν όλους τους επαγγελματίες της περιοχής μας. Χώροι εστίασης, ξενοδοχεία που θα απασχολήσουν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων.

Γιατί ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει τον συνδυασμό της Κατερίνας Σπύρου και όχι κάποιον άλλον; 
Όλα τα παραπάνω  μπορούμε να τα καταφέρουμε με Δήμαρχο την Κατερίνα Σπύρου. Πιστεύω στην ίδια και την ομάδα που έχει δημιουργήσει.

Τι μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στους συνδημότες σας;
Να γνωρίζουν οι πολίτες του Δήμου μας ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να γίνουν πράξη αυτά που υποσχόμαστε χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με έργα ουσίας. Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

ΚΥΖΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό 
«ΕΝΕΡΓΕΙΑ» με την Κατερίνα Σπύρου

kyzakis

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria