Αγορά ακινήτων: η τιμή, τιμή δεν έχει! - OlaDeka

Αγορά ακινήτων: η τιμή, τιμή δεν έχει!

Είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία χρόνια, σχεδόν μια δεκαετία τώρα πια, υπάρχει διάχυτη μια ανησυχία. Μια αγωνία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά ακινήτων. Μοιάζει να υπάρχει ένα τέλμα, ένας φαύλος κύκλος. Από τη μία πτώση των τιμών σε επίπεδα που δεν τα φανταζόταν κανείς. Από την άλλη, σχεδόν πλήρης ακινησία των ακινήτων. Με τιμές μειωμένες, κι όμως οι αγγελίες τρέχουν άκαρπες.

Επιλεκτικά κινούνται κάποιες αγοραπωλησίες, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και με ξένους αγοραστές, αλλά κι εκεί οι τιμές θεωρούνται εξευτελιστικές. Πλήρης απαξίωση μιας αγοράς, που θεωρείτο κάποτε σημαία της ανάπτυξης. Οι απαντήσεις για την κατάσταση αυτή υπάρχουν. Τις ζούμε άλλωστε όλοι μας καθημερινά.

Κατ’ αρχήν η τραγική πτώση κάθε μορφής εισοδήματος. Όσοι μπορούν και δουλεύουν, αμείβονται με μισθούς πείνας, αν και όταν αμείβονται. Άλλωστε, πολλοί δουλεύουν μειωμένες ώρες και αμείβονται ακόμα λιγότερο.

Πως μπορεί έτσι κάποιος, χωρίς ουσιαστικά εισοδήματα, να ανταπεξέλθει στις ετήσιες και επαναλαμβανόμενες φορολογικές ανάγκες ενός ακινήτου; Και όταν μάλιστα λόγω δανεισμού, είναι και υποθηκευμένο, με τις τράπεζες να καραδοκούν;

Ακούμε στοιχεία που – αριθμητικά τουλάχιστον – προσδιορίζουν ότι σε κάθε νοικοκυριό, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας μακροχρόνια άνεργος. Χωρίς επίδομα ίσως, και πάντως χωρίς τη δυνατότητα να βοηθήσει την οικογένεια του και να συμβάλλει στην αποφόρτιση των οικονομικών αναγκών της.

Έτσι εξηγείται κάπως η προσπάθεια πολλών νοικοκυριών να απαλλαγούν από κάποιο ακίνητο που έχουν, «σκοτώνοντας το», πουλώντας το σε χαμηλότερη τιμή από την αξία του, μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από αυτό.

Από την άλλη, κι όσοι διαθέτουν κεφάλαια, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάπως την κατάσταση, διαπραγματευόμενοι χαμηλότερες τιμές από εκείνες στις οποίες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Η ελεύθερη αυτή πτώση, κάποια στιγμή θα πιάσει πάτο. Και θα αρχίσει μια δειλή, σταδιακή αλλά πάντως ψηλαφίσιμη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.

Καθοριστική σε αυτή την αλλαγή θα είναι και η συνεισφορά του κλάδου των μεσιτών και των μεσιτικών γραφείων.

Οι επαγγελματίες αυτοί, με την άριστη γνώση της αγοράς στις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται, των τάσεων και των διακυμάνσεων στα επίπεδα των τιμών και των αγοραστικών συνηθειών, την ύπαρξη ικανού πελατολογίου, τη δικτύωση τους με άλλα αντίστοιχα γραφεία και το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουν, μπορούν να συμβάλλουν στη σταδιακή εξορθολογικοποίηση της εν λόγω αγοράς.

Αν βάλουμε στο πάζλ και τη χρήση λογισμικού για εργασίες management, υψηλής ποιότητας και μεγάλης παραγωγικότητας, μεσιτικά προγράμματα που καλύπτουν μεγάλο μέρος των καθημερινών εργασιών, τότε μπορεί κανείς να έχει εμπιστοσύνη στα μεσιτικά γραφεία για την μελλοντική τους συμβολή, στην επανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria