Έλληνας στη Βενεζουέλα περιγράφει: «Κινδυνεύουμε πολύ. Φοβόμαστε για εμφύλιο» - OlaDeka

Έλληνας στη Βενεζουέλα περιγράφει: «Κινδυνεύουμε πολύ. Φοβόμαστε για εμφύλιο»

Αποκλειστικό βίντεο του ethnos.gr δείχνει δύο πολίτες να δέχονται επίθεση από τους αστυνομικούς

«Κινδυνεύουμε πολύ. Αισθανόμαστε μεγάλη ανασφάλεια. Φοβόμαστε για εμφύλιο». Με αυτά τα λόγια Έλληνας που γεννήθηκε στη Βενεζουέλα και μένει μόνιμα στη χώρα της Νότιας Αμερικής περιγράφει στο ethnos.gr τη δύσκολη καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι περίπου 1.500 συμπατριώτες του – μόνιμοι κάτοικοι στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, όπως είναι και ο επίσημος τίτλος του κράτους.

Ο Μ. Θ. (τα πλήρη στοιχεία του οποίου δεν δημοσιεύονται για λόγους ασφαλείας) μένει μόνιμα στο Καράκας. «Στην πρωτεύουσα έχουμε μείνει 80 με 100 οικογένειες Ελλήνων. Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ δύσκολα και θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα», αναφέρει ο ίδιος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας -μετά την καταγγελία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για απόπειρα πραξικοπήματος (κάτι που δεν δέχονται οι πολίτες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό)- είναι χωρισμένοι στα δύο. Το ίδιο και ο στρατός. Κι αυτό γιατί υπάρχουν αρκετοί που διαδηλώνουν κατά του Μαδούρο ενώ υπάρχουν και άλλοι που ζητούν να έρθει στην κυβέρνηση ο αναγνωρισμένος από την Εθνοσυνέλευση (Βουλή) της Βενεζουέλας ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό. Οι δεύτεροι, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση ελέγχει τα ΜΜΕ της χώρας και γι’ αυτό δεν μεταδίδουν την αλήθεια: Τις διαδηλώσεις, τους νεκρούς πολίτες, την επικίνδυνη καθημερινότητα…

«Φοβόμαστε – Έχουμε πάρει προμήθειες»

«Φοβόμαστε τόσο πολύ που έχουμε πάρει τις προμήθειες που χρειαζόμαστε για το σπίτι. Φοβόμαστε για έλλειψη και έχουμε κρατήσει τα αναγκαία για 15 με 20 μέρες», λέει ο Έλληνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, έξω από τα σούπερ μάρκετ (στη νόμιμη αγορά της χώρας) στοιβάζονται καθημερινά στην ουρά οι πολίτες για να προμηθευτούν λίγα τρόφιμα. Όπως λέει, οι πολίτες -που αμείβονται με τον βασικό μισθό των περίπου 3 δολαρίων τον μήνα- είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά ακόμη και τρεις με τέσσερις ώρες για να προμηθευτούν κάποια τρόφιμα, χωρίς να ξέρουν αν θα τα πάρουν. «Σε τέτοια σημεία έχουμε φτάσει. Να περιμένουν στην ουρά, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα αγοράσουν κάτι, πως θα έχει μείνει κάτι για να το αγοράσουν».

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο ethnos.gr ο ίδιος, πως υπάρχουν Βενεζουελάνοι που μπορεί να περιμένουν στην ουρά για κάποια τρόφιμα αλλά δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν. «Σκεφτείτε ότι ο βασικός μισθός, τα 3 δολάρια δηλαδή, αντιστοιχούν σε ενάμιση κοτόπουλο στη νόμιμη αγορά. Μόνο αυτό μπορούν να αγοράσουν με το μισθό τους», σημειώνει ο Θ. Μ. Και εξηγεί πόσο κυμαίνονται αρκετά είδη βασικής ανάγκης στη μαύρη αγορά. «Ο βασικός μισθός στη χώρα», όπως λέει ο Έλληνας, «είναι περίπου 10.000 μπόλιβαρ (περίπου 3 δολάρια)», λέει ο Έλληνας.


Με περίπου 10.000 μπολιβάρ μπορεί στη μαύρη αγορά κάποιος να αγοράσει ένα κοτόπουλο (αντί για ενάμιση στη νόμιμη). Το τυρί στη μαύρη αγορά στοιχίζει περίπου 14.000 μπόλιβαρ και το γάλα (δύο λίτρα) 4.000 μπόλιβαρ. Ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στη χώρα της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με αρκετούς Έλληνες, είναι ότι τα μακαρόνια κάνουν 11.000 μπόλιβαρ (το μισό κιλό) και το κρέας στοιχίζει 11.000 μπόλιβαρ. «Υπάρχει πείνα. Οι Βενεζουελάνοι δεν έχουν να φάνε. Πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ -όποτε αυτά εφοδιάζονται- με την ταυτότητά τους και παίρνουν λιγοστά πράγματα. Πεινούν», τονίζει ο ίδιος.

Όσο για τα ενοίκια; Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να πληρώνονται σε δολάρια. Για ένα δωμάτιο, όπως αναφέρει ο ίδιος, ζητούν από 40 έως 50 δολάρια το μήνα, με το ποσό να αυξάνεται όταν πρόκειται για μεγαλύτερο σπίτι.

«Σκέφτηκα να εγκαταλείψω τη Βενεζουέλα»

Ο Μ. Θ. τονίζει στο ethnos.gr ότι ότι αρκετές φορές του πέρασε από το μυαλό να μεταναστεύσει, όμως δεν θέλει να αφήσει τη χώρα όπου γεννήθηκε. «Έχουμε σκεφτεί να φύγουμε από τη χώρα. Το έχουμε σκεφτεί πολλές φορές αλλά και εμείς έχουμε τα δικά μας πράγματα εδώ. Τόσος κόπος, τόσα χρόνια δουλειάς. Μας πονάνε. Δεν μπορούμε ξαφνικά να δώσουμε μια κλωτσιά και να φύγουμε. Περιμένουμε. Έχουμε ελπίδες ακόμη ότι θα αλλάξουν τα πράγματα στη Βενεζουέλα», τονίζει ο ίδιος.
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι στις μέρες που θα ακολουθήσουν, οι διαδηλώσεις θα ενταθούν.

Βενεζουέλα : «Το πραξικόπημα απέτυχε» διαβεβαιώνει ο Μαδούρο - Νέο κάλεσμα Γκουαϊδό

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο Χουάν Γκουαϊδό έκανε κάλεσμα στους δημοσίους υπαλλήλους για απεργία. «Θέλει να αυξήσει την πίεση προς την κυβέρνηση του Μαδούρο. Γι’ αυτό και στις επόμενες ημέρες θα έχουμε εξελίξεις», υποστηρίζει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Φοβόμαστε ότι θα ακούσουμε και για άλλους νεκρούς. Θα αγριέψουν τα πράγματα».

Αστυνομικοί επιτίθενται σε πολίτες

Την ώρα, πάντως, που η Βενεζουέλα είναι χωρισμένη στα δύο, το ethnos.gr εξασφάλισε αποκλειστικό βίντεο από τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών. Σε αυτό φαίνονται ξεκάθαρα αστυνομικοί να πλησιάζουν πολίτες, να τους ρίχνουν στο έδαφος και να τους χτυπούν. Όσοι παρακολουθούν το θέαμα, φωνάζουν: «Αφήστε τους. Αφήστε τους».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria