Reuters: Έρχεται συμφωνία Ελλάδας – ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων - OlaDeka

Reuters: Έρχεται συμφωνία Ελλάδας – ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Η Ελλάδα προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου των μισών δανείων που πήρε από το ΔΝΤ, στην προσπάθεια ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης χρέους. Αυτό αναφέρει το Reuters επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Αυτό το σαββατοκύριακο θα συμφωνηθεί η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Reuters τα δάνεια από το ΔΝΤ έχουν επιτόκιο περίπου 5% και τώρα είναι πιο ακριβά από τη χρηματοδότηση από τις αγορές, στις οποίες τα 10ετή ομόλογα είναι περίπου στο 3,3%. «Η αποπληρωμή του ΔΝΤ θα συμφωνηθεί αυτό το σαββατοκύριακο», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που μίλησε στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον και ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ακόμη ότι η Γερμανία και η Ολλανδία εκφράζουν αντιδράσεις σε αυτή την κίνηση, καθώς ανησυχούν ότι το ΔΝΤ θα θέλει να αποσυρθεί από τις περιοδικές αξιολογήσεις που κάνουν οι δανειστές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, αλλά- συμπλήρωσε- δεν θα ανατρέψουν αυτή την εξέλιξη. «Λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μέρος της αξιολόγησης. Θα αποπληρώσουν περίπου τα μισά, 4-5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Ο ρόλος του ESM

Ο ESM, που σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει να αποπληρωθεί το ίδιο ποσό, είναι πιθανόν να παραιτηθεί αυτού του δικαιώματος, λόγω της ικανοποίησης με τη βελτιωμένη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα δημιουργήσει αυτή η κίνηση, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι στις 3 Απριλίου είχε μεταδώσει ότι η Ελλάδα σκέφτεται την έκδοση νέου ομολόγου στα τέλη Ιουνίου, για να συγκεντρώσει χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο ΔΝΤέως το 2024. Το επιτόκιο αυτών των δανείων φτάνει το 5%, ενώ εκείνα από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, μέσω του ΕSM, έχουν επιτόκιο 0,9%. Τέλος, το Reuters υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει το «μαξιλάρι» των περίπου 27 δισ. ευρώ, ένα ποσό επαρκές έως το 2021, χωρίς άντληση χρημάτων από τις αγορές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria