Τουρκία – Εκλογές: «Χαστούκι» στον Ερντογάν – Έχασε και την Κωνσταντινούπολη - OlaDeka

Τουρκία – Εκλογές: «Χαστούκι» στον Ερντογάν – Έχασε και την Κωνσταντινούπολη

Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κυριακάτικες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, αφού όπως μεταδίδουν μεγάλα ΜΜΕ ανά τον κόσμο, το κόμμα του έχασε την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας,αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές.

Έχασε την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν

Ωστόσο, όπως ανέφερε πριν από λίγο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ1, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κερδίζει τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης. Η διαφορά αγγίζει τις 27.000 ψήφους, οπότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί.

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνει 4,16 εκατομμύρια ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος AKP εξασφαλίζει 4,13 εκατομμύρια ψήφους.

Δείτε το βίντεο

Απίστευτα πράγματα

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, δήλωσε ότι επικράτησε με 28.000 ψήφους, μιλώντας σε υποστηρικτές του και επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το κόμμα του.

Λεπτά αργότερα, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000.

Σταμάτησε η καταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη κερδίζουν όλοι… Κυβέρνηση κι αντιπολίτευση πανηγυρίζουν τις νίκες τους, ωστόσο, η καταμέτρηση έχει κολλήσει στο 97,8%.

 Έχασε Άγκυρα και Σμύρνη

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέστη βαριά ήττα στις τοπικές εκλογές, χάνοντας την Αγκυρα, ύστερα από 25 χρόνια (έβγαζε δήμαρχο της επιρροής του από το 1994) και τη Σμύρνη, δηλαδή δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Στη Άγκυρα έκοψε πρώτος το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria