Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων στρώνουν το χαλί για τη νέα έξοδο στις αγορές - OlaDeka

Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων στρώνουν το χαλί για τη νέα έξοδο στις αγορές

Tην Παρασκευή τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 13 ετών.

Σε πολυετή χαμηλά συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα, εξέλιξη η οποία «στρώνει το χαλί» για τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 13 ετών, επίπεδα με τα οποία «φλερτάρουν» τα τελευταία 24ωρα.

Όσο πιο ευνοϊκές εμφανίζονται, άλλωστε, οι συνθήκες στις αγορές, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η νέα απόπειρα επανόδου της χώρας.

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε χαμηλά 13 ετών, έχοντας υποχωρήσει κατά 19 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα και κατά 21 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, αντίστοιχα», γράφει το Reuters.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,35% και του πενταετούς στο 2,2%.

«Στις αγορές η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να δανειστεί φθηνότερα από τις ΗΠΑ… Όλοι τρίβουν τα μάτια τους με έκπληξη. Μα είναι δυνατόν;», αναρωτιέται την ίδια ώρα η γερμανική Die Welt και εξηγεί:

«Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,17%, από το 2,29% που πωλούνται αμερικανικές μετοχές με την ίδια διάρκεια. Αν πρέπει να αποδειχθεί ότι η τρέλα έχει χτυπήσει τις αγορές, τότε τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα καλό παράδειγμα!», δηλώνει ο Άλμπερτ Έντουαρτς της Societe Generale.

Και όλα αυτά, καθώς έχει ήδη γίνει γνωστό από τις αρχές του μήνα πως η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές, προκειμένου να επωφεληθεί των χαμηλών αποδόσεων.

Πρόσφατα αξιωματούχοι της κυβέρνησης, μιλώντας στο Reuters, αποκάλυψαν ότι η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτή θα είναι η τρίτη έξοδος της χώρας στις αγορές, μετά τις εκδόσεις του πενταετούς και του δεκαετούς ομολόγου, από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και εξήλθε του Μνημονίου.

«Μπορεί να είναι νέα έκδοση ή άνοιγμα υφιστάμενου ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά», δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ανώτατη κυβερνητική πηγή για να επισημάνει πως ακόμη δεν υπάρχει «τελική απόφαση για το χρόνο ή τη διάρκεια ωρίμανσης».

Έτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τα κυβερνητικά σχέδια, εξηγώντας ότι η νέα έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Το μέγεθος της νέας έκδοσης θα είναι περίπου 2 δισ. ευρώ, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει σωρευτικά 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2019, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μέχρι στιγμής, έχει αντλήσει 5 δισ. ευρώ από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, καλύπτοντας, με τον τρόπο αυτό, το 70% του προγράμματος δανεισμού για φέτος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria