Οι εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς - OlaDeka

Οι εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς, που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς με τη συνεργασία του Κέντρου Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς στις 5 και 6 Απριλίου 2019, ως φόρος τιμής στη μνήμη κατά την οποία οι Ναζί συγκέντρωσαν χίλιους (1000) Εβραίους κατοίκους της Καστοριάς τον Μάρτιο 1944 και τους μετέφεραν στα στρατόπεδα θανάτου του Άουσβιτς, από τα οποία επέστρεψαν 35 επιζήσαντες.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του ΛΑΡΥ ΡΟΥΣΟ, Καστοριανής καταγωγής, «ΤΡΕΖΟΡΟΣ» με θέμα την ζωή της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς και ακολούθησε το ρεσιτάλ πιάνου με την Συνθέτρια Καστοριανής καταγωγής κ.ΡΕΝΑΡ ΚΟΕΝ με αποσπάσματα από τον κύκλο τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν» που απέσπασαν το θεσμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Ο Δήμαρχος Καστοριάς απένειμε στους δημιουργούς τιμητική πλακέτα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου και απηύθυναν χαιρετισμούς  ο Δήμαρχος κ. Ανέστης Αγγελής και ο Πρόεδρος του Κέντρου Εβραϊκής Κληρονομιάς κ. Αντώνης Παπαδαμιανός.

Στον Δήμαρχο Καστοριάς απένειμε τιμητική πλακέτα ο κ. Κλιφ Ρούσο.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συμβολική πορεία μνήμης προς το Μνημείο από την πλατεία Ομόνοιας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος κ. Ανέστης Αγγελής, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαβίδ Σαλτιέλ , ο Γερμανός Πρόξενος κ. Βάλτερ Στέχελ και εκπρόσωποι των απογόνων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής που ζήτησαν συγγνώμη για λογαριασμό των προγόνων τους. Στεφάνι κατέθεσαν και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές Καστοριάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, ο κ. Νίκος Παπανδρέου, εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων Αμερικής, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Κωνσταντινουπόλεως και Τρικάλων, συλλόγων και φορέων της Καστοριάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βασίλειος Δόϊκος» και το μοναδικό «ΑΝΤΙΟ» από τη Σοπράνο κ. Μαριάντζελα Παπασταματίου.

ebraioi

ol

olokaftoma-evraioi

DSC_2348

DSC_2350

DSC_2355

DSC02278

DSC02308

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria