ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ - ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ - OlaDeka

ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ – ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Ένα από τα σπάνια παραδοσιακά έθιμα που εορτάζονται κάθε χρόνο στην περιοχή μας( Νομός Καστοριάς) αποτελούν οι ”Λαζαρίνες” στην περιοχή της Κορησού στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου το Σάββατο της Αναστάσεως του Λαζάρου, αν και επί σειρά δεκαετιών διεξαγόταν την Κυριακή των Βαΐων λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των κατοίκων και ειδικότερα των μανάδων των κοριτσιών που ντύνονταν νυφούλες και συμμετείχαν στην πομπή!

Ένα έθιμο που οι ρίζες του χάνεται στα βάθη των αιώνων και συμβολίζει την χαρά της αναστάσεως του Λαζάρου καθώς και όλων των νεκρών τον καιρό της μεγάλης κρίσης του Κυρίου Ιησού Χριστού κατά την δευτέρα παρουσία του… Η “Δευτέρα Παρουσία” αποτελεί θεμελιώδες δόγμα της Ορθόδοξης εκκλησίας κατά το οποίο μετά τη πρώτη επί γης ενανθρώπιση της μιας μορφής της Αγίας Τριαδικής Θεότητας, του Ιησού Χριστού, θα ακολουθήσει η «δευτέρα παρουσία» Του προκειμένου να κρίνει «ζώντας και νεκρούς». Ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί αυτή παραμένει άγνωστος όπου κατά το Ευαγγέλιο “ουδέ οι άγγελοι του Θεού γνωρίζουν”.

Κατά τα ίερά πάντα κείμενα, την προσέγγισή της θα αναγγείλουν στους “εκλεκτούς” ορισμένα γεγονότα, λεγόμενα και “σημεία των καιρών”, όπως πόλεμοι, πολιτικές και κοινωνικές αναστατώσεις, θλίψη μεγάλη επί της Γης, παράδοξα φυσικά φαινόμενα, ηθική χαλάρωση και αύξηση της αδικίας και αμαρτίας “και δια το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών”. Τέλος το Ευαγγέλιο θα κηρυχθεί “πάση τη κτίσει”, ενώ ψευδοπροφήτες θα εμφανισθούν με αποκορύφωμα την εμφάνιση του ενσαρκωμένου την αμαρτία και την άρνηση του “Αντίχριστου”.

Η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, κατά το Ευαγγέλιο και την Χριστιανική παράδοση θα είναι αιφνίδια, αντιληπτή στους πάντες και μη επιδεχόμενη παρερμηνείας ή αμφισβήτησης “ως η αστραπή η οποία φαίνεται από Ανατολών έως Δυσμών”. Τα κορίτσια που ντύνονται νυφούλες και συμμετέχουν στην πομπή προς τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου ξεκινούν απο την κεντρική πλατεία της Κορησού τραγουδώντας χαρούμενα την έλευση της άνοιξης μιας εποχής γεμάτης λουλούδια,μυρωδιές και χαρά όπως επίσης μεταλαμπαδεύουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Λαζάρου!!! Γυρνάνε τρείς φορές περιμετρικά του Ιερού Ναού τραγουδώντας το ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τραγούδι ”ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι τώρα λάλησαν τα χελιδόνια…”!!!

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Κορησού ”Ο Άγιος Διονύσιος” διανέμει δωράκια στα κοριτσάκια που ντύθηκαν νυφούλες ενώ προσφέρει κεράσματα στους παρευρισκόμενους!

 

Γράφει ο Γραμματέας του Συλλόγου Αγίου Διονυσίου Κορησού

Θεμελής Αναστάσιος

themelis

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria