Δίκη Siemens: Μίζες και ζημία 69 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο - OlaDeka

Δίκη Siemens: Μίζες και ζημία 69 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο

Καταπέλτης η εισαγγελέας στην αγόρευσή της

Για ζημία ύψους 69 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου και διακίνηση μαύρου χρήματος για την υπογραφή της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ με την Siemens περιγράφει η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελένη Σκεπαρνιά, κατά την εισαγγελική της πρόταση στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Στο πρώτο σκέλος της αγόρευσής της σκιαγράφησε στο σύστημα των μαύρων πληρωμών της εταιρείας από το 1980 και τον τρόπο που λειτουργούσε, προκειμένου οι «μποναμάδες» να φτάσουν στους αποδέκτες τους. Η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε έγγραφο της μητρικής εταιρείας τον Ιανουάριο του 1998 με το οποίο, όπως είπε, ορίστηκε ότι για την σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου, προκαλώντας ζημιά ύψους 69 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Εκτενέστατη ανάλυση έκανε η εισαγγελέας στους τρόπους που είχε εφεύρει για τις παράνομες πληρωμές είτε σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες off shore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (…) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη το 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ»

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria