25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο – Τραμπ: «Οι ΗΠΑ έχουν διαμορφωθεί βαθιά από τον ελληνικό πολιτισμό» - OlaDeka

25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο – Τραμπ: «Οι ΗΠΑ έχουν διαμορφωθεί βαθιά από τον ελληνικό πολιτισμό»

Για μια ακόμη χρονιά ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, της 25ης Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο ήταν ενθουσιώδης, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να υπενθυμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεμελιώθηκαν πάνω στην ελληνική σκέψη και τον ελληνικό πολιτισμό.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν τονίσει ότι οι ΗΠΑ είναι δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού.

Αυτό δεν το λένε για να μας «χαϊδέψουν» τα αφτιά. Είναι βαθιά πεποίθηση της αμερικανικής ελίτ, ότι αποτελούν συνέχεια της αρχαίας Ελλάδας, του ελληνικού πολιτισμού και του Ελληνισμού ως ηγέτιδας δύναμης της Δύσης στην αρχαιότητα.

«Είστε ένας λαός που δεν το βάζει κάτω» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στους Έλληνες, κατά τον χαιρετισμό του στον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στον Λευκό Οίκο.

Καπέλο στα ελληνικά

Ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε τον χαιρετισμό του κρατώντας ένα κόκκινο καπέλο στο οποίο αναγράφονταν στα ελληνικά «κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά» και έκανε μνεία στο τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός πολέμησε για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του.

Η συνεισφορά των Ελλήνων

Στη συνέχεια μίλησε για την προσφορά του Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναφερόμενος στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη και στην μεγάλη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στις επιστήμες.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο αρχαίο ελληνικό ρητό ότι «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το κουράγιο».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και έκανε ειδική μνεία σε συγκεκριμένα άτομα στο ακροατήριο ως παραδείγματα Ελλήνων που συνεισέφεραν στην Αμερική μέσω της υπηρεσίας του στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του αθλητισμού και μέσω της σκληρής δουλειάς είτε σε προσωπικές επιχειρήσεις είτε μέσω της υπηρεσίας στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, φροντίδα και πρώτες ανάγκες.

Τα άτομα αυτά -είπε ο Αμερικανός πρόεδρος- τέθηκαν με την προσφορά τους στις υπηρεσίες της οικογένειας, του κοινωνικού συνόλου και γενικά του αμερικανικού ονείρου.

«Είστε ένα λαός που δεν το βάζει κάτω, έχετε δημιουργήσει στενούς δεσμούς εδώ και η Αμερική είναι υπερήφανη για εσάς» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ διαμορφώθηκαν από τον ελληνικό πολιτισμό

«Οι ΗΠΑ έχουν διαμορφωθεί βαθιά από τον ελληνικό πολιτισμό.

»Ζείτε με τις αξίες που αποτελούν το θεμέλιο του μεγαλείου της Αμερικής, τιμάτε τη σκληρή δουλειά, αγαπάτε τις οικογένειές σας, εμπλουτίζετε τον πολιτισμό μας, αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει την διακήρυξη για την Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Παρακολουθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος είπε πως είναι συμβολικό το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται στον Λευκό Οίκο που συμβολίζει την ελευθερία την οποία αντιπροσωπεύει η Αμερική.

Ο πρόεδρος εισερχόμενος στην μεγάλη αίθουσα κρατούσε ένα κόκινο καπέλο πάνω στο οποίο έγραφε «Κάνε την Αμερική ξανά μεγάλη». Ο κ. Τραμπ πάντως είπε: «Μόλις που έδωσαν αυτό το σπουδαίο καπέλο. Ξέρετε τι γράφει; Κάνε την Ελλάδα ξανά μεγάλη, σωστά;».

Μερικοί ομογενείς φώναζαν «4 ακόμη χρόνια! 4 ακόμη χρόνια!» στον κ. Τραμπ, ενώ κάποιος ακούστηκε να φωνάζει:

«Κύριε Πρόεδρε σε ευχαριστούμε που έκανες την Αμερική ξανά μεγάλη» την ώρα που εκείνος υπέγραφε την διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για 3η φορά φέτος, κατά τον 3ο χρόνο της Προεδρίας του.

Ο εορτασμός της Ημέρας Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ο εορτασμός προς τιμήν της Ομογένειας και της Ελλάδας για την 25η Μαρτίου είχε ξεκινήσει επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν (40ού Προέδρου των ΗΠΑ) και με την πάροδο του χρόνου έχει θεσμοθετηθεί.

Στη δεξίωση που έγινε το 2018, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει για τη σημασία της εθνικής επετείου για την Ελληνική Ανεξαρτησία αλλά και στις κοινές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Να σημειωθεί ότι μόνο οι εθνικές επέτειοι Ελλάδας και Ιρλανδίας εορτάζονται στον Λευκό Οίκο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria