Για τους περισσότερους ο σύγχρονος τρόπος εργασίας, αλλά και διασκέδασης είναι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και αρκετές φορές το πληκτρολόγιο γίνεται «δίσκος φαγητού».
Μεγάλος αριθμός ερευνών υποστηρίζει την άποψη πως πρέπει να τρώμε πάντα καθιστοί, στο τραπέζι, σε ήρεμο περιβάλλον και να αφιερώνουμε χρόνο στο γεύμα μας. Ακόμα, λοιπόν και αν προσπαθήσουμε να παίρνουμε τα κύρια γεύματά μας με αυτό τον τρόπο, τι γίνεται με τα ενδιάμεσα γεύματα ή σνακς;
Η αλήθεια είναι πως το άγχος και η μονοτονία της εργασίας ή του διαβάσματος, οδηγούν σε ασταμάτητο και πολλές φορές ανθυγιεινό «τσιμπολόγημα» μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Επίσης η ενασχόληση με τον υπολογιστή τις βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες, κυρίως από τους εφήβους, οδηγεί σε έλλειψη ύπνου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την όρεξη, αυξάνοντας την επιθυμία για τροφή και κυρίως γλυκό. Το αποτέλεσμα είναι να προσλαμβάνουμε ακούσια αρκετά περισσότερες θερμίδες από αυτές που κανονικά χρειαζόμαστε, γεγονός που μας οδηγεί σε αύξηση βάρους.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην τρώμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και γενικότερα μπροστά σε οθόνες. Όμως η πραγματικότητα είναι πως όλοι το κάνουμε. Ευτυχώς υπάρχουν κάποια «αθώα» και πολύ υγιεινά τρόφιμα που θα μπορούσαμε να έχουμε σαν σνακ κοντά μας, όταν δουλεύουμε στον υπολογιστή ή σερφάρουμε στο ίντερνετ.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Ένα φρέσκο φρούτο θα μας γεμίσει ενέργεια για τον εγκέφαλο, λόγω της φρουκτόζης που περιέχει. Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά (ντοματίνια, αγγούρι, καρότο σε sticks) περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που είναι απαραίτητα και για τα μάτια μας που «κουράζονται» μπροστά στον υπολογιστή.
Ξηροί καρποί, πλούσιοι σε καλά λιπαρά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Προσέχουμε φυσικά την ποσότητα και για αυτό δεν ξεπερνάμε τη 1 χούφτα.
Νερό. Το πιο απαραίτητο και όμως το πιο παραμελημένο φυσικό υγρό. Ξεδιψάει σώμα και μυαλό, και φυσικά χορταίνει. Ο οργανισμός όταν διψάει, μπορεί να στείλει ακόμα και το αίσθημα της πείνας, ώστε να προσλάβει το απαραίτητο για αυτόν νερό, μέσα από την τροφή.
Απολαμβάνουμε την τροφή και για αυτό κλείνουμε την οθόνη σε όσο περισσότερα γεύματα μπορούμε.
Χαρά Βλάση Κλινική Διαιτολόγος