Σκληρό παζάρι έως τη Δευτέρα για τα κόκκινα δάνεια - OlaDeka

Σκληρό παζάρι έως τη Δευτέρα για τα κόκκινα δάνεια

Λύση στο πρόβλημα τον κόκκινων δανείων, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να βρει τη μέση οδό για την εκπόνηση του νέου νόμου που θα διαδεχθεί τον ν. Κατσέλη.

Χθες η τηλεδιάσκεψη στο ΥΠΟΙΚ με τους θεσμούς ολοκληρώθηκε χωρίς να βγει «λευκός καπνός», ωστόσο από το υπουργείο ξεκαθάριζαν ότι  οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με ορόσημο το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου.

Οι θεσμοί δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην περίμετρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας τα «κόκκινα» επαγγελματικά δάνεια που εκτιμάται πως αφορούν περίπου 50.000 μικροεπαγγελματίες.

Επίσης θέτουν προσκόμματα και για το ζήτημα της κλιμάκωσης της επιδότησης και του ελέγχου αλλαγής των οικονομικών δεδομένων των δανειοληπτών.

Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει εξανεμιστεί με δεδομένη την προσπάθεια που γίνεται – μεταμνημονιακά – να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια. Με αυτό το δεδομένο, δηλώνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, λύση μπορεί να βρεθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Εάν τελικά βρεθεί έως τη Δευτέρα  η «χρυσή τομή» τότε η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος στο EuroWorking Group της ίδιας ημέρας. Εφόσον η εισήγηση «περάσει», τότε θα είναι έτοιμος ο δρόμος για την έγκρισή της και από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Το «καλό» σενάριο της επίτευξης συμφωνίας θα οδηγήσει, εν συνεχεία στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και στην εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος του Ντέκλαν Κοστέλο

Ο επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για τις όποιες εξελίξεις.

Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. που από χθες βρίσκεται στη χώρα μας θα επιχειρήσει κατά πληροφορίες να μεσολαβήσει για να βρεθεί η μέση λύση. Ο ίδιος κατά πληροφορίες θα ζητήσει αμοιβαίες υποχωρήσεις, και εν συνεχεία η Κομισιόν ενδεχομένως να ρίξει στο τραπέζι το «χαρτί» της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το ΔΝΤ επί της προτάσεως για τα κόκκινα δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές υπήρξε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία αφορούσε συζήτηση επί του σχεδίου της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές συζητήθηκε και το θέμα της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι κ.κ. Στουρνάρας και Τσακαλώτος συνάντησαν εκπροσώπους δύο νοτιοκορεατικών τραπεζών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria