Προστασία πρώτης κατοικίας: Πού συμφώνησαν κυβέρνηση – θεσμοί - OlaDeka

Προστασία πρώτης κατοικίας: Πού συμφώνησαν κυβέρνηση – θεσμοί

Βρέθηκε τελικά η «χρυσή τομή» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, με το θέμα να αποτελεί βασικό αντικείμενο συζήτησης του χθεσινού EuroWorking Group.

Καλά πληροφορημένες πηγές, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν ότι υπήρξε πρόοδος και το θέμα αναμένεται να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Τις επόμενες ημέρες η τροπολογία που αφορά το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη (προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό) θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκκρεμότητες αφορούν πλέον τις διατυπώσεις άρθρων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές ήταν διαρκείς και επιτεύχθηκε συμφωνία.

Τι συμφωνήθηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για τα εμπορικά δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία σε σχέση με τα κριτήρια που θα ισχύουν για τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που προστατεύεται θα ανέρχεται στα 250.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για στεγαστικό δάνειο. Αν το δάνειο είναι επαγγελματικόπροστατεύεται κατοικία με αντικειμενική αξία 175.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, «τελικά κάμφθηκαν οι ενστάσεις των θεσμών για τα επαγγελματικά δάνεια». Οι ενδοιασμοί των δανειστών είχαν να κάνουν με το γεγονός πως τα επαγγελματικά δάνεια είναι συγκεντρωμένα στις μη συστημικές τράπεζες, στις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα. Όμως, με βάση τα στοιχεία που προσκόμισαν οι τράπεζες, οι θεσμοί υπαναχώρησαν και συμφώνησαν. Ακόμα «κλείδωσε» ότι το ύψος του δανείου και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ (όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρχές Φεβρουάριου).

Θετική η έκβαση σύμφωνα με τραπεζικές πηγές 

Τραπεζικές πηγές σχολίασαν πως το θετικό είναι ότι διατηρείται στα 10 με 11 δισ. ευρώ η περίμετρος των επιλέξιμων δανειοληπτών, καθώς και με τις αλλαγές δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα υπαγωγής θα έχουν περί τους 200.000 δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια ύψους 8,5 δις. ευρώ και με κόκκινα επαγγελματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Τώρα απομένουν κάποιες διορθώσεις στις διατυπώσεις των άρθρων του νέου πλαισίου, οι οποίες όμως μπορούν να γίνονται ακόμα και μετά την κατάθεση του νομοθετήματος, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές και τόνιζαν πως στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα και να έχει ψηφιστεί πριν από τις 5 Απριλίου.

Ακόμα αναζητείται λύση για τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο. Οι δανειστές ζητούν η επιλεξιμότητα των συγκεκριμένων δανείων να «τσεκάρεται» μέσω της πλατφόρμας και στην περίπτωση που η πλατφόρμα τα απορρίψει να μην είναι δυνατή η συνέχιση της προστασίας.

Τέλος, ανοικτή συνεχίζει να παραμένει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνητικού επιτελείου, τραπεζών και θεσμών σε ό,τι έχει να κάνει με την πλήρη αναθεώρηση του Ν. 3869/2010 για την πτωχευτική ικανότητα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria