Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση - OlaDeka

Μητσοτάκης: Ολέθριες οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Δεν είπε κουβέντα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ανοικτή παιδεία, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, περιβάλλον, επενδύσεις, Υγεία, εγγυημένο εισόδημα» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ

«Κλείνει δυστυχώς ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον πραγματικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο την κορυφαία διαδικασία του κοινοβουλίου γίνεται με άδεια τα έδρανα της Βουλής. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη και επιβεβαιώνεται αυτό που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως εργαλείο πολιτικών μεθοδεύσεων» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Το 2016 η κυβέρνηση φώτισε με κόκκινο χρώμα το κοινοβούλιο και εξήγγειλε τη συνταγματική αναθεώρηση που ξέχασε στη συνέχεια. Την ανέσυρε μετά από 30 μήνες για να συμπιέσει την συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις και να την συμπυκνώσει σε κείμενο με βερμπαλισμούς και ανούσια συνθήματα. Αλλωστε και ο κ. Κατρούγκαλος το ομολόγησε: “Θα κάνουμε όποιες αλλαγές θέλουμε εμείς αλλά κύριος στόχος είναι να αποτρέψουμε τις αλλαγές που θέλετε εσείς για 10 χρόνια”» συνέχισε.

«Από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ πρότεινα την ψήφιση όλων των άρθρων που θα προτείνει ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και η επόμενη Βουλή με την ψήφο του λαού να καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων του Συντάγματος. Όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε αυτή την πρόταση, Ακολούθησε μια διαδικασία που ανέδειξε διαφορετικές αντιλήψεις των δύο κομμάτων για το Σύνταγμα και την λειτουργία της δημοκρατίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Υπο αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στην μέγιστη συναίνεση για ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που τις χαρακτηρίζουμε ολέθριες όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ή οι ανά εξάμηνο ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ. Δημοψηφίσματα με ηλεκτρονικές υπογραφές για να εργαλειοποιούνται και παντελώς αχρείαστες αλλαγές στις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Αντίθετα η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε τίποτα να πει για τα μεγάλα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος. Δεν είπε κουβέντα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ανοικτή παιδεία, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, περιβάλλον, επενδύσεις, Υγεία, εγγυημένο εισόδημα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση για αλλαγές σε 59 άρθρα. Για την ιστορία πια, καθώς οι προτάσεις οι πιο πολλές δεν πέρασαν στην σημερινή διαδικασία, να θυμίσω τον 10λογο: σταθερός εκλογικός κύκλος με αποσύνδεση διάλυσης βουλής από εκλογή ΠτΔ. Εκλογή ΠτΔ και με απλή πλειοψηφία. Αναβάθμιση της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης και ενίσχυση μειοψηφίας. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Θωράκιση της δικαιοσύνης. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία αξιολόγηση, ανταποδοτικότητα. Αληθινή ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας με κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σταθερό και αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον με κανόνες που αποτρέπουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πλήρης αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων με κρατική ενίσχυση αλλά και δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρή επιτήρηση ανεξάρτητης αρχής» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria