Μεγάλο παιχνίδι στα Ιεροσόλυμα: Η Κύπρος «δένει» με τις ΗΠΑ – Στο παιχνίδι κι άλλη δύναμη (βίντεο) - OlaDeka

Μεγάλο παιχνίδι στα Ιεροσόλυμα: Η Κύπρος «δένει» με τις ΗΠΑ – Στο παιχνίδι κι άλλη δύναμη (βίντεο)

Περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ αλλά και νέες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση που θα αφορούν μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις προανήγγειλε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το πέρας της Τριμερούς Συνόδου στο Ισραήλ παρουσία των ΗΠΑ, προέβη σε δηλώσεις.

«Η τετραμερής ήταν μια πραγματικά ιστορική συνάντηση.

»Κάλυψε όχι μόνο θέματα ενέργειας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής για την ειρήνη, την ασφάλεια, για τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών της περιοχής.

»Εν συνεχεία βεβαίως, κατά τις διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, συζητήσαμε πέραν από τα ενεργειακά και τα θέματα ασφάλειας και της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μας», υπογράμμισε.

Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, συζητήσαμε σειρά θεμάτων που μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ερωτηθείς από τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ για το Κυπριακό και τον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ότι κ. Πομπέο, είναι απόλυτα γνώστης των όσων διαδραματίζονται.

«Ήταν και παλαιότερα στενός συνεργάτης της κυρίας Λουτ, έτσι είχαμε την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν αποτέλεσμα αξιώσεων που προβάλλονται είτε από πλευράς της Τουρκίας, είτε από πλευράς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας» τόνισε.

Σε σχέση με την στήριξη των ΗΠΑ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν μιλά από μόνο του.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ως εναλλακτική πηγή προμήθειας της Ε.Ε.».

Κληθείς από το ΣΙΓΜΑ, να απαντήσει εάν θα υπάρχει περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ καθώς επίσης και με άλλες μεγάλες χώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτή είναι η όλη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε και σύντομα έχουμε κάποιες νέες ανακοινώσεις που αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις.

Οι νέες ανακοινώσεις για τις οποίες έκανε αναφορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αφορούν την Γαλλία.

Συγκεκριμένα, κλειδώνει τετραμερής στο σχήμα με την Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου με την συμμετοχή της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μαρκόν.

Η Τετραμερής αυτή Σύνοδος θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο Παρίσι κατά πάσα πιθανότητα εντός Απριλίου.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria