Η απάντηση – κραυγή αγανάκτησης του μισθωτή του εστιατορίου της Μαυριώτισσας - OlaDeka

Η απάντηση – κραυγή αγανάκτησης του μισθωτή του εστιατορίου της Μαυριώτισσας

Το άρθρο αυτό αποτελεί απάντηση στα σημερινά δημοσιεύματα περί δήθεν δικαίωσης του Δήμου Καστοριάς σχετικά με το εστιατόριο της Μαυριώτισσας.

Τα δημοσιεύματα αυτά, για τους δικούς τους λόγους, προβάλλουν ότι δήθεν αναγνωρίστηκε η ιδιοκτησία του Δήμου Καστοριάς στο εστιατόριο, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί. Ως προς το θέμα της ιδιοκτησίας, η μοναδική αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Καστοριάς δεν έχει κάνει καν αγωγή για να διεκδικήσει το ακίνητο, το οποίο από την έναρξη του κτηματολογίου στην πόλη της Καστοριάς ανήκει στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας.

Αντίθετα, ο Δήμος Καστοριάς προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης και στην Επιτροπή του άρθρου 152 του Νόμου 3456/206 που επίσης εδρεύει στην Κοζάνη, με αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία προηγουμένως είχε δικαιώσει τον επαγγελματία που μισθώνει το εστιατόριο και εξανάγκασε τον Δήμαρχο Καστοριάς να χορηγήσει την άδεια λειτουργίας στον ανωτέρω επαγγελματία.

Στην πρώτη φάση, η υπόθεση εξετάστηκε την 14η Δεκεμβρίου 2018 από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης (αποτελούμενο από τρεις Διοικητικούς Δικαστές), το οποίο απέρριψε το αίτημα του Δήμου Καστοριάς και δικαίωσε τον συμπολίτη μας επαγγελματία.

Μετά από αυτό, ο Δήμαρχος Καστοριάς χορήγησε την άδεια λειτουργίας στον επαγγελματία, αλλά προσέφυγε για τους δικούς του λόγους και στην διοικητική Επιτροπή του άρθρου 152, η οποία ΔΕΝ αποτελείται από δικαστές αλλά από μια δικηγόρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (με έδρα την Κοζάνη), από έναν δικηγόρο Κοζάνης και από τον Δήμαρχο Σερβίων.

Η Επιτροπή αυτή δικαίωσε τον Δήμο Καστοριάς με την αιτιολογία ότι ο Δήμαρχος είναι αναρμόδιος σχετικά με τις άδειες λειτουργίας καταστημάτων και φυσικά δεν μπήκε καν στην ουσία της υπόθεσης, αφού δεν είναι δική της δουλειά να ελέγχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η υπόθεση ασφαλώς δεν σταματά εδώ, διότι πλέον ο επαγγελματίας είναι αναγκασμένος να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να ερευνηθεί αν τελικά είναι ορθή ή όχι η άρνηση αυτή του Δήμου Καστοριάς.

Τα παράπονά του είναι τουλάχιστον τα εξής δύο:

1ον Η άδεια λειτουργίας δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ιδιοκτησίας, ενώ ο Δήμος Καστοριάς αν τελικά δικαιωθεί (όταν και αν αποφασίσει να πάει στα Δικαστήρια για το θέμα αυτό) είναι δεδομένο ότι θα λάβει όλα τα μισθώματα που στερήθηκε και μάλιστα αναδρομικά με τη μορφή της αποζημίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Καστοριάς δείχνει ότι δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα, από τη στιγμή που εδώ και δεκαπέντε χρόνια δεν πάει στα Δικαστήρια για το θέμα της ιδιοκτησίας αλλά και από τη στιγμή που δεν σταμάτησε με κανένα τρόπο τη δημοπρασία που έγινε το Μάϊο του 2018 από την Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας.

2ον Ο Δήμος Καστοριάς ισχυρίζεται ότι το εστιατόριο της Μαυριώτισσας είναι «δημοτικό» διότι είναι κτισμένο σε «δημοτικό χερσολίβαδο», δηλαδή σε χώρο που υποτίθεται ότι βοσκούσαν οι κάτοικοι τα πρόβατά τους κάτι που οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν ισχύει αφού μέχρι το 1950 δεν υπήρχε στην περιοχή εκείνη καν δρόμο (η πρόσβαση γινόταν με βάρκες μέσω της λίμνης).

Το υποτιθέμενο αυτό «χερσολίβαδο» με βάση όσα ισχυρίζεται ο Δήμος Καστοριάς περιλαμβάνει όλη την έκταση της Μαυριώτισσας αλλά και ολόκληρο το «βουνό» δηλαδή τον Άγιο Αθανάσιο και τον Προφήτη Ηλία.

Όπως όμως όλοι γνωρίζουμε, στον Προφήτη Ηλία λειτουργεί εδώ και χρόνια «καφετέρεια» και πρόσφατα στον Άγιο Αθανάσιο ξεκίνησε και λειτουργεί «εστιατόριο». Και στις δυο περιπτώσεις ο Δήμος Καστοριάς δεν μπλέκεται στο μισθωτήριο, το οποίο έγινε από τρίτους και συγκεκριμένα από το Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Δημόσιο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο Δήμος Καστοριάς χορήγησε κανονικά άδειες λειτουργίας, ενώ υποτίθεται ότι πρόκειται για δημοτικά ακίνητα (αν τελικά επαληθευτεί ο ισχυρισμός).

Άρα δυο είναι τα ενδεχόμενα: Ή το θέμα της ιδιοκτησίας είναι άσχετο με το θέμα της άδειας λειτουργίας ή απλά ο Δήμος Καστοριάς μεταχειρίζεται άνισα τους δημότες του.

Το δεδομένο είναι, όμως, ένα: Ένας συμπολίτης μας που έχει δαπανήσει χιλιάδες ευρώ και επρόκειτο να προσφέρει θέσεις εργασίας αλλά και έναν νέο πόλο έλξης τουριστών, έχει τεθεί στο στόχαστρο συγκεκριμένων προσώπων μέσα στο Δήμο Καστοριάς που έχουν κάνει επιστήμη την καθυστέρηση των διαδικασιών με μοναδικό σκοπό φυσικά να προκαλέσουν την αγανάκτηση και την απομάκρυνσή του από το εστιατόριο, αφού όλο και κάποιος καλοθελητής θα παραμονεύει να τον διαδεχθεί.

Προς το παρόν επικρατεί η ασέβεια, η αδιαφορία και η καταστροφή σε κάτι καινούριο που πάει να γίνει για το καλό της Καστοριάς. Πάντοτε, όμως, στο τέλος επικρατεί το καλό και το Δίκαιο. Εκτός από επιτροπές, υπάρχουν και Δικαστές στο Βερολίνο.

Καστοριά, 01-03-2019

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος του ατυχή συμπολίτη μας

Ιωσήφ – Λάζαρος Ιωάν. Χατζητιμοθέου

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria