Δύο διαφορετικές ρυθμίσεις για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία - OlaDeka

Δύο διαφορετικές ρυθμίσεις για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία

Ρύθμιση οφειλών: Δύο διαφορετικές ρυθμίσεις, που μπορεί να γίνει και μία, υπό τον όρο της μονομερούς  νομοθέτησης σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές, έχουν επεξεργαστεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, αναμένοντας τα αποτελέσματα της 1 διαβούλευσης και την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο επόμενο Eurogroup στις 25 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της ρύθμισης για τα χρέη των αυτοαπασχολουμένων

Σύμφωνα με  πληροφορίες της εφημερίδας «Δημοκρατία», σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση της ρύθμισης για τα χρέη των αυτοαπασχολουμένων(γιατροί, δικηγόροι, αγρότες) προς τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, που ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ, και θα παραπέμπει στο μέλλον σε αντίστοιχη ρύθμιση για τα χρέη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, που αποτελούν και τη μερίδα του λέοντος περί τα 20 δισ. ευρώ).

Στο παρελθόν οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές ανάλογα με τα έτη που ήταν ασφαλισμένοι, ακόμη κι αν είχαν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές στην επιχείρηση τους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν οφειλές και να κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Βάσει του παλαιού καθεστώτος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ πλέον ορίζεται ελάχιστη εισφορά 158 ευρώ. Εφόσον τα χρέη επανυπολογιστούν με τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή βάσει του εισοδήματος αντί των ετών ασφάλισης, και οφειλές αναμένεται να μειωθούν κατά 50% – 55%.

Το συνολικό κούρεμα αναμένεται να φτάνει το 70%

Επιπλέον, θα «ψαλιδιστούν» ως και κατά 85% οι προσαυξήσεις. Μεσοσταθμικά, το συνολικό «κούρεμα» της οφειλής μπορεί να φτάνει το 70%. Μετά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής θα προκύπτουν οι δόσεις ως εξής:α) 36 μηνιαίες δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ και β) έως 120 μηνιαίες δόσεις για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ. Εχει προταθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης να είναι χαμηλό, πιθανότατα στα 50 ευρώ, κατ ο αριθμός των δόσεων να είναι συνδεδεμένος με το ύψος της οφειλής.

Μια φορά δικαίωμα για ρύθμιση

Ωστόσο, οι οφειλέτες Θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή θα είναι οριζόντια, δηλαδή χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα αφορά ενεργούς και ανενεργούς επιτηδευματίες, ενώ θα καλύπτει χρέη ως το τέλος
το τέλος του 2016 (με επανυπολογισμό), αλλά και οφειλές τον 2017 (χωρίς επανυπολογισμό). Με αυτή τη ρύθμιση αναμένεται να απεγκλωβιστούν περίπου 30.000-40.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι, ενώ κατέβαλαν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους ακόμα και για 30 χρόνια, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επειδή οφείλουν εισφορές και σήμερα δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Με του επανυπολογισμό η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξή τους σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης.

Πηγή εφημερίδα Δημοκρατία

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria