Απόβαση στα Σκόπια - OlaDeka

Απόβαση στα Σκόπια

Ανοίγουν οι δρόμοι της συνανάπτυξης με τη γειτονική χώρα σχεδόν 35 χρόνια μετά τον οικονομικό αποκλεισμό

Νέο κεφάλαιο για την ελληνική διπλωματία και επιχειρηματικότητα ανοίγει μεθαύριο, Τρίτη 2 Απριλίου, στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς σχεδόν δύο μήνες μετά την υπερψήφισή της από την ελληνική Βουλή τίθεται σε πλήρη τροχιά υλοποίησης η συμφωνία των Πρεσπών.

Των Γιάννη Κορωναίου, Γεωργίας Σαδανά

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συνοδεία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου σημαίνει ουσιαστικά την εκκίνηση ενός νέου κύκλου διπλωματικών, οικονομικών, στρατιωτικών και ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την Ελλάδα σε ρόλο, όχι μόνο στρατηγικού εταίρου της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και ηγέτιδας περιφερειακής δύναμης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Υπογραφές στις διμερείς συμφωνίες

Στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας αναμένεται να τεθεί η ατζέντα του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, διευρύνοντας το φάσμα επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών προς όφελος και των δύο λαών.

Παράλληλα, κομβικός αναδεικνύεται ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως προς την υλοποίηση των συμφωνιών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της καινοτομίας και των logistics.

Κοινή, άλλωστε, πρόθεση αποτελεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών κατά τη διάρκεια του ΑΣΣ, εμπεδώνοντας το ακριβές περιεχόμενο και επιταχύνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της συμφωνίας των Πρεσπών.

Περισσότερα στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί την Κυριακή 31 Μαρτίου.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria