«Χρυσό» το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ - OlaDeka

«Χρυσό» το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

Το κοίτασμα «Γλαύκος» αποτελεί έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα

Μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών υπολογίζεται η ποσότητα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στο κοίτασμα «Γλαύκος» της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι τα ευρήματα στο συγκεκριμένο κοίτασμα αποτελούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό σημείωσε δείχνει και τη δυνατότητα της ΑΟΖ μας.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης θα χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης για να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κοίτασμα «Γλαύκος» αποτελεί έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα.

Σύμφωνα με το politis.com.cy, από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Exxon Τριστάν Άσπρεϊ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από την ανακάλυψη, σημειώνοντας ότι όλα τα δεδομένα θα αναλυθούν για να διαπιστωθεί και η δυνατότητα των πόρων.

Συνεχίζεται, όπως είπε, η συνεργασία για την ανάλυση των δεδομένων και θα γίνει αξιολόγηση για μελλοντικές εξορύξεις.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο δικαιολογείται η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, ο Άσπρεϊ σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερες ποσότητες όμως υπάρχουν δυνατότητες και για άλλες ανακαλύψεις. Σε δεύτερη ερώτηση για το θέμα, είπε πως με βάση άλλα τερματικά υγροποίησης που υπάρχουν, τυπικά για τη δημιουργία του χρειάζονται από 10 μέχρι 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι η ανακάλυψη στο τεμάχιο 10 αποτελεί μια καλή βάση, αν και θα χρειαστούμε και άλλες ποσότητες ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί.

Η γεωτρήσεις σε «Γλαύκο» και «Δελφύνη» έγιναν από την κοινοπραξία των Exxon Mobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

Η επιτυχής γεώτρηση στον «Γλαύκο» είναι η όγδοη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τέσσερις γεωτρήσεις ήταν άγονες, σε τρεις βρέθηκαν ικανοποιητικά κοιτάσματα («Αφροδίτη», «Καλυψώ», «Γλαύκος») ενώ σε μία (Ονισήφορος) βρέθηκε κοίτασμα αλλά όχι εμπορεύσιμο.

Το εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει ότι η ExxonMobil και η Qatar Petroleum εδραιώνονται στην Κύπρο για τα επόμενα 20 χρόνια με σκοπό την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος, αλλά και την αναζήτηση περισσότερων πόρων υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10 του οποίου έχουν τα δικαιώματα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria