Χάρτη με την Τουρκία διχοτομημένη ανάρτησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο - OlaDeka

Χάρτη με την Τουρκία διχοτομημένη ανάρτησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Έχει παγώσει η κοινή γνώμη στην Τουρκία από χάρτη που ανάρτησε στο Twitter ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος την απεικονίζει διχοτομημένη.

Το πιο ενδιαφέρον στον εν λόγω χάρτη είναι ότι δεν εμφανίζονται διχοτομημένη στο Κουρδιστάν, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά στη Μικρά Ασία.

Στον χάρτη που ανάρτησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ η Τουρκία είναι διχοτομημένη στη γραμμή της μέγιστης προέλασης του ελληνικού στρατού το 1922.

Το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο «χτύπημα» στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η οποία αναρωτιέται: «Από πού προέκυψε αυτός ο χάρτης».

Δείτε την είδηση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Το δημοσίευμα της Hürriyet επικεντρώνεται στην ανάρτηση στο Twitter που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Σε αυτή απεικονίζεται ένας παγκόσμιος χάρτης όπου ξεχωρίζουν, με μπλε χρώμα, οι χώρες, οι οποίες τάχθηκαν υπέρ του Χουάν Γκουάιντο στη Βενεζουέλα.

Στον εν λόγω χάρτη η Τουρκία εμφανίζεται διχοτομημένη.

Σκανδαλώδης χάρτης

Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα Karar σχολιάζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προκάλεσε «έντονη διαμάχη» δημοσιεύοντας στο Twitter ένα «σκανδαλώδη χάρτη» που δείχνει την Τουρκία χωρισμένη στα δύο.

Εάν προσέξετε καλύτερα τον χάρτη είναι σαν να δείχνει τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, μαζί με την ανατολική Θράκη, να ανήκουν στην Ελλάδα.

Επίσης, η Τουρκία «χάνει» την Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα (επαρχία Χατάι), που επιστρέφονται στη Συρία.

Τι συμβαίνει με τη Χατάι

Η Επαρχία Χατάι ήταν γνωστή στην οθωμανική περίοδο ως σαντζάκι της Αλεξανδρέττας και είχε μικτό πληθυσμό.

Τουρκόφωνο, αραβόφωνο, σουνίτες μουσουλμάνοι, Αλεβίτες, και του Έλληνες της Αντιόχειας.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη συνθήκη της Άγκυρας ενσωματώθηκε στη Συρία που αποτελούσε προτεκτοράτο υπό γαλλική εντολή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλλικών Αρχών, η σύσταση του πληθυσμού της επαρχίας το 1936 ήταν:

39% σουνίτες Τούρκοι.

28% Αλεβίτες (αραβόφωνοι και τουρκόφωνοι).

11% Αρμένιοι.

10% σουνίτες Άραβες.

8% Έλληνες της Αντιόχειας.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έθεσε το θέμα στην Κοινωνία των Εθνών διεκδικώντας την επαρχία με την επονομασία Χατάι (σε αναχρονιστική αναφορά στους Χετταίους που σύμφωνα με την κεμαλική προπαγάνδα της εποχής θεωρούνταν πρόγονοι των Τούρκων).

Με κόκκινο χρώμα απεικονίζεται η επαρχία Χατάι

Το 1937, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία ενόψει του αναμενόμενου πολέμου στην Ευρώπη, η Γαλλία παραχώρησε αυτονομία στην επαρχία.

Επίσης επέτρεψε την εγκατάσταση εκεί Τούρκων πολιτών που η Τουρκία ισχυριζόταν ότι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους μετά τον Α’ Παγκόσμια πόλεμο.

Το 1938 διεξήχθησαν εκλογές και η βουλή της επαρχίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Χατάι υπό γαλλο-τουρκική συγκηδεμονία με πρόεδρο τον Ταϋφούρ Σοκμέν, βουλευτή της τουρκικής βουλής.

Ένα χρόνο μετά, το 1939, διεξήχθηκε δημοψήφισμα που οδήγησε στην προσάρτηση της επαρχίας στην Τουρκία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε κυβερνητική κρίση στη Συρία και παραίτηση του προέδρου Χασίμ αλ-Ατασί.

Η Συρία διεκδικεί τη Χατάι

Μετά την ανεξαρτησία της το 1946 η Συρία συνέχισε να διεκδικεί την επαρχία Χατάι, τουλάχιστον μέχρι το 2009 που επιχειρήθηκε προσέγγιση ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στις σημαίες τους έχουν τον χάρτη της Συρίας με την επαρχία Χατάι συριακό έδαφος.

Οι Τούρκοι τρέμουν ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία οι Κούρδοι να πάρουν το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

Ο μεγαλύτερος φόβος

Ο χάρτης του Μάικ Πομπέο το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ένα λάθος, αλλά «επιβεβαιώνει» τον μεγάλο φόβο των Τούρκων.

Ο οποίος είναι ότι μια ημέρα οι Έλληνες θα επιστρέψουν στη Μικρά Ασία και θα τους απωθήσουν από εκεί που ήρθαν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria