Φορολογικές δηλώσεις: Πέντε SOS για να γλιτώσετε χρήματα - OlaDeka

Φορολογικές δηλώσεις: Πέντε SOS για να γλιτώσετε χρήματα

Μπορεί η έκδοση ξεχωριστού εκκαθαριστικού να γίνει φέτος υποχρεωτικά για όλους τους συζύγους, ωστόσο δεν διαχωρίζεται υποχρεωτικά και η υποβολή φορολογικής δήλωσης

Οι σύζυγοι, ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν και χωριστή δήλωση, εφόσον γνωστοποιήσουν την επιλογή αυτή στο Taxisnet το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στον πίνακα 1 του Ε1 στα στοιχεία φορολογουμένου έχει προστεθεί νέο πεδίο για τη χωριστή δήλωση συζύγων. Αλλα βασικά σημεία της φετινής δήλωσης είναι τα εξής:

Επιστροφή φόρου τον Απρίλιο για 1.000.000 πολίτες
  1. Για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης δεν απαιτείται η γνωστοποίηση στο Taxisnet, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του μητρώου της ΔΟΥ.
  2. Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2. Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.).
  3. Διευρύνεται ο αριθμός όσων απαλλάσσονται από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Αν η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το έτος, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.
  4. Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών» αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking για τη διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.
  5. Οσοι φιλοξενούν συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria